Premijer liga

Rutinsko slavlje Kvarnera 2010 u domaćoj premijeri i na oproštaju Siniše Štembergera

Katarina Blažević

Mirko Jukić i Paolo Marinelli/Foto V. KARUZA

Mirko Jukić i Paolo Marinelli/Foto V. KARUZA

Kvarner je i bez Bilea nastavio u jakom ritmu te bez ikakvih problema odradio zadnju dionicu i sa svojim navijačima proslavio prvu premijerligašku pobjedu nakon dugo, dugo godina...



RIJEKA Košarkaši Kvarnera 2010 upisali su rutinsku pobjedu nad sinjskim Alkarom u svojoj prvoj domaćoj premijerligaškoj utakmici nakon sedam godina, pa je tako aktualnom pomoćnom treneru riječke momčadi Siniši Štembergeru oproštajna utakmica bila još slađa.


Kvarner 2010 – Alkar 81:64

Utakmica 2. kola FAVBET Premijer lige: Kvarner 2010 – Alkar 81:64 (19:13, 24:18, 16:14, 22:17). Centar Zamet. Gledatelja: 900. Suci: Mikulić, Hartman i Barišić (svi Osijek).


KVARNER 2010: Ogrizović 10, Bile 6 (4-7), Marinelli 20 (1-2), Čakarun 8, Miličević 11, Vucić 9, Pepelar, Lisica 15, Smojver, Jelenković, Matić, Đugum 3 (1-2).




ALKAR: Shaw Jr. 8 (3-3), Svoboda 9 (3-6), Gurley 9, Tomašević 12 (0-1), Jukić 9, Pavela, Kučan 5 (2-2), Matulina 6 (2-2), Krešić 2, Jusup, Porobić 2.

Uoči početka utakmice Štemberger je primio darove od strane predsjednika Kvarnera 2010 Roberta Jurkovića, sportskog direktora kluba i njegovog bivšeg suigrača Davora Kusa te od predsjednika Košarkaškog saveza PGŽ Duška Miočića. Oni su mu uz pljesak oko 900 okupljenih gledatelja čestitali na velikoj karijeri, koja je trajala dugih 26 godina.



Štemberger je 1998. godine u dresu Kvarnera odigrao prvu utakmicu, igrao je i u Zadru, Splitu, Igokei, Širokom, slovačkom Astrumu Levice te Škrljevu. Također, upisan je u povijest ABA lige kao jedan od najboljih tricaša. Do prije godinu i pol dana bio je na samom vrhu ljestvice s ubačene 403 trice tijekom svojih deset ABA-ligaških sezona, a danas je na drugom mjestu.


Što se utakmice tiče, Kvarner je pomalo šokantno na startu primio lakih osam poena bez zabijenog koša, pa je ubrzo Ante Nazor pozvao minutu odmora. Bila je to dobra odluka trenera domaćih jer je Kvarner zatim uzvratio serijom 10:0. Čakaruna su Sinjani dobro pritisnuli pod košem, dok je Marinelli imao par grešaka na startu, ali se brzo i iskupio.


Razigravač riječke momčadi je lijepo proigrao Čakaruna, a potom i ukrao loptu Kučanu te uposlio Ogrizovića koji je izjednačio – 8:8. Marinelli i Ogrizović su potom povezali i trice te je Kvarner pokazao kako je početnih 0:8 bila tek možda lagana trema.


Onda je Riječane krenulo i na dalekometnom šutu. Zabili su pet trica u drugoj četvrtini, od kojih je tri bilo djelo Šime Lisice. Sinjani u obrani nisu mogli puno napraviti protiv raspoložene ruke domaćina, pa čak niti uz podršku dvadesetak sinjskih Maligana na tribini zametske dvorane. Poenima Riječanina Ivana Kučana Alkar se nakratko približio (29:21), ali kanonada trica je riječku momčad odvojila na lijepih 16 poena prednosti (43:27, 19′).


Domaći su i u trećoj dionici držali dvoznamenkastu prednost, nije bilo velikih uzbuđenja, ali zato su poneki potezi dizali riječku publiku na noge. Jedan takav je bio onaj Chudiera Bilea. U 23. minuti Marinelli je ukrao loptu protivniku, sjurio se i poslao loptu na desnu stranu do “letećeg” Bilea, koji je zakucao preko nemoćnog Jukića (47:33).


Upravo je Bile zbog, kako se bar čini, lakše ozljede ostao na klupi posljednjih 15-ak minuta, ali Kvarner je i bez njega nastavio u jakom ritmu te bez ikakvih problema odradio zadnju dionicu i sa svojim navijačima proslavio prvu premijerligašku pobjedu nakon dugo, dugo godina…