Josip Štokić

Trener riječkih rukometašica: “Zamet je bio i ostat će velik klub”

Igor Duvnjak

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Određeni iskorak smo napravili, odbili smo se od dna. Taj prvi korak je puno lakši, a sada ne treba puno za onaj novi, teži. Treba nam konsolidacija omladinskog pogona - kaže Štokić



RIJEKA Trofejna sala riječke sportske ljepotice nakon dvije godine opet je odzvanjala veselim glasovima rukometašica Zameta. Kao što je slavljen povratak u Prvu ligu, tako su sada ambiciozna predsjednica Iva Lesjak, uspješni senjski trener Josip Štokić i »neposredne proizvođačice«, igračice Zameta, u društvu navijača proslavili pobjedu nad favoritkinjama iz čakovečkog Zrinskog i potvrđen ostanak u elitnom razredu.


Spomenuti Štokić je itekako pomno izrežirao predstavu u kojoj je matirana trećeplasirana prvoligaška ekipa, a cure su na terenu sve te zamisli provele u djelo ne mareći što im u prilog ide u kretanje rezultata u Bjelovaru, gdje su domaćice deklasirale izravnog Zametovog konkurenta, Sesvete.


– Cijelu smo utakmicu jako dobro stajali na terenu. Sam rezultat puno govori, tih samo 17 primljenih golova, od toga samo šest u nastavku. Imali smo dobru vratarku Milenu Vujisić, a i dobro smo se postavili na igru Čakovčanki koje imaju neke automatizirane prolaze. To smo sve dobro »čitali« i tako se branili. Osnovna je težnja zaustaviti im tranziciju iz obrane u napad. One tu brzo ostvaruju višak već u nastanku napada. Sve ovo željeno smo radili jako dobro te, kada je riječ o obrani, rezultat uopće nije dolazio u pitanje – konstatirao je Josip Štokić.


Karakter




– Problematično je bilo dok nismo uspijevali u napadu kapitalizirati ono odigrano u obrani. To nas je mučilo cijeli prvi dio. Promašili smo jako puno zicera i izrađenih šansi. To je i razumljivo jer nam je utakmica bila od velikog značaja. U svemu mi je jako drago što uopće nismo marili za rezultat u Bjelovaru, znali smo da želimo i možemo dobiti ovu utakmicu. Cure su pokazale karakter i prelomile utakmicu. Drugo poluvrijeme smo dobili sa šest razlike, to je jako veliki rezultat za nas. Zrinski, naime, zabija jako puno golova, igra brz rukomet i ovako ih limitirati bilo je jako lijepo za vidjeti. Iako su osigurale treće mjesto, gošće su onako rasterećene igrale visokim intenzitetom. U ovom trenutku to mi je jedna od većih pobjeda.


Pobjedom na oproštaju, Zamet je stavio potpis pod sve napisano tijekom prvenstva u kojem je ispao jači od poteškoća i problema. Na kraju su kormilar i njegova posada uplovili u luku spasa.


– U svemu treba istaknuti da je teško što smo morali razvijati mlade igračice i osigurati prvoligaški ostanak. Te mlade cure neizostavno moraju griješiti, a sve to dok ono s treninga moraju primijeniti na podražaj utakmice.To je užasno teško ako nemaju kontinuitet u igri. U borbi za ostanak važna je svaka lopta, svaki bod, te su prilike za pogreške male. U tom segmentu nisam zadovoljan jer neke cure u ovom trenutku vrijede više nego što su pokazale i više nego što su uopće dobile priliku. Morali smo se jako puno rotirati.


U svemu nije bilo kontinuiteta, a možda najbolja igračica, Silvija Černeka, dugo je izostajala. Kapetanica Iva Tabar je pak vukla ozljedu duga dva mjeseca. U onom bitnom trenutku dok smo se tražili, konkurencija nam je malo pobjegla, bod, dva. Stoga smo posljednja dva mjeseca svaku utakmicu igrali pod pritiskom. Dobro je što nismo klonuli duhom i što smo pokazali karakter u jako teškim utakmicama, primjerice sa Zrinskim te Dugim Selom 55. S tim ekipama iz gornjeg doma smo nadoknadili neke bodove iz prvoga dijela prvenstva.


Suradnja


Zamet je lani ostao prvoligaš širenjem lige, sada u uspješnom raspletu posljednjega kola, što je korak naprijed. Razlog je to za zadovoljstvo, kao i potencijal nekih mladih igračica, što budi optimizam u razmišljanjima o perspektivi. Trener nudi viziju Zameta koji bi trebao krenuti k višim prvoligaškim pozicijama.


– Zamet je uvijek imao perspektivu. Da se ne lažemo, on je uvijek veliki klub, ne zato što sam ja tu. Bio je velik i prije mene i bit će i kasnije. Bude li dobro radio, uvijek će imati perspektivu, određeni iskorak smo napravili, odbili smo se od dna. Taj prvi korak je puno lakši, a sada ne treba puno za onaj novi, teži. Treba nam konsolidacija omladinskog pogona. Radi se na tome, treba napraviti još puno više od onoga što smo imali prije. Seniorska ekipa mora biti nositelj tog projekta, vrh piramide te ponos djevojčica iz mlađih uzrasta kako bi one žudjele ući u prvu ekipu.


Ne smije se događati da neka igračica ima tri ponude s adresa u ovoj regiji, a ona dvoji hoće li doći u Zamet ili ići drugdje. Zamet treba staviti na vrh piramide kvalitete u regiji. Iskreno se nadam da u razdoblju pred nama to uopće neće biti upitno. Nažalost, situacija u regiji je sada dosta loša kada je riječ o svim mlađim uzrastima. Među klubovima koji to žele, ne samo riječkim, već i onima s istarskog područja, treba postojati suradnja. Moramo stvari posložiti kako bismo imali što bolje igračice, kako za Zamet, tako i druge za klubove gdje situacija nije sjajna.