Veliki ispit

Zamećani na otvaranju prvenstva u Sesvetama: “Što čvršće u obrani i što brže juriti u napad”

Igor Duvnjak

Mateo Hrvatin/Foto A. KRIŽANEC

Mateo Hrvatin/Foto A. KRIŽANEC

Sada ćemo s tom trećom snagom hrvatskog rukometa na djelu provjeriti ono što smo radili, poštujući domaćine dat ćemo sve od sebe da budemo što konkurentniji - rekao je trener Hrvatin



RIJEKA Momčad rukometaša Zameta, koja je odavno već zaboravila stresne dane ispadanja iz Premijer lige, isto tako i strm uspon do vrha nižeg razreda za željeni povratak među najbolje, večeras u Sevetama ima prvu provjeru kvalitete i mogućnosti ovog sastava trenera Matea Hrvatina. Tijekom ovog vrućeg ljeta sve planirano je i obavljeno, sada se samo čeka taj »pucanj na startu« u jurnjavi za bodove kod kojih, u konačnom zbiru, svaki može biti jako važan, možda čak i ključan.


Oprez


– Za nama su pripreme u kojima je sve obavljeno kako treba – kaže Mateo Hrvatin, trener Zameta. – Činjenica da su svi u stroju nakon poslovično intenzivnog vježbanja tijekom proteklih tjedana, protkanog s igranjem trening-utakmica, potkrepljuje zaključke o dobro obavljanom poslu struke u klubu. – Radilo se uistinu kako treba i, Bogu hvala, svi su dečki zdravi dočekali prvenstvo. Naravno, nedostaju nam igrači ozlijeđeni još prošle sezone koji su još na putu povratka na teren, još nemamo na raspolaganju Krstića, Tomovića i Dizdara. Uglavnom, zdravstveni je bilten povoljan.


U sportu su kalkulacije i želje jedno, a ostvarenje prognoza zna biti nešto sasvim oprečno predviđenom. Zamet kroči u sezonu oprezno, svjestan da je povratnik u elitni razred i nema namjeru razbacivati se velikim obaćanjima. Riječ stabilizacija je skoro pa najspominjanija u klubu još od dana kada je postalo izvjesno da će riječki ligaš opet biti premijerligaš.




– Gledano globalno, osnovni je cilj da nam ovo bude sezona stabilizacije, da izbjegnemo nikada ugodne stresove i ne moramo drhtati hoćemo li ostati u Premijer ligi. No, kao i svi sportaši, tako i mi nismo bez ambicija, bit ćemo uvijek s pogledom prema gore i ako nam se ukaže prilika za skok naviše, želimo je iskoristiti. Inače, u skupini smo koja će biti atraktivna za naše gledatelje, ali i, nažalost, teža po nas, tu su recimo Zagreb, Poreč te naš večerašnji domaćin Sesvete. U takvoj ćemo se konkurenciji boriti za mjesta koje donose Ligu za prvaka. Put nam je malo teži u tim namjerama da budemo stabilna ekipa s pogledom prema gore, da budemo spremni iskoristiti šansu koja se eventualno može ukazati.


Brzi ritam


U generalki s Čakovcem viđen je Zametov rukometni »run and gun«, djeluje kao najava brzog ritma koji Riječani žele nameti u sezoni, nadajući se pritom da će utakmicama »razgaziti cipele«, da će forma rasti.


– Svakako da nam je želja iz što čvršće obrane što brže juriti u napad, za ostvarenje toga smo se i pripremali. Cilj je u transformacijama iz te dobro odigrane zone postići što više lakih golova. Osnovni preduvjet za ostvarenje planova je dobra obrana. Radili smo na svemu nabrojenom i pokušat ćemo što brže i atraktivnije igrati u borbama za bodove.


Riječane večeras od 20 sati dočekuje Sesvete koje ima ulogu favorita.


– Sesvete su već dugi niz sezona ugledan klub. Još od kada su ušli u Premijer ligu, svake su sezone načinili jedan korak naprijed. Pritom su se stabilizirali pri vrhu odmah iza Zagreba i Nexea kao treći klub u Hrvatskoj. Profesionalni su klub s velikim ambicijama, to pokazuju i njihov rad i rezultati. Sada ćemo s tom trećom snagom hrvatskog rukometa na djelu provjeriti ono što smo radili, poštujući domaćine dat ćemo sve od sebe da budemo što konkurentniji.