Zapažene obrane

Zlomislić prvi put dobio poziv u reprezentaciju BiH: “Već sada sam u velikom klubu, a moja potajna želja je Španjolska”

Denis Frančišković

ČVRSTO DRŽI JEDINICU - Martin Zlomislić/Foto S. DRECHSLER

ČVRSTO DRŽI JEDINICU - Martin Zlomislić/Foto S. DRECHSLER

"Rijeka je uvijek imala dobre čuvare mreže, a to je produkt kvalitetnog rada" - kaže Zlomislić



RIJEKA Dan nakon remija bez golova u Jadranskom derbiju na Rujevicu je stigla lijepa vijest, prvi vratar Bijelih Martin Zlomislić prvi je put dobio poziv u najbolju vrstu Bosne i Hercegovine. Uz njega je bosansko-hercegovački izbornik Sergej Barbarez na predstojeće oglede Lige nacija pozvao i Stjepana Radeljića, stopera Bijelih, koji je već igrao za reprezentaciju.


Zlomislić, rodom iz Posušja, svojevremeno je branio za mladu vrstu susjedne države, najnoviji poziv nije iznenađenje s obzirom na dobra izdanja ove sezone u kojima je na najbolji mogući način zamijenio Nediljka Labrovića. Rijeka je primila samo jedan gol u osam HNL ogleda, Zlomislića je svladao tek Bruno Petković u remiju na Rujevici (1:1). Mreža je ostala netaknuta i protiv Hajduka…


– Istina, vratari nisu imali puno posla u Jadranskom derbiju, bilo je puno taktičkog nadmudrivanja. Nitko očito nije htio previše riskirati jer bi poraz svakoj momčadi puno odnio – kaže Zlomislić. – Baš sam malo pogledao utakmicu i vidio da smo imali neke dobre šanse. Nedostajalo nam je malo mirnoće u zadnjem pasu. Hajduk je imao veći posjed lopte, ali kao što mnogi tvrde, remi je na kraju nekako realan rezultat.




Ovakve utakmice, koliko god se čini da nije bilo toliko intenziteta i fizičke potrošnje, ostave i psihološki umor.


– Sigurno jer svaka pa i najmanja sitnica može odlučiti ovakav derbi. Nađu se dvije dobre momčadi, nije lako probiti dobro postavljene obrane. Utakmica je bez obzira na sve bila teška i zahtjevna. Obrane su odradile svoj posao, napadačima nisu ostavile previše prostora.


Hajduk je dosta išao i na duge ubačaje. Nekoliko lansiranih dugih lopti išlo je točno na Marka Livaju i u srce šesnaesterca, a Hajdukov kapetan poznat je kao igrač koji se sjajno gradi i zna iskoristiti takve situacije.


– Livaja zna stvarno jako dobro primiriti i zagraditi loptu, ali su ga, po meni, sjajno zaustavili Galešić i Radeljić. Odradili su stvarno fantastičan posao. Zatvorili su ga i limitirali na jedan pravi udarac.


Rijeka je primila samo jedan pogodak, obrana je stvarno kvalitetna uz rotacije stopera s Majstorovićem i one na lijevom beku. No, svega toga ne bi bilo niti bez cijele momčadi. Po onoj, obrana počinje od Andrića. Gennaro Gattuso je to vrlo dobro odmah detektirao u najavi derbija, cijela riječka momčad brzo se vraća u obranu.


– Od napadača i krila počinje i naša obrana. Cijela momčad se žrtvuje, daje sve od sebe i u službi je igre u oba smjera. Samo tako možemo biti prava momčad – rezonira Zlomislić.


Posušje i iskorak

Zlomislić je na Rujevicu došao iz Širokog Brijega, no više prati rodno Posušje.


– Pratim Široki, ali više ipak Posušje. Naravno, pratim cijelu BiH ligu, ali u Posušju imam dosta prijatelja koji igraju. Jako dobro guraju ove sezone i neočekivano su u gornjem dijelu. Bore se za Europu i nadam se da mogu napraviti i neki veći iskorak – priželjkuje Rijekin vratar.

Pet dekagrama


Bijelima u HNL-u ide i iznad očekivanja. Činilo se da će nakon Europe momčad pasti, ali uzdigla se nakon najtežeg trenutka.


– HNL-om smo, naravno, jako zadovoljni. Prvi smo na ljestvici, nismo još izgubili, stvarno sve izgleda jako dobro. Na neki način nastavili smo tamo gdje smo stali prošle sezone. Dogodila nam se ta Ljubljana, dogodi se, i vjerujem da smo svi iz toga nešto naučili. Sigurno smo izvukli neke pouke i sada smo na pravom putu. Moramo samo ovako nastaviti.


Domaća liga plijeni zanimljivošću, iako je pad kvalitete vidljiv. Borba za naslov po mnogočemu bi mogla biti preslika prošle sezone. Dinamo je tada sve osvojio, Rijeka i Hajduk sada vrebaju svoju šansu.


