Rukomet

Trener rukometaša Zameta usred priprema: “Luka Mrakovčić je razina više, očekujem da bude lider ekipe”

Igor Duvnjak

Foto A. KRIŽANEC

Foto A. KRIŽANEC

Luka je prošao puno toga, na kraju krajeva, i Ligu prvaka, godinama je igrao u zapaženim klubovima. Sada je došao u ekipu u kojoj treba biti vođa. On to ima u sebi još otkad je bio dijete - kaže Hrvatin



RIJEKA Dok su mnogi u danima dugotrajnih toplinskih valova potražili osvježenje u moru, rukometaši Zameta uhvatili su se ozbiljnog posla, pripremaju se za povratničku premijerligašku sezonu. Silom prilika trenirali su u Dvorani mladosti, a nakon što su okončani nužni radovi u zametskoj dvorani, trener Mateo Hrvatin i njegovi momci vratili su se »kući«.


– Treniramo kako treba, odrađujemo ono planirano, vrijeme brzo prolazi i iza nas je već treći tjedan priprema – kaže Mateo Hrvatin, čovjek s višedesetljetnim stažom u Zametu, finalist Svjetskoga prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine. – Odigrali smo i neke prijateljske utakmice. Ne treba ni naglašavati da se puno radi, trenira se punom parom i čekamo početak prvenstva. Ispada da smo sada na pola puta, ovoga tjedna ćemo u okviru priprema otići nekoliko dana u Novalju. Uz treniranje ćemo se družiti, igrači će se dodatno zbližiti. Jasno da se pritom i uigravamo.


U okviru priprema odigrani su vrlo brzo i prvi trening-susreti, prvi je bio s reprezentacijom kineske pokrajine, potom i dvije utakmice s Koperom. Svima je jasno da je tu rezultat u drugom planu, uigravajući se, dečki prvotno teže da se ne ozlijede. Ipak, trenerima svaka utakmica, tako i one pripremne, mogu dati neke naznake.


Pravilan pristup




– Te su mi utakmice pokazale da smo imali pravilan pristup tim ispitima, angažirano smo im pristupali, a to mi je bilo najvažnije. Poslije svega i dalje se po planu lagano uigravamo, kako u napadu, tako i u obrani. Zadovoljan sam što smo vrlo rano, od početka priprema, počeli igrati utakmice. U posljednjem susretu smo u Kopru poraženi s dva gola razlike, ali sam pritom isprobao puno stvari, a i rotirali smo mnogo igrača. U svemu ovome već sada vidim da smo napadački dosta potentni, na obrani ćemo pak morati puno raditi. Što se napada tiče, tu svakako imamo još puno prostora za napredak. Imamo Mrakovčića i Tomljanovića, ima nas dosta i borba je za svaku minutu na terenu. Naravno, zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla.


Luka Mrakovčić vratio se u Zamet nakon dugih godina u inozemstvu, od početka pregovora označen je kao veliko pojačanje. Već dugo se nije toliko pričalo o nekom igraču koji dolazi u Zamet, kao o popularnom Mraku. Spominjanje njega i Tina Tomljanovića izaziva dojam o kvalitetnoj vanjskoj liniji momčadi sa Zameta.


Križaljka


– Tomljanović će igrati na lijevom vanjskom, a Mrakovčić će biti srednji bek. Tako ćemo krenuti, a onda ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati. Vidi se da je Mrakovčić jedna razina više. Uostalom, prošao je puno toga, na kraju krajeva, i Ligu prvaka, godinama je igrao u zapaženim klubovima. Od njega očekujem da se nametne kao lider momčadi. Sada je došao u situaciju u kojoj još nije bio, u ekipu u kojoj treba biti vođa. Ali on to ima u svom karakteru, imao je to još kada je bio dijete.


Do 7. rujna, kada počinje natjecanje u Paket24 Premijer ligi, još je dosta vremena, no to ne znači da treneri, tako naravno i Mateo Hrvatin, u mislima ne crtaju izgled postave, isto tako i način igre koji će prezentirati u borbi za bodove. Trener prvo želi dobru obranu, spominje pritom i vratarski tercet.


– Rukomet je zapravo jednostavan sport, kao i svaki drugi, i počinje od obrane. Bit svega je dobra obrana, a onda iz nje u polukontrama dolaženje do lakih golova. Preduvjet za to je dobra obrana. Na vratarskim pozicijama smo stvarno dobri, u sve tri pripremne utakmice sva tri vratara su super reagirala, Marković, Zena i Viskić. Znamo da u rukometu vratar jako puno znači, ali isto tako, vratar ne može bez obrane. U napadu, pogotovo uz Tomljanovića i Mrakovčića, ima dosta talenta.