Sastav Vatrenih

Seljenje Gvardiola na bok traži pažljiv odabir Šutalovog partnera. Svaka pogreška u obrani bi mogla biti vrlo skupa…

Davor Petrović

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Najavljeni potez djeluje logično, pogotovo kada se u obzir uzmu taktičke ideje Pepa Guardiole. Ako je Joško Gvardiol na lijevom beku dobar za City, onda isto vrijedi i za Hrvatsku



ZAGREB Od 30. listopada, kada je objavljen popis igrača za utakmice s Latvijom u Rigi i Armenijom u Zagrebu, bilo je prilično jasno da izbornik Vatrenih Zlatko Dalić u završna dva kola kvalikacija za EURO 2024 namjerava Jošku Gvardiolu dati ulogu kakvu ima kod Pepa Guardiole.


Naime, izbornik je pod zastavu pozvao samo jednog lijevog beka, Bornu Sosu, dok je na adresu Borne Barišića otišao tek pretpoziv. Tu se već dalo naslutiti da će Dalić povjeriti lijevi bok obrane Gvardiolu, koji tu poziciju pokriva i u Manchester Cityju. Prije dva dana, na okupljanju reprezentacije za oglede s Latvijcima i Armencima, hrvatski izbornik Zlatko Dalić je to i potvrdio, uz napomenu da na prethodne dvije kvalifikacijske utakmice, protiv Turske u Osijeku (0:1) i Walesa u Cardiffu (1:2), Borna Sosa i Borna Barišić nisu pružili ono što je od njih očekivao, pogotovo u fazi napada.


Najavljeni potez Dalića djeluje sasvim logično, pogotovo kada se u obzir uzmu Guardioline taktičke ideje. Ako je Gvardiol na lijevom beku dovoljno dobar za Manchester City, onda isto svakako vrijedi i hrvatsku reprezentaciju. Osim toga, ne treba zaboraviti da je Dalić prije šest godina, kada je postao izbornik, istaknuo da će sve dobro funkcionirati ako igrače stavi na pozicije koje drže u klubovima.


Srce obrane




Osim toga, nikako ne treba zaboraviti da je Joško Gvardiol u Dinamu vrlo često znao ordinirati u defenzivnoj roli uz lijevu stranu terena te da je svoje prve nastupe u reprezentaciji, uključujući EURO 2020. u Engleskoj, odrađivao kao lijevi bek. Jednostavno, njegova kvaliteta i polivalentnost očarale su najboljeg trenera svijeta Pepa Guardiolu, a Dalić je sve pažljivo promatrao i na kraju je donio logičnu odluku, nezadovoljan učinkom standardnih kandidata za tu poziciju.


Ta rošada, pak, za sobom povlači i promjenu u srcu obrane za sučeljavanja s Latvijom i Armenijom. Kroz zadnje dvije godine stoperski tandem najčešće su činili Dejan Lovren i Gvardiol. Lovren se od reprezentacije oprostio nakon Svjetskog prvenstva u Kataru. U lipnju prošle godine, silom prilika, Dalić se morao osloniti na Josipa Šutala za vrlo teška gostovanja kod Danske i Francuske u A1 skupini Lige nacija i to se pokazalo kao pun pogodak. No, Lovren je, ipak, imao prednost na Mundialu.


Prije pet mjeseci Gvardiol je morao preskočiti završni turnir Lige nacija u Rotterdamu, gdje je Dalić vrtio trojicu stopera. Polufinale protiv Nizozemske započeli su Domagoj Vida i Šutalo, čiju poziciju je na početku produžetka preuzeo Martin Erlić. U finalu sa Španjolskom izbornik Hrvatske je imao drukčiju ideju. Tu utakmicu su na mjestima središnjih braniča odradili Šutalo i Erlić.


Početak ove sezone i nastavak kvalifikacija za EURO 2024. donijeli su stvaranje standardnog stoperskog para. Gvardiol i Šutalo su držali obranu, a jedinu promjenu mogle su donijeti ozljede. Tako je, na primjer, Vida odigrao utakmicu protiv Walesa u Cardiffu, umjesto Šutala. Sada je, pak, jasno da Dalića čeka donošenje teške odluke za srce obrane.


Naime, Šutalo se na početku sezone nije snašao u Ajaxu koji je, pak, upao u tešku krizu. Nizozemski mediji i stručni komentatori doslovno su se iživljavali na Šutalu nakon svake utakmice, tvrdeći da je zalutao u njihov trofejni klub. Tek su zadnja dva tjedna Šutalu donijela pozitivne kritike, no tek treba vidjeti je li prijašnje »cipelarenje« ostavilo traga na njemu.


Erlić ili Vida


Opet, iz sadašnje perspektive on djeluje kao siguran član hrvatske udarne postave za dvoboje s Latvijom i Armenijom. Najizgledniji kandidati za poziciju drugog stopera svakako su Erlić i Vida, s time da njihove ovosezonske izvedbe u Sassuolu, odnosno AEK-u, donose slične recenzije u talijanskim i grčkim medijima.


Četvrti stoper kojeg je Dalić pozvao za ovu akciju je povratnik Marin Pongračić. Iza njega je vrlo dobro razdoblje u Lecceu, ali teško je vjerovati da će ga izbornik samo tako pretpostaviti Erliću ili Vidi. Pongračić bi svoju minutažu mogao eventualno dobiti kao zamjena, ako nešto pođe po zlu, ili Hrvatska stekne opipljivu prednost.


U svakom slučaju, jasno je da nakon prebacivanja Gvardiola na poziciju lijevog beka Dalić mora vrlo pažljivo birati Šutalovog partnera u obrani jer Latvija i Armenija će svoju priliku sasvim sigurno tražiti preko čvrstog bloka pred svojim golom i brze tranzicije. Svaka pogreška u defenzivnom dijelu igre mogla bi biti vrlo skupa u trenutku kada čak niti maksimalni bodovni učinak ne jamči izravni plasman na EURO 2024.