Konačno

Zamećani nakon tri godine ostvarili premijerligašku pobjedu: “Publika je bila sjajna”

Igor Duvnjak

Liridon Zena/V. KARUZA

Liridon Zena/V. KARUZA

Osjećaj je predivan poslije ovog uspjeha, guštirali smo u pozdravljanju navijača i u međusobnom čestitanju - kaže vratar Liridon Zena



RIJEKA  Renato Sulić, trofejno riječko ime, već pomalo zaboravljeni Marijan Seđak, dugogodišnji igrač Kvarnera i Zameta, koji je uveo Zamećane u nekadašnju Prvu ligu 1987. godine, bili su među brojnim poznatim licima koja su dosta gusto načičkala tribine zametske dvorane i svjedočila Zametovoj premijernoj pobjedi po povratku među premijerligaše. U ugodnom ambijentu momcima trenera Matea Hrvatina najugodniji je, naravno, bio rezultat, a ceh snažnoj domaćoj reakciji u nastavku plaćali su i napad i obrana Poreča, kojem je izgledni uspjeh na poluvremenu u nastavku ispao fatamorgana.


– Vratili smo se u Premijer ligu nakon sezone u nižem rangu i sada smo uspjeli ostvariti ovaj željeni pun pogodak – rekao je raspoloženi golman Riječana Liridon Zena. – Osjećaj je predivan poslije ovog uspjeha, guštirali smo u pozdravljanju navijača i u međusobnom čestitanju. Publika je bila sjajna, a raspoloženje u momčadi odlično.


Imperativ


Vratar Zena, Vučko, Černeka, Mrakovčić, naravno i Tomljanović, bez obzira što je mlad igrač, imena su koja su se već naigrala važnih utakmica. Oni mlađi su morali odgovarati delikatnim psihološkim pritiscima, suprostaviti se kvalitetnim gostima, dajući sve najbolje od sebe i tražiti puteve do punog pogotka, igrajući pod izraženim rezultatskim imperativom.




– Jasno da je bilo pritiska. Ima nas nekoliko iskusnijih igrača, koji se znaju s time nositi. U takvoj igri nas nadopunjavaju ovi mlađi dečki, koji su brži i okretniji. Kada se stvori ovakav poželjni koktel, iz svega ispadne dobar rezultat, kao što se dogodilo u ovom slučaju.


Poreč je od izlaska na teren već nakon nekoliko minuta zorno pokazivao zbog čega je jedan od redovnih sudionika Lige za prvaka i ugledan premijerligaš. S nizom kvalitetnih igrača i formiranom igrom, za razliku domaće ekipe koja je još u stvaranju igre, metodički je krčio puteve k pobjedi. Cinički je kažnjavao Zametove pogreške u napadu i pukotine u igri domaćih, koji su očito stenjali pod nužnošču osvajanja bodova.


Zamet je u drugom poluvremenu okrenuo ploču i umjesto “plota” i zone “6-0” opredijelio se za onu “5-1” koja je odmah počela stvarati “smetnje na vezama” istarskom napadu. Naravno da je taktika jako važna, ali je isto tako bilo važno drugo lice domaćih koji su odjednom počeli “pokazivati zube” i vrtoglavo mijenjati rezultat u svoju korist.


– U prvom poluvremenu smo bili malo u grču, osjećao se taj pritisak. Kada smo krenuli bolje u nastavak, vidjeli smo da stvarno možemo ostvariti preokret. Posložili smo se u glavama u svlačionici, znajući kako moramo dati sve od sebe da bismo pobijedili.


Snimke šutera


Tin Tomljanović je s čak 9 golova i nizom atraktivnih dodavanja potvrdio svoj veliki talent, isto kao što je Luka Mrakovčić dokazivao da je pojačanje. Njegovih pet, kao i šest pogodaka kapetana Damira Vučka uz tek dva promašaja su skoro dvije trećine golova Riječana. Na vagi teže itekako i Zenine obrane, pogotovo kod dvaju sedmeraca.


– Dosta gledamo na snimkama šutere suparnika i onda vježbamo s trenerom golmana Igorom Saršonom. Tako se na treninzima netko priprema za sedmerce, netko za nešto drugo. Tada sve skupa, kao sada, ispadne odlično.


Pobjeda Zamećanima uz bodove donosi i dozu samopouzdanja uoči trogirskog gostovanja.


– Ova pobjeda nam jako, jako puno znači, pogotovo što je ostvarena u prvoj domaćoj utakmici. Ne zaboravimo da je ipak došao Poreč, ne bilo kakva ekipa. Oni su stalno u vrhu pa nam je ovo jako bitno za samopouzdanje. Sada se idemo pripremati za iduće susrete, idemo utakmicu po utakmicu i neka bude čim bolje.