Novi gastroprojekt

“Kastafski obed” – jedi kao doma, ali s 5 zvjezdica

Vladimir Mrvoš

Cijene menija u sklopu projekta »Kastafski obed« kreću se od 23 do 35 eura, a u projekt su uključena četiri vrhunska kastavska restorana: Kukuriku, Oštarija Fortica, Zlatno krilo i Loža

KASTAV – U restoranu Kukuriku, u Kastvu, gastroprojekt »Kastafski obed« predstavili su Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva, Saša Brusić, direktor TZ-a grada Kastva, domaćin i organizator prezentacije, vlasnik restorana Kukuriku Nenad Kukurin, te vlasnik, a ujedno i šef kuhinje Oštarije Fortica Željko Markus.


– Ovaj jedinstveni projekt, koji traje do 31. ožujka, združio je četiri vrhunska kastavska restorana: Kukuriku, Oštariju Fortica, Zlatno krilo i restoran Loža, rekao je otvarajući prezentaciju Saša Brusić, direktor TZ-a grada Kastva, te naglasio da je svaki restoran kreirao poseban meni koji će biti dostupan gostima tijekom trajanja projekta, pružajući im priliku da uživaju u raznolikim i autentičnim okusima Kastva, kao i da se cijene menija u sklopu projekta »Kastafski obed« kreću se od 23 do 35 eura, nudeći opcije za uživanje u vrhunskim jelima.


Željko Markus, Nenad Kukurin, Matej Mostarac i Saša Brusić


Željko Markus, Nenad Kukurin, Matej Mostarac i Saša Brusić

Fantazija


Restoran Kukuriku predstavlja se s dvije ponude. Za one koji preferiraju morske plodove ponuda se sastoji od selekcije marinirane kvarnerske ribe na salati od slanutka, punjeni pohani inćuni, kapica od srdela, broskva na padelu te kastavski presnac i krema od vanilije.


Ljubitelji mesa za početak će dobiti pršut i zarebrnik u vinu na skuti, kiselu repu na kastavski sa suhim mesom i istarsku kobasicu, palentu kompiricu te kao desert također kastavski presnac i kremu od vanilije.


Oštarija Fortica nudi maneštru ili juhu od vrganja, za glavno jelo domaće raviole s kobasicom, zarebrnik u umaku kiselog kupusa i mladog špinata i zadesert domaću štrudlu od višanja i jabuka. Zlatno krilo nudi dva menija.


Prvi je gusta juha od ječma, pureći žgvacet s domaćim njokima i pita od jabuka, a drugi je pašteta od pilećih jetrica, teleća šnicla u umaku od belice s broskvom, te kao desert palačinke s orasima. Restorant Loža za predjelo nudi domaći grobnički sir, za glavno jelo maneštru z bobići z kumbasicun te desert.


Za širu publiku


– Uz poznate kulturne sadržaje i baštinu, te neokaljanu prirodu kastavske šume, gastronomija i hospitality su nezaobilazan dio kastavske turističke ponude, a ovom akcijom na to želimo podsjetiti i upoznati sve naše stare prijatelje i nove goste.




Akcija »Kastafski obed« ima za cilj tradicionalne menije približiti široj publici po pristupačnim cijenama.


Uoči godine u kojoj će Kvarner biti europska prijestolnica gastronomije želimo našim gostima pokazati što je razlog te laskave titule, te da i Kastav u kvarnerskoj gastronomiji ima bitno mjesto, zaključio je Brusić te na kraju dodao da je ova gastroponuda »kao doma, ali s 5 zvjezdica«.


Gradonačelnik Mostarac naglasio je da je u opisu Kastva kao destinacije nemoguće preskočiti gastronomiju, gdje vrijedni kastavski chefovi spajaju tradicionalne namirnice ovog podneblja i interpretiraju ih svojim kulinarskim umijećima na izvanredne načine.