Košarka

Sjajan otpor Kvarnera 2010 viceprvaku i ABA ligašu Splitu na startu Premijer lige. Shorter “izvukao” Žute

Katarina Blažević

Chudier Bile i Shannon Shorter/Foto KK SPLIT

Chudier Bile i Shannon Shorter/Foto KK SPLIT

Gosti su uspjeli vratiti susret u egal u trećoj dionici, ali kraća klupa je presudila u zadnjih 10 minuta. Marinelli je bio prvo ime s 18 poena uz čak 12 asistencija, pet skokova te četiri ukradene lopte



SPLIT Košarkaši Kvarnera 2010 upisali su na Gripama u svojoj prvoj premijerligaškoj utakmici nakon sedam godina očekivan poraz od aktualnog viceprvaka i ABA ligaša Splita, ali također očekivano, Riječani su pokazali kako će svakoga ove sezone namučiti, pa tako i one najjače momčadi.


Split – Kvarner 2010 98:90

Prvo kolo FAVBET Premijer lige: Split – Kvarner 2010 98:90 (14:24, 35:16, 21:25, 28:25). Mala dvorana Gripe. Gledatelja: 400. Suci: Jovović, Galić i Rogić.


SPLIT: Tišma 3, Kučić 10 (5-6), Škara 4, Benson 13 (5-7), Kapusta 14 (5-6), Shorter 21 (2-2), Jordano 13, Katić 13 (1-2), Vuko 7 (2-2), Perkušić, Pavin, Ljubičić (0-2).




KVARNER 2010: Lewis 6, Bile 24 (0-2), Marinelli 18 (4-5), Čakarun 8 (4-5), Miličević 24 (1-1), Ogrizović 6 (2-2), Vucić, Pepelar, Lisica 2, Đugum 2.

Semafor je na kraju pokazao razliku od tek osam poena, iako je Split imao širu i ipak kvalitetniju klupu, dok su gosti iz Rijeke došli s tek desetoricom igrača jer su nedostajali Jelenković i Smojver, dok je mladi Matić kao 13. ovoga puta ispao iz sastava.


Također, Slaven Rimac sigurno nije očekivao da će u ovoj utakmici morati maksimalno iskoristiti kapetana Shannona Shortera, ujedno najvažnijeg igrača Splita. Upravo je on bio prvo ime svoje momčadi u seriji 18:2 u drugoj dionici (42:33) kojom je Split preuzeo kontrolu igre, a tijekom navedene su serije Žuti zapravo i prvi put poveli na utakmici (35:33, 16′).


Kvarner je dominirao prvih 16 minuta utakmice, ali se i u trećoj četvrtini uspio vratiti i značajno približiti protivniku (63:62). Šteta za Kvarner što je u toj dionici Lewis bio neoprezan i petom osobnom pogreškom preselio na klupu, što je samo pomoglo Splitu, koji je zadnju četvrtinu otvorio serijom 13:3 i tako riješio pitanje pobjednika.


Koliko su loše domaći ušli u susret govori što u prvoj četvrtini nisu imali niti jednu asistenciju. Uspjeli su pogoditi tek četiri šuta iz igre. S druge strane, Riječani su bili agresivniji i uigraniji te su u prvih pet i pol minuta ubacili već 17 poena. Riječanin u dresu Splita, Vito Kučić, je na početku imao problema u obrani s Marinellijem, dok je Tišma kaskao za Lewisom.


Činilo se kako je domaćin ipak malo i podcijenio protivnika. Miličević je ubacio tricu za 7:15 na asistenciju Čakaruna, koji je u sljedećem napadu primio loptu od Marinellija i uspješnim šutem natjerao Slavenca Rimca da pozove prvu minutu odmora (7:17).


Kvarner je zadržao prednost od deset poena razlike do kraja prve četvrtine, ali bilo je očigledno odmah na početku druge dionice kako se Split razbudio. Konačno je domaćina krenulo na šutu, pogađali su Shorter i Jordano trice, a kada se činilo kako će se Kvarner ponovo “odlijepiti”, stigla je trica Katića i dvije Shortera za prvo vodstvo Splita (35:33, 16′). I serija Splita tu nije stala.


Žuti su s 13:0 preuzeli kontrolu utakmice, dok je Nazor kod svoje momčadi rotacijama pokušao uvesti pozitivne promjene. Protiv raspoloženog Shortera je ipak bilo teško. Sjajni šuter bio je uz Bensona najzaslužniji što su domaći u drugoj dionici ubacili 35 poena pa se na veliki odmor otišlo s 49:40.


Riječani su do kraja treće četvrtine tu razliku uspjeli smanjiti na pet poena (70:65), i to zahvaljujući Marinelliju koji je u 26. minuti (58:55) preselio na klupu, ali je u odigranih pet i pol minuta treće četvrtine ubacio osam poena uz dvije asistencije. Ubrzo je nakon njegovog odlaska na klupu morao izaći i Lewis zbog pete osobne pogreške, ali Bile i Miličević su vraćali utakmicu u egal.


Riječani su s “minus pet” ušli u zadnju dionicu, ali odmah na startu su pali. Kučić se razigrao, a Split s 13:3 riješio utakmicu. Doduše, Kvarneru treba čestitati i na tome što je “minus 16” u zadnjoj četvrtini do kraja susreta uspio smanjiti na tek osam poena razlike, i to ponovo na krilima Marinellija, koji je uz 18 poena dodao čak 12 asistencija, pet skokova te četiri ukradene lopte!