Ambiciozna promišljanja

Čelnici Zameta najavljuju pohod prema hrvatskom vrhu nakon godine stabilizacije

Igor Duvnjak

Ivica Lukanović, Željko Jovanović i Aleksandar Čupić/Foto N. BLAGOJEVIĆ

Ivica Lukanović, Željko Jovanović i Aleksandar Čupić/Foto N. BLAGOJEVIĆ

Želimo biti stabilni premijerligaši. To je baza da bismo u onoj trećoj i četvrtoj godini, kada klub slavi 70 godina od osnutka, dočekali kao jedna od triju najboljih hrvatskih momčadi. To je dug prema svima koji su nosili dres Zameta od 1957. godine - kaže Željko Jovanović



RIJEKA Rukometaši Zameta s trenerom Mateom Hrvatinom sutra u Sesvetama počinju prvoligašku utrku, od namirnica koje im je namirila ambiciozna i uspješna uprava valja im pripravljati slasna loptačka jela u sezoni u kojoj su povratnici među najbolje. U trofejnoj sali dvorane na Zametu pred novinare su na konferenciji za medije izašli čelnici koji su u kratkom roku oporavili klub koji je bio kao na aparatima, o sadašnjem trenutku s razmišljanjem o sutrašnjici govorili su predsjednik Zameta Željko Jovanović, istaknuti poslovni čovjek i političar, uspješni član uprave Ivica Lukanović, kao i sportski direktor Aleksandar Čupić.


– Podrška medija je uz rad uprave i rad naših igrača ključna da tribine ove dvorane budu pune – smatra Željko Jovanović. – Kao što je rukomet ekipni sport, tako je i rad uprave ekipni. Upravo sinergija kolektivnog rada naše uprave i momčadi s njihovim trenerima je bila razlogom našeg brzog povratka u Premijer ligu. Od početka si je ova uprava kao cilj postavila »zametski olimpijski ciklus« od četiri godine. Prva je bila godina povratka, što smo uspješno ostvarili. U Premijer ligi smo, a iduća je godina stabilizacije u kojoj želimo biti stabilni premijerligaši. To je baza da bismo u onoj trećoj i četvrtoj godini, kada klub slavi 70 godina od osnutka, dočekali kao jedna od triju najboljih hrvatskih momčadi. To vidimo kao dug prema svima koji su nosili dres Zameta od 1957. godine.


Poziv navijačima


Pamte se lijepi Zametovi prvoligaški dani u bivšoj Jugoslaviji, borba za naslov u Hrvatskoj, europski nastupi, te brojni riječki reprezentativni asovi. Kamo sreće da se opet vrate ti idilični dani.




– Rijeka voli i prepoznaje dobar rukomet, sve što mi u upravi sada činimo jest i poziv Riječankama i Riječanima da podrže ovu našu ekipu ove sezone, da dvorana bude čim punija. Neka što češće dolaze tu na naše utakmice, da one budu obiteljska druženja na kojima će mladi dobiti inspiraciju za bavljenje sportom, rukometom. Ovaj riječki je vrlo značajan za hrvatski rukomet, naši igrači su uvijek bili stožerni u reprezentaciji, tako je i sada, nadam se da će to biti i dalje. Inače, uz prvu ekipu imamo sada i sve uzrasne skupine, godišnje se odigra i po 400 utakmica, toliki pogon traži i znatna sredstva. Inače, kada je riječ o prvoj ekipi, cijele prošle sezone smo znali da smo prejaki za Prvu ligu – jug, ali da nam treba i iskorak za Premijerl igu, kako na sportskom, tako i na organizacijskom, logističkom, financijskom segmentu te smo se i pojačali u svemu ovome. Uz ostalo, vratili smo u klub Vedrana Babića, koji na organizacijskom planu u Rijeci pa i šire nema premca.


Svi koji pomnije prate riječka rukometna zbivanja svjesni su bitne uloge Ivice Lukanovića, kako u lanjskoj revitalizaciji jako posrnulog Zameta, tako i u sadašnjem hodu kluba.


– Bilo je zbilja tužno gledati Zamet u nižem rangu natjecanja. Kada je prošle sezone bilo najteže, relativno dobro smo zatvorili budžet za ovu godinu. Ne bi trebalo biti velikih stresova iako još nemamo glavnog sponzora. Pregovori su dugo trajali, vjerojatno je duga Zametova kriza uzrok da ćemo se za ovo morati još potruditi i dokazati – rekao je Lukanović. – U ovoj sezoni bismo htjeli pune tribine ili punije nego do sada. Pripremili smo i godišnje ulaznice, neka nam i navijači budu partneri da se svi veselimo. Nadam se novim pobjedama našeg premijerligaša. Pred nama je fokus na radu s mlađim uzrasnim kategorijama i trenerskom kadru. Nadam se lijepom 70. Zametovu rođendanu, da ćemo biti ozbiljan, kompletno ustrojen klub.


Dva povratnika


– Uspješno smo ostvarili cilj brzog povratka u Premijer ligu. Sada je bio cilj u skladu s budžetom maksimalno se pojačati s kvalitetnim pojačanjima – rekao je Aleksandar Čupić. – To smo i odradili, tu je pet novih igrtača, od kojih dva povratnika. Luka Mrakovčić je ozbiljno rukometno ime, igrao je Ligu prvaka sa Zagrebom i Metalurgom. Stigao nam je Dominik Marković, dugogodišnji premijerligaški vratar. U ovoj sezoni želimo biti stabilan premijerligaš, ukaže se šansa za nešto više, tim bolje. Nadam se da ćemo je iskoristiti, ali cilj kluba je da nema problema ili ne daj Bože, strahova od ispadanja. Pripreme su bile kvalitetne, zahtjevne, fizička sprema je dobra i nema niti jedne ozljede. Spoj smo iskustva i mladosti, to je dobro za perspkektivu. Imamo nešto težu skupinu no što smo hjteli, tu su vrlo ozbiljne ekipe. No, sve će pokazati teren.