Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

Važan dionik razvoja zdravstvenog turizma na Kvarneru

NL Promo

Foto: Press

Foto: Press

Ravnatelj Željko Linšak ističe kako je osim građanima cilj turistima ponuditi kvalitetne zdravstvene usluge po konkurentnoj cijeni

Zdravstveni turizam na Kvarneru jedan je od najstarijih specifičnih oblika turizma, o čemu svjedoči i dobra organiziranost Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera te sve kvalitetnija i konkurentnija ponuda i prepoznatljivost zdravstveno-turističkog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini.


Brigu o zaštiti zdravlja i zdravstvenoj sigurnosti putnika na području naše županije vodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji provodi različite zdravstvene nadzore nad našom turističkom destinacijom te pored dijagnostičkih, ali i terapijskih postupaka, pruža i sve potrebne medicinske informacije u svrhu zaštite zdravlja turista.


Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza


Multidisciplinaran pristup


NZZJZ PGŽ-a, prepoznajući zdravlje putnika kao element pouzdanosti turizma te važan čimbenik turističkog rasta, kontinuirano ulaže u edukaciju zaposlenih stručnjaka raznih profesija kako bi se podigla razina standarda u skladu s europskim javnozdravstvenim trendovima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te kako bi struka mogla odgovoriti na izazove u turističkoj destinaciji.


S obzirom na to da je turizam jedna od krucijalnih gospodarskih grana u našem kraju, NZZJZ PGŽ-a na aktualne izazove nastoji odgovoriti multidisciplinarnim stručnim pristupom, s ciljem postizanja zdravstvene sigurnosti svih dionika turističkog sektora (turista, prirode, građana i infrastrukture) putem djelovanja različitih Odjela unutar Zavoda.


Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza


Javnozdravstvena djelatnost u turizmu ima veliki značaj i obuhvaća široki spektar epidemioloških mjera nadzora i intervencija, praćenje i analize zaraznih i nezaraznih bolesti, javnozdravstvenu mikrobiološku djelatnost, analizu zdravstvenih trendova, nadzor nad zdravstvenom ispravnošću namirnica, voda i predmeta opće uporabe te praćenje kvalitete zraka.


Djelatnost NZZJZ-a PGŽ-a te njegova uloga u zdravstvenom turizmu nisu ograničeni samo na preventivni javnozdravstveni segment te sigurnost destinacije i putnika, već postojeća ponuda različitih zdravstvenih usluga, pretraga i dijagnostičkih postupaka može znatno unaprijediti ponudu hrvatskog zdravstvenog turizma te ravnopravno stati uz bok ostalim medicinskim granama zbog čijih omjera cijene i kvalitete turisti dolaze u Hrvatsku.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. sc. Željko Linšak, dipl. sanit. ing. smatra da zbog »činjenice da Hrvatska ima jedan od najvećih udjela turizma u BDP-u, NZZJZ PGŽ na zdravstveni turizam u Primorsko-goranskoj županiji gleda kao na razvojni model ovog sektora, pogotovo u posezoni. Osim građanima, cilj nam je i turistima ponuditi kvalitetne zdravstvene usluge po konkurentnoj cijeni«.


Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER


Mikrobiološki odjel


Intolerancije na hranu rastući su zdravstveni problem u svijetu i procjenjuje se da 20 do 40 posto populacije ima određenu alergiju na namirnice. Mikrobiološki odjel NZZJZ-a PGŽ-a nudi uslugu laboratorijskog testa intolerancije na hranu, pri kojem se iz venske krvi određuje prisutnost specifičnih antitijela (IgG) na 88 različitih namirnica.


Rezultati su dostupni već 24 sata, a građanima (i turistima) je dostupna i mogućnost savjetovanja sa stručnim multidisciplinarnim timom liječnika specijalista iz različitih područja te konzultacije s nutricionistom. Uz pomoć nutricionista NZZJZ-a PGŽ-a nudi i procjenu kakvoće prehrane i nutritivnog statusa te izradu individualnih jelovnika te jelovnika za određene populacijske skupine (sportaše, ljude s određenim kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi).


Neadekvatna prehrana usko je vezana i uz porast crijevnih bolesti u općoj populaciji, čija dijagnostika u pravilu podrazumijeva neugodne i invazivne pretrage. Određivanje fekalnog kalprotektina jednostavan je i neinvazivni test koji je moguće napraviti na Mikrobiološkom odjelu NZZJZ-a PGŽ-a, a omogućuje razlikovanje funkcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritabilni kolon, IBS) od organskih upalnih bolesti crijeva (IBD). Namijenjen je pacijentima koji žele izbjeći invazivne pretrage, a testom se mjeri razina vrijednosti kalprotektina u stolici – proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi.


Celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijska osjetljivost na gluten također dovode do različitih zdravstvenih simptoma i liječe se bezglutenskom prehranom. Provjera prisutnosti glutena u bezglutenskim namirnicama obavlja se u laboratorijima Zdravstveno-tehnološkog odjela NZZJZ-a PGŽ-a s ciljem zaštite potrošača te kontrole kvalitete proizvoda.


Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA


Kontrola vode i zraka


Razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj dovodi i do rasta potražnje za drugim nužnim sadržajima, poput smještajnih kapaciteta, rekreacijskih sadržaja te ugostiteljskih usluga. Sigurnost smještajnih kapaciteta i njihova zdravstvena ispravnost nužni su za kvalitetan cjelokupni turistički proizvod. NZZJZ PGŽ-a provodi ispitivanja i praćenje kvalitete bazenskih voda i utvrđivanje zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju iz objekata individualne samoopskrbe (cisterne, zdenci, šterne) te nadzor nad provedbom dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije javnih prostora i smještajnih kapaciteta.


Ovakva sustavna kontrola zdravstvene kvalitete garantira hotelijerima i privatnim iznajmljivačima siguran boravak njihovih gostiju te podiže standard hrvatskog turističkog proizvoda. »Zdravstvena sigurnost smještajnih kapaciteta nužna je za percepciju Hrvatske kao zdravstveno sigurne destinacije s visokim higijenskim standardima, a upravo je takva percepcija preduvjet za razvoj zdravstvenog turizma u cjelini« – komentirao je ravnatelj Željko Linšak.


– Kvarner godinama sustavno radi na brendingu autentičnog turističkog proizvoda, ističući zdravstveni turizam kao svoju komparativnu prednost. Značaj zdravstvenog turizma u tržišnom pozicioniranju kvarnerske destinacije je neosporan, a počiva na prirodnim blagotvornim predispozicijama naše plavo-zelene županije. Redovito praćenje i briga o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, mora i zraka nužni su ako želimo govoriti o zdravstvenoj sigurnosti turističke destinacije.


Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA


Laboratorij za kontrolu voda u prirodi i vode za ljudsku potrošnju, pored ispitivanja bazenskih voda, provodi i redovite analize voda u prirodi, otpadnih voda, a u razdoblju od svibnja do rujna ispituje se i kakvoća mora za kupanje na plažama diljem Primorsko-goranske županije. Kvaliteta vode za ljudsku potrošnju ispituje se analiziranjem kvalitete i karakteristika površinskih i podzemnih voda.


Kontrola kvalitete zraka, odnosno praćenje onečišćujućih tvari u vanjskoj atmosferi, ali i kvalitativna i kvantitativna analiza peludnih alergena u vanjskom zraku, koje podrazumijevaju svakodnevno određivanje i objavljivanje koncentracija peludnih alergena u zraku te izradu peludnih alergena, elementarno su nužne za turizam ovog područja, ističe Željko Linšak pojašnjavajući važnost kontinuirane kontrole kvalitete vode i zraka.


Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA


Epidemiološki odjel


Osim kvalitetnih zdravstvenih ustanova, prirodna raznolikost Primorsko-goranske županije te raznovrsnost gastronomske ponude i pratećih sadržaja razlog su kontinuiranog rasta broja posjetitelja. Primorsko-goranska županija idealna je destinacija za posjetitelje koji žele odmor provesti u skladu s prirodom, a za siguran boravak u prirodi brine se Epidemiološki odjel NZZJZ-a PGŽ-a koji, pored ostalih cijepljenja, provodi i predekspozicijsko cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa.


Kvarnerska gastronomska ponuda svakako je nerazdvojivi čimbenik razvoja turističkog proizvoda. Kontrola kvalitete i sigurnosti hrane podrazumijeva zdravstveno ispravnu hranu duž cjelokupnog lanca prehrane, od proizvodnje do stavljanja na tržište. NZZJZ PGŽ-a pruža usluge implementacije sustava za sigurnost hrane, čiji su obveznici svi subjekti u poslovanju s hranom, što je potpomognuto uvođenjem procedura temeljenim na HACCP principima, a čija je uloga procijeniti i otkloniti opasnosti u procesu pripreme hrane.


Bliska suradnja NZZJZ-a PGŽ-a s ugostiteljskim objektima i ostalim subjektima uključenim u procese pripreme hrane osigurava sigurnost, a posljedično i dodatnu kvalitetu gastronomske ponude kvarnerskih ugostitelja, u suradnji s kojima NZZJZ PGŽ-a provodi sve aktivnosti koje se tiču sigurnosti hrane.


Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA


Pored navedenog, provode se i zdravstveni pregledi ugostiteljskih djelatnika, tečajevi higijenskog minimuma te drugi specijalizirani HACCP tečajevi. Savjetovanjem i edukacijom osoba koje rade s hranom, uzimanjem uzoraka hrane te uzimanjem uzoraka za ocjenu mikrobiološke čistoće postiže se proaktivni pristup u nadzoru nad bolestima koje se prenose hranom.– Svjetska kriza uzrokovana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je nužnost vraćanja povjerenja turista u sigurnost destinacije, a to se primarno odnosi na zdravstvenu ispravnost te sigurnost različitih segmenata turističkog proizvoda. Sve je veći broj različitih turističkih subjekata koji žele marketinški naglasiti da njihovi smještajni kapaciteti i ostali sadržaji zadovoljavaju parametre sigurnosti NZZJZ-a PGŽ-a.


Nužnost javnozdravstvene sigurnosti pogotovo dolazi do izražaja kada govorimo o razvoju zdravstvenog turizma, jer upravo ova grana turizma podiže očekivanja u tom smislu, naglasio je ravnatelj Željko Linšak važnost javnozdravstvenih aktivnosti i usluga za razvoj zdravstvenog turizma u Primorsko-goranskoj županiji.


Foto: VEDRAN KARUZA

Foto: VEDRAN KARUZA