Slatki grijeh

Čokoladna karamel fantazija prema receptu Davida Lebovitza savršen je desert za opuštajući vikend

P. N.

Počastite sebe i ukućane i isprobajte nepogrešivu kombinaciju čokolade i karamel iznenađenja koje će se topiti u vašim ustima



Čokolada i karamela savršen su spoj, a kad se nađu u torti Davida Lebovitza, užitak je zajamčen. Isprobajte ovaj vikend tortu s čokoladom i karamel iznenađenjem koje će se topiti u vašim ustima. Možete ju ukrasiti po želji, a uz dodatak kuglice sladoleda od vanilije dobit ćete pravu slatku fantaziju.


Sastojci:


200 g nezasoljenog maslaca, narezanog na kockice




230 g gorke ili poluslatke čokolade, nasjeckane


½ šalice (70 g) brašna


3 žlice nezaslađenog kakao praha


¾ žličice praška za pecivo


2/3 + 1/3 šalice šećera


4 velika jaja, odvojena


½ žličice ekstrakta vanilije


1 žličica ekstrakta čokolade (opcionalno)


prstohvat soli


12 mekih kupovnih karamela, raspolovljenih


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Namastite kalup za torte (23 cm) i pospite brašnom ili kakao prahom i otresite višak. Preko kalupa postavite papir za pečenje.


2. U manjoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.


3. Otopite na pari čokoladu i maslac, miješajući dok ne postane glatka smjesa. Maknite s vatre i umiješajte 2/3 šalice šećera, žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt čokolade. Umiješajte suhe sastojke u smjesu s čokoladom dok se ne sjedine.


4. U većoj zdjeli na srednjoj brzini izmiksajte bjelanjke dok ne počnu dobivati gustoću. Dodajte sol i postepeno dodavajte 1/3 šalice šećera dok se bjelanjci ne zgusnu i smjesa ne postane kremasta i glatka. Pazite da ne miksate previše.


5. U smjesu s čokoladom lagano umiješajte 1/3 izmiksanih bjelanjaka, a zatim i ostatak i miješajte dok bijele linije više ne budu vidljive. Smjesu stavite u kalup i poravnajte vrh te postavite karamele, pazeći da ih ne stavljate uz rub kalupa.


6. Pecite 25 minuta. Sredina torte mora ostati mekana, a čačkalica kojom provjeravate mora izaći suha. Ohladite, izvadite iz kalupa i servirajte.


Ideje za serviranje: tortu možete ukrasiti šlagom ili servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije ili cimeta.



Izvor: davidlebovitz.com


Foto: tadkapasta, flouristabypoojaT Instagram