Vaterpolo

Šibenski poraz upozorenja za hrvatske vaterpoliste uoči OI. Tucak nije štedio primjedbe

Igor Duvnjak

Foto HVS

Foto HVS



RIJEKA Svemu dođe kraj, prijateljskom utakmicom s SAD-om zgotovljene su šibenske pripreme hrvatske vaterpolske reprezentacije za Olimpijske igre.


Hrvatski vaterpolisti, koji su skočili u vodu s Amerikancima s aureolom aktualnih svjetskih prvaka i europskih doprvaka kao magnet koji je do posljednjeg mjesta napunio tribine u šibenskoj bazi vaterpola u Crnici, doživjeli su poraz (11:13) od SAD-a u posljednjoj pripremnoj utakmici uoči nastupa u Parizu. Bolje je Hrvatska igrala u prvom dijelu susreta, da bi američki gosti u krasnom spotskom dekoru potom ubrzali ritam i preokrenuli rezultat.


Riječi prijateljska utakmica same za sebe govore mnogo, trening susret i onaj na službenom natjecanju, proba i nastup su dan i noć. Usprskos tome hrvatski izbornik nije štedio primjedbe za svoje igrače, ispada da je poraz i dobrodošla stvar kako bi se reprezentativce dodatno mobiliziralo.




– U nekim situacijama reagirali smo kao neka djeca, u obrani smo darivali, dok u napadu, kad bismo ostali sami, u ne znam koliko situacija, nismo imali koncentraciju. Imat ćemo analizu, imamo dosta vremena do prve utakmice u Parizu. Možemo samo zamisliti što bi se dogodilo da nije bilo ove utakmice. Ne treba raditi dramu od jedne izgubljene prijateljske utakmice, ali ima materijala za razgovor s igračima – zorno je objasnio Ivica Tucak nedostatke u igri svoje momčadi sa suparnikom kojem je uoči utakmice dijelo pohvale.


– Pokazalo se da ne funkcioniramo dobro kada nas netko stisne. To nije naša boljka od jučer, patimo protiv onih koji dobro plivaju i igraju na granici isključenja. To je jedan od problema. Drugi je što je bilo dosta pogrešaka. Ali nema nikakve drame.


Reprezentativci su se oprostili s Krešimirovim gradom, za vikend su stigli tek otići doma i oprostiti se s najbližima. Sutra je zaključno okupljanje u Zagrebu iz kojeg će u srijedu put glavnog francuskog grada. Pred njima je veliki turnir koji se igra od 28. srpnja do 11. kolovoza. Hrvatska nastupa u skupini A i Igre otvara sa susjedima Crnogorcima 28. srpnja (16.45). Potom 30. srpnja igra derbi s Italijom (12.05), treću utakmicu će igrati s Rumunjskom 1. kolovoza (19.30). Dva dana kasnije igraju Hrvatska i Grčka (12.05), a posljednju utakmicu u skupini Hrvatska igra sa šibenskim gostom SAD-om (18.30).


U skupini B igraju Srbija, Mađarska, Španjolska, Francuska, Australija i Japan.