OI 2024.

U organizaciji HOO-a održan svečani ispraćaj olimpijaca u Pariz: Puno uspjeha i djelić sportske sreće!

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Svima vam želim puno, puno uspjeha i onaj mali djelić sportske sreće, koji je uvijek potreban. Unatoč radu i zalaganju, to zna činiti razlike između srebra i zlata ili bronce i četvrtog mjesta. Želim vam da promičete duh sporta i budete vrlo uspješni - istaknuo je Mislav Herman



ZAGREB Dio hrvatskih sportaša već je u Parizu, dio tamo odlazi nešto kasnije, a najvećoj skupini od njih šezdeset, među kojima su rukometaši, vaterpolisti i atletičari, Hrvatski olimpijski odbor ovog je utorka pripremio svečani ispraćaj u zagrebačkom hotelu Sheraton, gdje su im sreću došli poželjeti Ivan Anušić, ministar obrane, kao posebni izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te Mislav Herman, saborski zastupnik, kao posebni izaslanik Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora.


– Ispunjenje olimpijske norme i kvalifikacija na Olimpijske igre predstavljaju san svakog sportaša i zato vam želim čestitati na tom postignuću. Olimpijske igre su dio jedne bogate sportske tradicije. Ovo je prvi put da imamo skoro isti broj sportašica i sportaša, što je još jedan dokaz spolne ravnopravnosti. Ovo je također prvi put da imamo CO2 neutralne Olimpijske igre. Kao čovjek koji je u sportu cijeli život i bivši liječnik hrvatske vaterpolske reprezentacije, svima vam želim puno, puno uspjeha i onaj mali djelić sportske sreće, koji je uvijek potreban. Unatoč radu i zalaganju, to zna činiti razlike između srebra i zlata ili bronce i četvrtog mjesta. Želim vam da promičete duh sporta i budete vrlo uspješni – istaknuo je Herman, a Anušić je dodao da su sportaši uvijek bili najbolji hrvatski diplomati, posebno kada se trebalo izboriti za samostalnost i slobodu, uz napomenu da je sport najprepoznatljiviji hrvatski brand.


Povelja


Ispred cijele delegacije pod kapom HOO-a povelju o fair playu pročitala je Matea Parlov Koštro koja u Pariz odlazi kao europska viceprvakinja u maratonu. Ona je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila 21. mjesto, a sada se nada koraku naprijed.




– Moram priznati da ću biti jako zadovoljna svakim plasmanom koji bude bolji od toga. U maratonu je konkurencija jako velika i vrlo je teški doći do postolja, ali to ne znači da neću dati sve od sebe. Iza mene su pripreme koje su bile puno drugačije od onih za Tokio jer je utrka u Parizu jako brdovita. Morali smo tražiti staze koje imaju sličnu konfiguraciju onome što nas očekuje na Olimpijskim igrama. Neki dan sam se vratila s visinskih priprema i vjerujem da sam spremna za Pariz – rekla je Matea Parlov Koštro, istaknuvši da se izuzetno veseli svom drugom nastupu na Olimpijskim igrama.


Naime, u Tokiju su sportaši morali poštovati stroge sigurnosne protokole zbog tada aktualne COVID pandemije.


– Vjerujem da ću sada prvi put osjetiti pravi olimpijski duh. Što se tiče moje discipline, maraton je izuzetno zahtjevan i fizički, i psihički. Ljudima koji gledaju sa strane čini se da to jako dugo traje, ali nama, koji smo na stazi, utrka prolazi jako brzo. Mi moramo držati punu koncentraciju od prvog do zadnjeg kilometra i pratiti prolazna vremena, odnosno kontrolirati ritam. Kada dođe kriza, treba stisnuti zube i izdržati do kraja – dodala je Matea Parlov Koštro.


Četvrti nastup


Za razliku od nje, Domagoj Duvnjak je već nekoliko puta doživio olimpijski duh, počevši od Pekinga 2008., preko Londona 2012. do Rio de Janeira 2016 godine. Doduše, rukometaša nije bilo u Tokiju, ali sada su se vratili, pod stručnim vodstvom Dagura Sigurdssona, prvog stranca na klupi u povijesti reprezentacije.


– U Pekingu sam imao devetnaest godina i praktički sam bio dječak. Na našu žalost tada smo bili četvrti, a to je kao da smo u vjetar bacili mjesec i pol dana priprema. Sada, kao i uvijek, imamo velika očekivanja. Imamo stvarno dobru reprezentaciju, a iza nas su jako dobro odrađene pripreme. Najbitnije je da smo svi zdravi i spremni. Jedva čekamo taj 27. srpnja i utakmicu protiv Japana na početku turnira. Prvi cilj je osvajanje jednog od prva četiri mjesta u skupini jer to vodi u četvrtfinale. Uspijemo li u tome, sve je moguće – rekao je Duvnjak, dodavši da namjerava uživo prati sve nastupe hrvatskih vaterpolista, ponajviše zbog svog vršnjaka Mare Jokovića, koji je također nastupao u Pekingu, Londonu i Riju, ali i u Tokiju.


Suvišno je isticati da su i u vodi ambicije velike. Štoviše, hrvatski vaterpolisti u Pariz putuju kao aktualni svjetski prvaci i europski viceprvaci.


– Uzbuđenje je veliko jer Olimpijske igre su uvijek posebna priča za svakog sportaša. Meni su ovo pete, ali osjećaj je uvijek isti. Pripreme su bili relativno kratke, ali vrlo kvalitetne. Kažu da je na ovakvim turnirima najvažnija prva utakmica jer određuje atmosferu za dalje, a mi našu igramo s Crnom Gorom s kojom u zadnje vrijeme nemamo pozitivan skor. Međutim, mislim da je kvaliteta na našoj strani i vjerujem da možemo pobijediti – zaključio je Joković.