Igor Šustić

Novi predsjednik rukometaša Kozale: “Cilj je ići na pobjedu bez obzira s kim igrali”

Igor Duvnjak

Igor Šuštić/Foto FB RK Kozala

Igor Šuštić/Foto FB RK Kozala

Primarni cilj u prvim godinama mandata pred nama je podignuti prvu ekipu - rekao je Šustić



RIJEKA  Kozala, već desetljećima rasadnik mladih, talentiranih rukometaša od kojih su se neki vinuli do elitnog razreda, čak i do reprezentativnih visina, kreće u novu eru istim putevima, ali s novim vodstvom. Umjesto Alena Tomaša, na mjesto predsjednika kluba iz predgrađa došao je Igor Šustić, dugogodišnje rukometno ime nekadašnji je igrač koji se istaknuo u trenerskoj ulozi, voditelj nadaleko cijenjene klupske škole rukometa sada je na izazovnoj poziciji čelnika Kozalčana.


– Pri ovom preuzimanju mjesta predsjednika kluba olakotna okolnost je bila što sam u proteklih nekoliko godina vodio omladinski pogon te sam stekao određeno iskustvo u rukovođenju, barem kada je riječ o tom segmentu – kaže Igor Šustić, predsjednik kluba s prvoligaškog juga. – Uz to, obiteljska situacija mi je postala povoljnija budući da imam dvoje male djece, samim time svakodnevni odlazak na večernje treninge nije baš poželjna opcija. Uzimajući sve ovo u obzir, odlučio sam ostati u klubu i biti jedna od karika koja će slagati mozaik Kozale. To sve pak uz činjenicu da nemam obavezu svakodnevnog vođenja treninga. Pritom je važna činjenica da je dosadašnja uprava na čelu s Alenom Tomašom odradila velik i dugoročan posao. Mislim da je svojevrsna smjena generacija sasvim prirodan tijek stvari.


Kozala nastavlja hvalevrijednu tradiciju dugu desetljeća rada s mladima, razne selekcije mlađih uzrasta i ove su sezone postigle zapažene rezultate. Klub okuplja zavidan broj više od stotinjak mladih rukometaša.


Zavidan broj




– Ovaj rad s mladima je za pohvalu, a najvažnije u svemu tome je da smo proteklih godina uveli sustavan način rada s najmlađima. U tome ništa nije bilo prepušteno slučaju. Imali smo precizan plan i program rada te točno one trenere koje smo i željeli. Jako je važna stavka da smo svi bili maksimalno kooperativni, da nitko nije razmišljao u stilu: »Ja sam trener, samo sam ja bitan«. Mi smo pak svi skupa slijedili zajednički cilj i u tome smo uspjeli. Roditelji su prepoznali kvalitetu rada, djeca su nam stizala, imali smo time i mogućnost određenog »mini« selekcioniranja. Sve je na kraju na pozitivan način stiglo na naplatu. Trenutno u pet uzrasnih kategorija imamo 120 dječaka. Brojka je varijabilna za pet do deset imena, ali je u svakom slučaju zavidna.


Klub namjerava nastaviti dugogodišnjim kursom, ali predsjednik itekako spominje prvu ekipu koju su prošle sezone vodila čak tri trenera i koja je tek pred sam kraj prvenstva izborila ostanak u Prvoj ligi – jug.


Suradnja


– Primarni cilj u prvim godinama mandata pred nama je podignuti prvu ekipu. Svakako da želimo zadržati razinu rada u omladinskom pogonu, ali i podignuti prvu ekipu uspostavljanjem sustavnog kvalitetnog rada, određenih pravila ponašanja koja želimo primijeniti. Namjera nam je i ostvarivanje suradnje s drugim klubovima u našem okruženju, bilo kada je riječ o omladinskom pogonu ili prelasku igrača u seniorske ekipe. Prva ekipa nam je sada prioritet, ne da nam cilj bude ostanak u ligi, već je namjera svaku utakmicu ići na pobjedu, bilo kod kuće ili u gostima, bez obzira s kim igrali, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Kako godine zbilja brzo prolaze te nam se budu priključivali dečki iz omladinskog pogona, tada ćemo težiti nečem višem.


Tadej Široka, nekadašnje krilo Zameta, okončao je sezonu za kormilom Kozale, novi trener je Ivan Marenčić, nadareni igrač Zamećana još u eri Zlatka Saračevića.


– Tadej Široka je ostao u klubu, naravno da ga nismo smijenili. On je kao i svi mi »vojnik kluba« te je krajem sezone, kada su se događale promjene trenera, prihvatio preuzimanje prvog sastava do kraja sezone. Sada smo ga htjeli na svoj način nagraditi s time da ostane s kadetskom ekipom koju je i vodio veći dio prošle sezone, a tako će biti i iduće.