Bolan poraz

Trener rukometaša Zameta nakon posrtaja u Osijeku: “Nismo znali dovršiti utakmicu”

Igor Duvnjak

Mateo Hrvatin/Foto V. KARUZA

Mateo Hrvatin/Foto V. KARUZA

Krenulo je nizbrdo kada smo imali igrača više i nismo realizirali tri napada - kaže Hrvatin



RIJEKA  »Ljudi moji, je li to moguće?«, povikao je 22. prosinca 1983. sportski komentator Mladen Delić, što odlično pristaje osječkom porazu rukometaša Zameta, koji su čak sedam golova prednosti uoči posljednje trećine utakmice »samo tako« prosuli u Dravu. Zamećanima potonuše dragocjeni slavonski bodovi koji su bili nadohvat, s onolikim vodstvom nokautirali su ih već grogirani domaćini koji su se uhvatili za slamku i spasili se. Prvo su načinili seriju 4:0, trasirali su put za ukupnih 15:7 u posljednjih 20 minuta, dostatnih taman za pobjedu. Naravno, sve uz pomoć Riječana koje se isto nešto pitalo, a ostajali su sve više bez teksta, nemoćni promatrači. Slijedom svega, kako se primicao kraj, tako obimnu gotovinu su na koncu pretvorili u veresiju.


– Jednostavno, imali smo previše tehničkih grešaka. Nismo znali dovršiti utakmicu – kaže trener poraženih Mateo Hrvatin, ovog puta u nezahvalnoj ulozi odvjetnika čija je stranka izgubila naizgled već dobiveni slučaj. U ovakvom slučaju može se samo naricati zbog kante pune prolivenog mlijeka, simpatizerima Zamećana, igrača kojima nije pomoglo što su golmani Dominik Marković i Liridon Zena obranili po dva sedmerca, malo će značiti raspravljanja o raznim, naravno važnim tehničko-taktičkim detaljima, koji su više tema za neki trenerski seminar. Jednostavno, sportskom laiku koji voli riječkog premijerligaša samo pada na pamet kako su njegovi ljubimci doveli suparnika u matnu poziciju, a onda počeli redom povlačiti krive poteze za što su kažnjeni porazom, razočaranje raspletom neće im ublažiti objašnjenja nečega ionako teško objašnjivoga.


– Tu se pomaknulo sve, krenulo je nizbrdo kada smo imali igrača više i nismo realizirali tri napada. Načinili smo pritom dvije tehničke greške, a onda je voda ušla u uši da bismo na kraju izgubili utakmicu.




Naravno, Osječanima svaka čast, kao pravi sportaši nisu se predavali asocirajući na sugrađane iz Domovinskog rata kada je grad na Dravi opstao onako s tri strane okružen agresorskom srpskom vojskom. Koliko god su domaći rukometaši u preokretu iskazali veliku mentalnu čvrstinu, toliko je gosti nisu imali u najvažnijim trenucima, onda kada su naišle minute odluka.


– Vratili smo domaćine u život i svojim smo ih greškama samo dizali i onda smo samo padali. Mogu tek ponoviti da smo trebali završiti utakmicu s onim igračem više i šest razlike, a prosuli smo tri napada. Tu se okrenula utakmica i to više nismo mogli zaustaviti.


Nakon odlaska favoritu Sesvetama, nastupima u Rudama i u Trogiru i sada u Osijeku, Zametu je gostujući parket ostao tabu. Ždrijeb ga pak ne miluje, u iduće tri utakmice, osim sa Sesvećanima, igraju s nedostižnim Zagrebom i Porečom.


Zamijenjeno domaćinstvo sa Zagrebom

Kako javljaju iz Zameta, utakmica s prvakom Zagrebom u idućem kolu umjesto u Rijeci igrat će se u metropoli. Do zamjene domaćinstva došlo je jer su u subotu u zametskoj dvorani još neke manifestacije, uz to promjena odgovara i hrvatskim prvgacima koje očekuje utakmicu Lige prvaka s Barcelonom.