– Prerano je za bilo kakve prognoze. Kao i prošle godine, tri se kluba bore za sam vrh, za nas je dobro što smo opet jako konkurentni. Vrhunski posao odrađen je u prijelaznom roku i vidjet ćemo što će donijeti sljedaća kola i tjedni. Po onoj, svaka sljedeća utakmica je najteža i najvažnija. Kod nas nema nekih velikih najava i euforije, a na to nas je dosta naučila i prošla sezona u kojoj smo bili dugo vremena prvi pa smo na kraju ostali bez naslova. Jednostavno, prvak je onaj tko je prvi na ljestvici u 36. kolu.


Dinamo i Hajduk su po običaju najveći konkurenti Bijelima. Nenad Bjelica pomalo vraća Modre u život, Gennaro Gattuso slaže stabilniji Hajduk.


– Dinamo i Hajduk su ove sezone dobri, bolji nego prošle. Rakitić je sigurno veliko ime i pojačanje za Splićane, koji kao da su dosta spremniji nego prošle sezone. Više trče i kompaktniji su. Na startu su pak mnogi govorili da će Dinamo ove sezone lako osvojiti naslov, no jedno teško prizemljenje i neki neočekivani porazi izbacili su ih iz balansa. I opet smo svi tu, ono što se kaže u »pet dekagrama«. Tako da očekujem da će na kraju opet odlučivati neke sitnice.


Nakon Radeljića je poziv u reprezentaciju dobio i Zlomislić. Kad je premijerni, uvijek nosi i neke posebne emocije.


– Sretan sam, ovo mi je ipak prvi put poziv za reprezentativno okupljanje najbolje vrste. Jedva čekam doći tamo, poznajem te igrače i stožer. Tamo je dosta velikih igrača, od Džeke, Demirovića, Kolašinca… To su vrhunski igrači i igraju na visokoj razini. I to je na neki način velika čast – kaže Rijekin vratar.


Landeka i stožer

Davor Landeka novi je član stručnog stožera Bijelih, rođen također u Posušju.


– Landeku sam poznavao od ranije. On je također zaslužan što Posušje tako dobro igra. Bio je sportski direktor, a sada je tu s nama. Svi oni, Đalović, Landeka i Čagalj su prijatelji i bivši suigrači u Rijeci, dobro rade i dobro im ide. Nekada na travnjaku, danas uz njega – kaže Zlomislić.

Vargić i Todorović


Bosnu i Hercegovinu čekaju dva domaća ogleda na Bilinom polju i sudari s Njemačkom i Mađarskom u Ligi nacija.


– Branio sam u mlađim uzrastima u Zenici. Stadion će biti krcat, atmosfera dobra, pogotovo sada kada dolazi vrhunska Njemačka. Ne sumnjam u dobro ozračje.


Martin je zapaženo i bezbolno nadomjestio odlazak Labrovića u Augsburg. Dugo je čekao i dočekao svoju pravu priliku i iskoristio je na najbolji način. Sudbina vratara je takva da su uglavnom osuđeni na čekanje.


– U Rijeci sam tri godine, znam sve o njoj i kakav je to klub. I koliko momčadi znače vratari. Labrović je odradio vrhunski posao, jednako kao ranije Nevistić pa Pandur, Prskalo, Vargić… Niz je to stvarno jako dobrih vratara. Rijeka je uvijek imala dobre čuvare mreže, a to je produkt kvalitetnog rada.


Nakon Gojka Mrčele i Marija Jozića, s vratarima sada radi Ivan Vargić.


– I kod Ivana se vrhunski radi, sjajan je kao osoba, vratar i trener. Suradnja je vrhunska. Rijeci su vratari uvijek puno značili, puno se radi i skautira. Dovode se vratari s potencijalom, a onda ih treneri ovdje izbruse i spreme za sve izazove.


Casillas, Buffon i Neuer

Svaki vratar u mladosti ima neke uzore, kasnije to malo splasne i realnost postaje takva da svatko mora graditi svoj stil.


– Kad sam bio mlađi, volio sam gledati Casillasa i Buffona. Neuer je donio neki još moderniji stil branjenja. Tome sada teže svi vratari. To je ta njegova kvalitetna igra nogom, čitanje igre, izlasci s vrata… – kaže Martin.

Konkurenciju Zlomisliću sada čini Josip Posavec, vratar s popriličnim iskustvom.


– Tu je Posavec, mladi Todorović je otišao na posudbu u Karlovac, a na treninzima znamo priključiti i vratare iz juniorske momčadi. Dobivaju šansu i polako ulaze u režim rada. Mladi su to dečki koji također imaju puno potencijala. Todorović u budućnosti može biti vrhunski vratar.


Zlomislić ima ugovor još dvije sezone, u Rijeci mu je, kako tvrdi, jako dobro, ali naravno, kao i svi, ima svoje potajne želje.


– Oduvijek sam volio Španjolsku kao nogometnu zemlju. Kao i stil tamošnjih vratara. Kada bi mi se ukazala prilika, jednoga dana bih najviše volio tamo braniti. A sad, što bude. Meni je u Rijeci lijepo, klub je velik, u što sam se uvjerio, i što se mene tiče, ja sam već u jednom velikom klubu. A ako se nešto dogodi jednoga dana i sve strane budu zadovoljne, vjerujem da ćemo znati reagirati – zaključio je Zlomislić.