Odbojka

Sukob susjeda. Rijeka bi zbog žalbe Drenove mogla odgoditi još jedno kolo, čeka se odluka Upravnog odbora HOS-a

Katarina Blažević

U IŠČEKIVANJU POZITIVNE ODLUKE - Igor Lovrinov/Foto ARHIVA NL

U IŠČEKIVANJU POZITIVNE ODLUKE - Igor Lovrinov/Foto ARHIVA NL

Problem je nastao u registraciji pet igračica koje su iz Drenove prešle u Rijeku zbog čega su se iz Drenove žalili Odboru za registraciju HOS-a, koji je njihovu žalbu odbacio, a onda i Upravnom odboru HOS-a



RIJEKA Odbojkašice Rijeke nisu dobro počele sezonu u Prvoj ligi, prvo su prošlog tjedna odgodile susret prvoga kola sa Sinjom, a pitanje je hoće li ove subote zaigrati u drugom kolu kod Olimpika. I to sve zbog žalbe i nesuglasica s najbližim prvoligaškim susjedama, Drenovom.


Naime, problem je nastao u registraciji pet igračica koje su minulog ljeta iz Drenove prešle u HAOK Rijeka, zbog čega se Drenova žalila Odboru za registraciju Hrvatskog odbojkaškog saveza, koji je njezinu žalbu odbacio, a onda i Upravnom odboru HOS-a, čija se odluka još čeka, što znači da Rijeka dotad ne može računati na donedavne igračice svojeg susjeda i prvoligaškog suparnika, odnosno nema dovoljan igrački kadar s kojim bi se mogla natjecati.


Pošta


Pet donedavnih igračica Drenove imalo je sa svojim dotadašnjim klubom ugovor do 18. rujna, dok prijelazni rok u hrvatskoj odbojci već godinama traje do 15. rujna, odnosno ove godine do 16. rujna, budući da je 15. rujna bio neradni dan. I to je ključna stavka ovog slučaja jer ispada da su u Drenovi namjerno sklapali ugovore na način na koji bi svojim igračicama onemogućili odlazak u drugi klub bez određene odštete. Ali, u klubu s Trsata su i tome doskočili.




Naime, Rijeka je 13. rujna poštom poslala zahtjeve za registraciju pet igračica Drenove, a ti su zahtjevi s obzirom na »brzinu« Hrvatske pošte do Odbojkaškog saveza PGŽ-a stigli tek 19. rujna, kada su iz Županijskog saveza obavijestili da dokumentacija nije potpuna jer nedostaju ispisnice igračica s obzirom na to da su u to vrijeme (13. rujna) još uvijek imale ugovor s Drenovom. Ali, budući da su ugovori istekli 18. rujna, Rijeka je ubrzo nakon zahtjeva Županijskog saveza dostavila izjave igračica u kojima stoji da su slobodne i da više nemaju ugovor s Drenovom.


Budući da je Rijeka predala zahtjev za registraciju igračica za vrijeme trajanja prijelaznog roka, odnosno 13. rujna, registracijsko tijelo Odbojkaškog saveza PGŽ-a odobrilo je registraciju igračica kao novih članica Rijeke, nakon čega su uslijedile žalbe Drenove.


Prva je podnesena Odboru za registraciju Hrvatskog odbojkaškog saveza, koji je odlučio da je Odbojkaški savez PGŽ-a napravio sve po pravilu i da je sve »čisto«. Pa su iz Drenove odlučili da će se žaliti i Upravnom odboru HOS-a, čija bi odluka, prema riječima Duška Živkovića, člana Upravnog odbora i predsjednika Odbora za registraciju HOS-a, trebala biti donesena do kraja tjedna.


Datum


– To je sad u postupku i još uvijek ništa nije odlučeno pa ne mogu ništa više govoriti. Drenova je uputila neke primjedbe, a jedna od tih primjedbi su datumi registracije igračica. O tome se sada raspravlja – kratko je rekao Duško Živković.


U Drenovi nisu željeli dati nikakve izjave oko ovoga slučaja dok god je postupak u tijeku, a pojašnjenje je iz kuta Rijeke dao Igor Lovrinov, dugogodišnji trener kluba, koji je danas asistent Sanji Popović Gamma.


– Ako se do subote riješi cijeli slučaj, onda ćemo igrati s Olimpikom, ako se ne riješi, onda ćemo ponovo tražiti odgodu. Smatram izuzetno nepoštenim činom da ugovor s igračicama potpišeš do 18. rujna, ako znaš da prijelazni rok traje do 15. rujna. Dakle, praktički im ne dozvoliš da u prijelaznom roku prijeđu u neki drugi klub.


Ali dobro, svatko radi kako misli da bi trebao i štititi svoje interese onako kako misli da treba. Mi smo našli način kako da to osporimo. Dva tijela su donijela odluku u našu korist i ne vidim način na koji bi Upravni odbor HOS-a mogao sada drugačije odlučiti. Što se tiče odgoda utakmica, to nije naša krivica jer je netko tko je slagao kalendar prijelaznog roka i početka prvenstva trebao ukalkulirati sve te dane koji su predviđeni za žalbe – rekao je Igor Lovrinov.