Snimio Damir ŠKOMRLJ
Ne smiješ s jednoga mjesta vidjeti sve. Tako je koncipiran čovjek, jer kad bi s jednog položaja vidio sve, u čemu bi bila tajna i izazov života? To je naša koncepcija kojom se rukovodimo u projektiranju stancije, kaže vlasnik Miroslav Plišo
Stancija Meneghetti u Balama, koja je osvojila brojne svjetske nagrade: časopis Geo Saison uvrstio ju je u Top 10 europskih food hotela 2016., svrstan je među 10 najbolje ocjenjenih hotela u svijetu po izboru stranice www. thebookingtruth.com…
Dodamo li nagrade za Meneghetti vina i maslinovo ulje koje je u Rimu osvojilo zlatnu medalju, jasno je da tu stanciju krase najbolji epiteti. Tim više izaziva čuđenje današnji izgled. Turistička sezona je počela, a Meneghetti izgleda kao da je prošao tornado – sve je »porušeno«! Nema ništa doli golih zidova, prašine i šute u ekskluzivnoj vili u kojoj je još prošle sezone za boravak i uživanje u delicijama trebalo izdvojiti popriličnu svotu.
Ali, sve je to, očito, bilo nedovoljno dobro vlasniku luksuzne stancije, poznatom zagrebačkom odvjetniku Miroslavu Pliši, koji je odlučio sve srušiti, da bi napravio još bolje i luksuznije, ali i veće. Investicija je u ovoj fazi vrijedna oko 4 milijuna eura, a sigurno još toliko koštat će nastavak iduće godine. Stancija Meneghetti dosad je imala 4 sobe, a sad će imati 50 ležajeva, i to u ovoj prvoj fazi. Druga faza planirana je za iduću godinu, kad će ih stancija dobiti još pedesetak ležajeva. Izuzev renoviranja postojećeg objekta, u tijeku je gradnja vila i predsjedničke rezidencije od 150 četvornih metara.
Svaki dan novi sadržaj
– Ne smiješ s jednoga mjesta vidjeti sve. Tako je koncipiran čovjek, jer kad bi s jednog položaja vidio sve, u čemu bi bila tajna i izazov života? To je naša koncepcija kojom se rukovodimo u projektiranju stancije.
Gost mora svaki dan imati novi sadržaj i prohodati da bi vidio što sve nudimo, treba ga zadržati, zainteresirati, kaže nam Plišo, a projekt potpisuje arhitekt Riccardo Paliaga.
– Izuzetno mi je bitna privatnost svakog gosta, ovo nije mjesto gdje će se ljudi sudarati, oni žele svoj prostor i mir. Čak ni s terase neće vidjeti tko hoda po šetnici, jer i šetnica će, kao i svi objekti biti ograđena i skrivena biljnim nasadima, kaže Plišo.
Rekonstrukcija i proširenje Stancije Meneghetti počela je u veljači ove godine, a 15. kolovoza ove godine određeno je otvaranje ove luksuzne vinske destinacije nastale obnovom stare istarske stancije koja se smjestila u Balama, na pola puta između Rovinja i Pule, a kilometar i pol od mora, s pogledom na pripadajući amfiteatralni vinograd. Kompleks će zablistati s novim luksuznim wine hotelom s 26 apartmana, od čega je 16 prostranih dvoetažnih rezidencija koje se prostiru na 75 četvornih metara; s livingom u prizemlju, velikom terasom i vrtom, te spavaćom sobom i kupaonicom na katu, sa svim luksuzom koji se danas može pružiti. Bit će proširena i kuhinja, te restoran na 70 sjedećih mjesta, izgrađeni novi salon i bar, te povećana gastronomska i svaka druga ponuda. Rekonstrukcija obuhvaća obnovu bazena, izgradnju još jednoga vanjskoga bazena koji će se grijati cijelu godinu, bit će tu novi fitness & spa centar, obnovljena vinarija…
Vina – priča za sebe
A, kako je sve počelo? Krajem 19. stoljeća, na otočju Brijuni, bečki industrijalac Paul Kupelweiser gradi elitno klimatsko ljetovalište i turističko središte. Sagrađena u bijelom istarskom kamenu, smještena nasuprot Brijuna, u neposrednoj blizini najveće austrougarske utvrde u ovom području, Stancija Meneghetti bila je mjesto za predah časnicima i njihovim gostima, mjesto na kome su mogli popiti čašu vina i pojesti dobar domaći sir i pršut. Nakon sloma Austrougarske na stanciju se, nažalost, spustila patina zaborava i napuštenosti.
Imali smo prigodu upoznati i dinamičan su kulinarski duo – Danijelu Pifar i Bojana Vukovića, koji već skoro desetljeće i pol zajedničkim snagama tradicionalne recepte ovoga kraja pretvara u nove kulinarske doživljaje kroz maštovite moderne interpretacije svojih jela. Ovaj dvojac se susreo i poslovno ujedinio još davne 2002. u kuhinji kultnog pulskog restorana Valsabbion u kojem su se tih godina pomicale granice gastronomije na ovim prostorima. 2012. Zajedno su prešli u Meneghetti gdje ravnopravno vode kuhinju, što je također jedinstven slučaj na ovim prostorima. Njihov sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre, temeljen isključivo na svježim namirnicama lokalnih proizvođača.
Nova stranica u povijesti stancije počinje 2001. kada je preuzimaju i potpuno preuređuju Romana i Miroslav Plišo te zasađuju nove masline i loze. Timu se 2010. priključuje Goran Hanžek, dok je Walter Filiputti, svjetski priznati enolog, preuzeo brigu o vinima. Danas Meneghetti funkcionira kao vinska i gastronomska destinacija gdje se na istom mjestu nalaze wine hotel, gourmet restoran i radna vinarija.
– Falstaff, najutjecajniji enogastro magazin na njemačkom jeziku je u broju za svibanj 2016. objavio veliki prilog o Hrvatskoj i hrvatskim vinima. To je drugi put da ekipa ovog uglednog magazina predvođena urednikom Peterom Moserom ocjenjuje hrvatska vina. Na prvom ocjenjivanju 2010. Meneghetti vina bila su sjajno ocjenjena a Meneghetti Red 2007. dobio je najvišu ocjenu od svih vina koja su bila na kušanju, 93 boda. Ove godine je čak 8 naših vina ušlo u izbor i sva odreda su dobila izuzetno visoke ocjene između 89 pa sve do 94 boda koliko je dobio Meneghetti Red 2010. što je ponovo najviša ocjena i ponavljanje uspjeha iz 2010. Naš pjenušac Meneghetti Classic 2013. je prvi na listi najbolje ocjenjenih hrvatskih pjenušaca sa 93 boda, a istu visoku ocjenu je dobilo i naše flagship bijelo vino Meneghetti White 2012. Ove ocjene predstavljaju veliko priznanje za naš kontinuirani predani rad na proizvodnji najkvalitetnijih vina proteklih godina, a posebno veseli činjenica da su i vina iz naše dubrovačke linije Kuća Glavić također našla svoje mjesto na ovoj uglednoj listi uz visoke ocjene, kaže nam Plišo.