Željko Ivnik i Vedran Habel/FOTO Dado Kovačević
Kuhati će od petka ujutro do nedjelje navečer kada bi u 20 sati ova misija trebala biti okončana.
povezane vijesti
Jučer, točno u 8 sati ujutro, u Ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije The CookBook kuhari Željko Ivnik i Vedran Habel krenuli su ispisivati povijest. Zapravo krenuli su žustro sjeckati crveni luk kako i dolikuje onima koji su nakanili ući u Guinnessovu knjigu rekorda u disciplini najdužeg timskog kuhanja!
Za postavljanje rekorda planiraju neprekidno kuhati 60 sati. Kuhati će od petka ujutro do nedjelje navečer kada bi u 20 sati ova misija trebala biti okončana. Jesu li zaslužili ulazaka u slavnu knjigu, neće se doduše znati odmah. Dolazak i boravak predstavnika Guinnessove knjige rekorda košta, no zato im se šalje snimka kuhanja s popratnom dokumentacijom. Odluka o tome je li rekord pao mogla bi, nada se naš dvojac, stići za jedno tjedan, najviše dva.
Dvjesto jela
U knjizi rekorda ovakvog još nema. Momci su sami sebi zadali cilj za koji vjeruju da ga neće biti lako srušiti. Pravila su, naoko, jednostavna.
– U svakom trenutku moramo imati četiri jela koja se termički obrađuju. Imamo pravo na pauzu od pet minuta svakih sat vremena. Krenut ćemo s šest sati neprekidnog rada, s tim da se tih pet minuta pauze po satu može akumulirati, objašnjava Ivnik.
Kuhanje je svo vrijeme pokriveno live streamom, a svaka etapa od četiri sata mora biti potvrđena svjedočanstvom dvoje neovisnih svjedoka koji nisu direktno povezani s projektom.
– Krajnja matematika kaže – 60 sati kuhanja, 15 etapa po četiri sata i 30 svjedoka, rezimira Ivnik.
A kaže matematika i da će se pripremati 200 jela, i da je još stotinjak recepata u rezervi. Svatko je dobrodošao doći i kušati ih, makar će većina hrane biti brižno spremljena i donirana pučkoj kuhinji na Svatom Duhu. Sam odabir recepata tražio je mjesec dana rada, a kako kaže Habel, za logističku pripremu cijelog projekata treba najmanje pola godine rada cijelog tima. Uključuje to dakako i fizičku spremu, pri čemu nije zgorega to što je Ivnik svestran sportaš ponajprije sjajan ultramaratonac.
Pitali su novinari kuhare jesu li se naspavali i kako će izdržati toliko na nogama, a oni rekoše kako nema boljeg adrenalina da ih drži budnim od onog krajnjeg cilja. Na postavljanje rekorda kuhari su se, naime, odlučili iz humanitarnih razloga.
Humanitarno kuhanje
Tijekom obaranja rekorda prikupljaju se sredstva za Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) kako bi se osobama s invaliditetom i intelektualnim teškoćama te djeci i mladima u nepovoljnom položaju omogućilo pohađanje edukativnih radionica u Centru The CookBook.
– Naša je osnovna zadaća dati djeci san, da sanjanju da mogu u životu napravit puno više nego su mislili da mogu. Cilj je podučiti ih raznim vještinama koje će im olakšati zapošljavanje u ugostiteljstvu i uključivanje u život zajednice.
Oni moraju vjerovati u sebe onako kako i mi u njih vjerujemo, ističe Habel, čovjek zahvaljujući kojem UNUO i postoji.
Rekordno kuhanje odvija se pod motom: “Kuha se nešto spektakularno! Podrži i začini izazov!” Nema razloga to i ne učiniti, jer u ovom trenu na svijetu postoje samo dva čovjeka koja su krenula zajedno ‘kuhati’ rekord!
Promocija hrvatske kuhinje
Na molbu da nam kažu neko od jela što će ih spravljati Habel puca k’o iz topa: “Zlevka!” Zlevka jer se može pripremati na sto načina, zlevka jer je ima posvuda u Hrvatskoj, zlevka jer je bez glutena. Jelovnik je složen tako da prije svega promovira hrvatsku kuhinju, mada nisu zaboravljeni ni internacionalni recepti. Bit će tu u našeg mora, i kontinenta, Like, Slavonije…. A počelo je sve s juhama, onom od celera i onom od graška. Na listi između ostalog – minestrone, školjke na mediteranski, juha od cvjetače, ječam sa začinskim travama…