
povezane vijesti
Službenici iz državnih i privatnih tvrtki iz centra grada, uz umirovljenike, jedini su redoviti posjetitelji glavne gradske tržnice. Dok umirovljenici imaju cijeli dan baviti se ručkom, zaposleni se često odlučuju za orašaste plodove koji su odličan izbor za marendu, odnosno kao međuobrok.
– Zasitni su, bogati nezasićenim masnim kiselinama i poprilično kalorični. Zato je najbolje pojesti tek onu količinu koja stane u šaku. Najbolje bi bilo jesti jedan po jedan plod, a ne više njih odjednom i tako spriječiti prejedanje, kaže Vlasta, koja se odlučila za bademe iz Dalmacije. Cijena badema je 14 eura za one »kalifornijske« i 20 eura za one dalmatinske. Očišćeni orasi nude se od 12 do 14 eura ovisno o veličini. U ponudi ima i lješnjaka po cijeni od 15 eura. Kilogram suhih smokava stoji 12 eura. Marendaši se odlučuju i za kruške koje koštaju 3,5 eura po kilogramu, jabuke po 2, kaki po 5, te kivi po 3,30 eura za kilogram.
U ribarnici u ponudi su škampi, sabljarka i tuna po 26 eura, kovač po 40, kozice po 18, losos 24, a pred kraj radnog vremena ribarnice, ono malo ostalih inćuna i srdelica moglo se kupiti i po 3 eura.
Pomorac Ive kupio je par kilograma inćuna.
– Imam recept kako spremiti inćune, bez kuhanja i redovito ih spremam kad je zimski sunčani dan, kao današnji. Na dasku za rezanje zabijem veliki čavao u sredinu. Inćune filetiram da ostanu obje polovice povezane i položim ih na dasku kožom prema dolje. Cijelu konstrukciju pokrijem gazom i rubove gaze podvučem pod dasku da muhe i ostala leteća braća ne dospiju na inćune koji se počnu sunčati i sušiti. Obično stavim nešto pod rub daske da je nagnuta prema suncu. Nakon 4 do 5 sati na direktnom suncu, inćuni su tako suhi da su jestivi. Međutim, kako su me naučili u jednom filipinskom ribarskom mjestu, napravim umak od soya sosa, soka naranče i malo papra. Njime premažem inćune i ostavim da se »kvarcaju« još 3 sata. Serviram ih kao snack uz vino. Imam u kući one koji to obožavaju, ali i one kojima se gadi sirova riba. Neki ga zakapaju maslinovim uljem, a neki dodaju wasabi. Ja bih ovo jelo nazvao »osunčani inćun«, odaje nam Ive tajnu pripreme inćuna »na filipinski«.