LIGA NACIJA

Što nakon Poljske? Hrvatska ispustila pobjedu u Varšavi i priliku za potvrdu četvrtfinala

Davor Petrović

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Suparnika smo vratili u život golom koji nismo smjeli primiti i to je zakompliciralo cijelu utakmicu. Bod nam je bio u igri, ali žao mi je što nismo sve riješili već u prvom poluvremenu i uzeli sva tri - kaže izbornik Zlatko Dalić



ZAGREB – Kada se u obzir uzme razvoj događaja na gostovanju Hrvatske kod Poljske, u sklopu četvrtog kola skupine A1 Lige nacija, ta utakmica u Varšavi može se, na neki način, sažeti u onu čuvenu mudrost s čašom napunjenom do pola, kojom se dočarava razlika između optimista i pesimista. Za prvog je ona polupuna, a za drugog poluprazna. Slično vrijedi i za tu utakmicu protiv Poljske, u kontekstu igre i konačnog ishoda (3:3).


Već od 5. minute Hrvatska je imala gol zaostatka i nije izgledala dobro. Zapravo, djelovala je tromo i mlitavo, pružajući priliku suparniku da se pokuša razmahati. No, nakon projektila Borne Sose za izjednačenje u 20. minuti uslijedila je drastična promjena, začinjena prvijencima Petra Sučića i Martina Baturine. Tu se stvarno činilo da Poljake može spasiti samo nekakav čudesan splet okolnosti.


To se i dogodilo u zadnjih pet minuta i sudačkoj nadoknadi prvog dijela. Hrvatska se u tom razdoblju vratila na postavke s početka utakmice i primila je gol, s time da je Dominik Livaković imao i jednu fantastičnu obranu. Drugi dio nije imao takve amplitude i donio je tri dobre intervencije Marcina Bulke, izjednačenje i kontroverzni crveni karton za Livakovića, na koji ne treba trošiti riječi.


Bolji omjer




Suvišno je podsjećati da bi pobjeda u Varšavi hrvatskoj reprezentaciji ponudila veliku priliku za otklanjanje većine briga vezanih uz plasman u četvrtfinale Lige nacija, koji donosi i status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. A Hrvatska je nakon pola sata utakmice imala 3:1 i kontrolu zbivanja na terenu.


– Suparnika smo vratili u život golom koji nismo smjeli primiti i to je zakompliciralo cijelu utakmicu. Bod nam je bio u igri, ali žao mi je što nismo sve riješili već u prvom poluvremenu i uzeli sva tri. U Varšavu nismo došli po bod, nego po pobjedu, ali takav je bio razvoj situacije, a bilo nam je teško s igračem manje zadnjih petnaest minuta i moramo biti zadovoljni – ističe Zlatko Dalić koji čašu očigledno vidi kao polupunu.


Dobra vijest je da ovaj remi Hrvatskoj nosi bolji međusobni omjer s Poljskom. S druge strane, sada je otvoreno puno opcija za 15. i 18. studenoga, kada su na rasporedu zadnja dva kola ovog dijela natjecanja u Ligi nacija, u kojima Dalića i njegove igrače očekuje gostovanje kod Škotske u Glasgowu i domaći ogled s Portugalom u Splitu. Bodovno stanje je, pak, takvo da svi imaju dovoljno razloga za optimizam. Toga ne bi bilo da je sačuvana prednost u Varšavi.


Naime, u tom slučaju Poljaci, zbog spomenutog međusobnog omjera, ne bi mogli dalje od trećeg mjesta u skupini čak da ostvoje svih šest bodova, a Hrvatska uknjiži dva poraza, dok bi Škotska već sada mogla zaboraviti na bilo kakvu nadu. Sada, pak, stvari stoje dosta drugačije. Doduše, direktno ispadanje hrvatske reprezentacije u niži rang natjecanja više ne dolazi u obzir, ali moguće je propuštanje četvrfinala. To je onaj dio gdje se čaša može smatrati polupraznom.


Prevelike amplitude


Gledanje iz druge perspektive, pak, podsjeća da, za razliku od Poljske i Škotske, Hrvatska svoj optimizam niti u jednom trenutku neće morati gajiti uz nadu da će joj se poklopiti rezultati preostalih utakmica u skupini. Čak i da izgube u Glasgowu, Dalić i njegovi štićenici još uvijek će sve držati u svojim rukama jer im, u takvom raspletu, četvrtfinale može donijeti i bod protiv Portugala u Splitu. Dvojbe, bi, pak, bile otkonjene ako u idućem kolu upišu remi u dvoboju sa Škotima, a Poljska ne pobijedi u Lisabonu.


Situacija definitivno nije loša, ali sve skupa dovoljno jasno pokazuje koliko je potencijalnih komplikacija donio neriješeni rezultat iz Varšave. Opet, tu ne bi bilo razloga za žaljenje nad propuštenom prilikom da je razvoj događaja bio drugačiji, odnosno, da su, na primjer, Poljaci ispustili prednost od dva gola. Ovako je kod Dalića i igrača morao ostati djelomičan okus gorčine. Kako zbog ishoda utakmice u Varšavi, tako i zbog prevelikih amplituda u igri protiv Škotske i Poljske.


Dašak pozitive donosi doprinos mladih igrača, s naglaskom na vrlo dobra izdanja Petra Sučića i Martina Baturine. Uz to, njih dvojica su upisali prvijence u dresu reprezentacije, s time da su si međusobno i asistirali. Ukratko, za izvedbu protiv Poljske su zaslužili visoke ocjene. Igor Matanović zabio je gol Škotima i nije izgledao loše, ali ipak je ostao blago nedorečen, baš kao i Luka Sučić. No, kad se sve zbroji i oduzme, može se reći da je Dalić pronašao mlade igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima reprezentacije, a to je zacrtano kao jedan od ciljeva za ovaj ciklus Lige nacija.


HNS kažnjen


Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je HNS zbog incidenata na utakmici Lige nacija između Hrvatske i Poljske na osječkoj Opus Areni. Hrvatski nogometni savez tako je kažnjen s ukupnih 34.500 eura zbog bacanja predmeta (15.000 eura), paljenja baklji (4.500 eura) i utrčavanja na teren (8.000 eura) te zbog javnih opomena igrača i službenih osoba (7.000 eura) tijekom dvoboja koji je odigran 8. rujna.