Većina riba će vrlo rado progutati komad lignje s vješto skrivenom udicom. Osim što ima karakterističan miris i okus koji je ribama posebno atraktivan i kojem ne mogu odoljeti, lignja je i vrlo uočljiva zbog bijele boje
povezane vijesti
Glavonožaca u našem moru ima mnogo, ali prvo mjesto, među glavonožnim ješkama, barem prema zastupljenosti, definitivno zauzima lignja.
Većina ribolovaca je redovito koristi baš kao što je i većina riba rado prima i jede. Lignju možemo sami uloviti ili je potražiti na ribarnicama ili u samoposlugama. Optimalna veličina liganja za ješku za udičarenje je oko 0,25 kilograma po komadu.
Upravo je savršena svježa, izrezana na trake veličine, odnosno širine, primjerene veličini lovine . Kraci se jednako uspješno mogu koristiti, a glavu treba ponuditi krupnijoj lovini.
Osim u klasičnom udičarenju koristi se i u drugim tehnikama kao što je lov parangalom, inchiku, kabura ili zoka s tim da u panuli za gofa ili zubaca stoji na ravnopravnoj, a po mnogim ribolovcima i višoj stepenici kao i iglica.
Atlantske, patagonijske ili japanske lignje su kao ješka u pravilu znatno lošije od naših, domaćih što je i praksa nebrojeno puta potvrdila.
Njena rođaka, sipa, nešto je manje korištena ješka, no rezultati u ribolovu s njom kao ješkom uopće nisu loši.
Ješka se jednako kao i lignja.
Mušun i hobotnica su vrlo tvrdi i žilavi te kao takvi pogodni za postave koje moraju dugo čekati. Aromatičnost, a time i privlačnost im možemo povećati tako da ih na kratko držimo iznad plamena upaljača.
Trak mušuna slovi kao penicilin za ugora dok je cijeli mušun ili manja hobotnica u postavi Live Kab upravo savršena ješka za kirnju.
Od glavonožaca je još ostao bobić, kojega često brkaju sa sipicom. Odličan je kao ješka kad se ješka čitav, posebno u lovu oborite ribe od kamena no ovog glavonošca uloviti možete, naravno, samo na ribarnici.