EURO 2024.

Stigle kazne Demiralu i Bellinghamu. Turska bez važnog braniča sljedeće dvije utakmice

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Demiral je kažnjen zbog "povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenje sportske priredbe za manifestacije nešportskog karaktera, te narušavanje sporta"



BERLIN Branič turske nogometne reprezentacije Merih Demiral suspendiran je na dvije utakmice nakon geste koju je napravio nakon pobjede njegove momčadi u osmini finala EURO-a protiv Austrije,” objavila je Europska nogometna federacija (UEFA).


Njemački mediji su još u četvrtak objavili kako će turski branič pauzirati iduće dvije utakmice, no Turski nogometni savez je priopćio kako vijest o kazni nije istinita jer “UEFA još nije okončala istragu”.


Turska žalba očito nije urodila plodom i u petak je stigla i službena potvrda o kazni.




Demiral je kažnjen zbog “povrede osnovnih pravila pristojnog ponašanja, zatim korištenje sportske priredbe za manifestacije nešportskog karaktera, te narušavanje sporta,” navodi se u priopćenju krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta”.


Turski branič, koji je zabio oba gola, je pobjedu proslavio “vučjim pozdravom”, odnosno simbolom “Sivih vukova”, pokreta koji promovira desničarsku ekstremističku ideologiju koja vjeruje u superiornost “turske rase”.


Njihov je rad zabranjen u Francuskoj, njihovi simboli ne smiju se koristiti u Austriji, dok je rad “Sivih vukova” u Njemačkoj pod posebnim nadzorom. Demiral i turski savez su njegovu gestu branili kao normalan izraz patriotskog ponosa.


Demiral će moći ponovo igrati tek ako Turska izbori plasman u finale, podsjetimo Turska će u subotu u Berlinu u četvrtfinalu igrati protiv Nizozemske.


UEFA je izrekla kaznu i za engleskog veznjaka Judea Bellinghama koji je suspendiran na jednu utakmicu i kažnjen sa 30.000 eura zbog nesportskog ponašanja na utakmici protiv Slovačke u osmini finala.


Međutim, veznjak “Gordog Albiona” i Real Madrida, koji je pokazivao prema svojem međunožju nakon što je zabio Slovačkoj, neće suspenziju odraditi u četvrtfinalu protiv Švicarske. Njegova kazna je uvjetna na godinu dana.


“Spomenuta suspenzija ne provodi se odmah i podliježe probnom roku od jedne godine, počevši od datuma ove odluke,” dodao je UEFA.


Engleski nogomtni savez (FA) je kažnjen sa 11.000 eura zbog nereda navijača i bakljade.