Trodnevna dijeta uoči Nove godine

Uz pomoć koprive lakši za kilogram

Sandy Uran

Ova dijeta pospješuje detoksikaciju organizma i doprinosi izlučivanju viška vode bez da se izgubi vitalnost i energija



Dani koji prethode blagdanima za mnoge pripadnice nježnijeg spola predstavljaju svojevrsnu noćnu moru i to iz dva razloga. Prvi, što se upravo u ovom periodu godine na trpezi nalaze raznovrsne delicije kojima je teško odoljeti, a drugi, kako u samo nekoliko dana kilogram, dva dobiven tijekom Božića na brzinu izgubiti, ne bi li haljina u novogodišnjoj noći stajala savršeno.


Za one koje su voljne isprobati, rješenje je dijeta čiji je glavni sastojak kopriva. Ova dijeta pospješuje detoksikaciju organizma i doprinosi izlučivanju viška vode bez da se izgubi vitalnost i energija. Uz pomoć ove dijete u tri dana izgubit ćete kilogram do kilogram i pol. Dijeta ne predstavlja rizik za zdravlje, bogata je mineralnim solima, a čine ju fini recepti koji pospješuju mršavljenje.


Ipak, ukoliko imate izrazito nizak tlak radije odaberite neku drugu dijetu. Dijeta od koprive zbog svog kratkog trajanja može se provoditi tijekom vikenda, no ništa nas ne sprječava da ako želimo, dijetu provodimo i tijekom radnog tjedna. Dobri sastojci koprive omogućiti će nam da izdržimo i naporan radni dan, što kod nekih drugih dijeta nije moguće. Nakon završetka dijete potrebno je pridržavati se nekih osnovnih pravila i kako bi postignuti rezultat bio održiv u budućnosti. Svakog dana popijte litru čaja od koprive, jedite što više bijelog mesa i ribe začinjene žličicom djevičanskog maslinovog ulja i smanjite unos tjestenine i kruha na 80 g dnevno u prvih 7 dana i jedite sezonsko voće i povrće. Smanjite unos alkohola i zaslađenih sokova. Ovu dijetu preporuča se provoditi jednom mjesečno, a na proljeće sušenu koprivu zamijenite svježom.    



  1. dan    Doručak – šalica čaja od koprive i 4 keksa, jedna žličica meda    Ručak – rižoto s koprivom i 2 jabuke    Večera – 150 g pilećih prsa na žaru obogaćenih žličicom maslinovog ulja, kopriva (ili špinat) na lešo s malo maslinovog ulja, voćna salata s limunovim sokom    2. dan    Doručak – šalica čaja od koprive sa žličicom meda    Ručak – purica na zeleno i 2 suhe marelice    Večera – juha od povrća, količina po želji. 180 g ribe sa žličicom maslinova ulja    3. dan    Doručak – šalica čaja od koprive, 3 integralna keksa s 3 žličice marmelade ili džema od jabuka bez dodatnog šećera    Ručak – juha od povrća, salata od rukole i zelene salate začinjene žličicom maslinovog ulja i limunovog soka, breskva iz kompota    Večera – Rižoto s koprivom, voćna salata s limunovim sokom.