Svečanost u Opatiji

Zajednica sportova PGŽ proglasila najbolje u 2021. godini: Enrico Marotti i Marina Mavrinac-Matulja laureati

Valentina Prokić

JEDNOSTAVNO NAJBOLJI - Svi dobitnici zajedno na bini Gervaisa/Foto S. DRECHSLER

JEDNOSTAVNO NAJBOLJI - Svi dobitnici zajedno na bini Gervaisa/Foto S. DRECHSLER

Podijeljene su i tri nagrade za životno djelo, posthumno Seni Čusti iz streljaštva, koju je primila supruga Slavica te dvojica dugogodišnjih djelatnika u vaterpolu i danas boćanju, Damir Radonić i Miljenko Butković



OPATIJA Zajednica sportova Primorsko-goranske županije proglasila je najbolje sportaše i sportašice za 2021. godinu na prigodnoj svečanosti u opatijskom kulturnom centru Gervais. Svečanosti su između ostalih, nazočili župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj te prijatelji iz sportskih zajednica iz Novog mesta, Istarske županije, Unsko-sanskog kantona (BIH) te Združenja slovenskih športskih društev u Italiji.


– Županija primorsko-goranska itekako može biti ponosna na uspjehe županijskih sportaša koji su jedni od najboljih promotora naše županije, ali i naše države. Nastojim da sport bude adekvatno pomognut, na tome se radi, naravno da nikad nije dosta, uvijek će biti onih koji će tražiti više, ali moram biti odgovoran svima tako da svi dobiju i da cijeli grad, destinacija ide naprijed.


Naša zajednica okuplja veliki broj sportaša i ono što je najvažnije za profesionalne sportove, a to je infrastruktura. Moj zadatak i moje obećanje je unaprijediti sportsku infrastrukturu. Ubrzo ćemo prezentirati nove projekte koje smo imovinsko-pravno riješili i nadamo se da će vrijeme koje dolazi biti vrijeme realizacije tih projekata – rekao je opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, zaželjevši dobrodošlicu okupljenima.


Izazovna godina




– Prošla godina je za sport bila teška, izazovna, puna neizvjesnosti, ali na kraju vrlo uspješna zahvaljujući naporima svih sportskih djelatnika te naše županije. Čak 116 medalja osvojeno je na međunarodnim natjecanjima i 1170 na državnim natjecanjima, a imali smo 236 kategoriziranih sportaša od prve do šest kategorije. Prošla godina ostat će upamćena po najvećim izdvajanjima Županije, preko 6 milijuna kuna izdvojeno je za javne potrebe te smo prva županija po izdvajanjima za sport.


PGŽ ima svoju razvojnu strategiju sporta i sada je u završnoj pripremi novi plan za razvoj sporta za idućih pet godina. Ove godine obilježit ćemo i prvih 25 godina naše Zajednice sportova. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli sportu te pronijeli glas županije u republici i svijetu – rekao je predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić.


– Nalazimo se tu po drugi puta u kratko vrijeme kako bi se poklonili sportu. Naša županija je najsportskija, 25 tisuća ljudi se bavi sportskom što profesionalno, što rekreativno. Zahvaljujem svima vama koji radite s mladim ljudima i čestitam svima na rezultatima i osvojenim priznanjima – poručio je župan Zlatko Komadina.


Marina Mavrinac-Matulja, svjetska udičarska prvakinja iz lovranskog Zubaca i Enrico Marotti, jedriličar DSNM Volosko najbolji su sportaši u seniorskoj kategoriji, dok su laureati u ekipnoj konkurenciji očekivano kuglačice Mlake i nogometaši Rijeke.


Antonio Franko (Triatlon klub Rival) i Laura Štefanac (AK Kvarner) ponijeli su titule najboljih u kategoriji sportaša s invaliditetom, odnosno gluhih.


Najuspješniji trener u prošloj godini je Vjekoslav Matetić iz Boćarskog kluba Sveti Jakov, dok je najuspješniji sportski djelatnik alfa i omega riječke muške odbojke te odbojkaškog saveza Velimir Liverić.


Ljubav


Podijeljene su i tri nagrade za životno djelo, posthumno Seni Čusti iz streljaštva, koju je primila supruga Slavica, te dvojica dugogodišnjih djelatnika u vaterpolu i danas boćanju, Damir Radonić i Miljenko Butković.


– Zahvalio bih se županu Komadini, koji je uvijek stajao uz Primorje, te Darku Ivoševiću hvala na svih dvadesetak godina suradnje. Čast mi je što sam dobio ovu nagradu te se zahvaljujem supruzi i djeci koji su cijeli život bili uz mene – kratak je bio Damir Radonić.


NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO – Damir Radonjić, Slavica Čusto, Zlatko Komadina i Miljenko Butković/Foto S. DRECHSLER


Miljenko Butković prošao je više sportova i klubova tijekom svog života sportskog djelatnika, a danas je predsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a.


– Ako biste me pitali što je zajedničko dobitnicima nagrade za životno djelo, to je ljubav prema sportu. Možemo biti ponosni na dosljednost i ustrajnost u promociji našeg života i ljubavi prema sportu. Hvala onima koji su me nominirali za ovu nagradu te posebno mojoj supruzi, koja me istrpila ovih skoro 50 godina. To mogu samo hrabre i snažne žene te ovu nagradu posvećujem svim hrabrim i snažnim ženama – rekao je Butković.


U juniorskoj konkurenciji nagrađeni su boćar Svetog Jakova Filip Klarić i plivačica Kantride Meri Mataja te juniorska ekipa odbojkašica Rijeke CO i vaterpolista Primorja EB.


Ana Jović (Kickboxing klub Sušak) i Matija Štimac (Skijaški klub Goranin) najbolji su kadetski pojedinci, dok su u ekipnoj kadetskoj konkurenciji najbolji u prošloj godini bile veslačice u četvercu Jadrana i odbojkaši Rijeke.


Posebna priznanja u ekipnoj konkurenciji dobile su kadetkinje KK Flumen Sancti Viti, kadetkinje Streličarskog kluba Rijeka, juniori Veslačkog kluba Jadran, juniorke Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua maris, seniori Kluba odbojke na pijesku Opatija te seniorke Šahovskog kluba Liburnija.


Posebna priznanja u pojedinačnoj konkurenciji primili su Petra Mance (PK Nevera), Sandra Žilić (AK Kvarner), Ivano Miljević (GK Rijeka), Ivan Načinović (BK Vargon), Mila Prpić (GK Vita), Mateo Pejić (BK Rijeka), Luka Viljušić (JK Rijeka), Ela Znaor (KBK Sušak) i Fran Bonifačić (AK Krk).


Svečanost su obogatili članovi Plesnog kluba Dance Queen iz Kraljevice svojim plesnim točkama.