KONFERENCIJSKA LIGA

Rijeka večeras gostuje u Ljubljani, Toni Fruk najavljuje: ‘Trebaju nam bolje odluke u završnici’

Zlatko Horvat

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Uvjereni smo da smo bolja momčad te da ćemo pobijediti. Ne treba se opterećivati. Treba biti opušten, ali i odgovoran. U Ljubljanu smo se došli »potući«, pokazati da smo kvalitetnija momčad i sretni se vratiti kući - kaže Fruk



RIJEKA – Nogometaši Rijeke pokušat će večeras u Ljubljani izboriti prvi nastup u skupini Konferencijske lige, koja je za četvrto izdanje doživjela redizajn, baš kao i preostala dva klupska natjecanja pod okriljem UEFA-e. Bijeli žele izboriti mjesto među 36 momčadi koje će odigrati šest kola. Osam prvoplasiranih sastava ulazi u osminu finala, za koju će 16 sljedećih momčadi po plasmanu igrati play-off. Uslijedit će nokaut faza, a finale se igra 28. svibnja u Wroclawu.


Jedan od ključnih igrača Rijeke danas će biti Toni Fruk, 23-godišnji Našičanin, ofenzivni veznjak Bijelih, koji je opet u pravoj formi, nakon što se malo tražio u nekim prijašnjim utakmicama. Lopte su uvijek nekako bježale.


– Mogu reći da mi ta asistencija jako puno znači, barem da statistika bude pokazatelj bolje igre u odnosu na početak sezone. Tražio sam se u prvih nekoliko utakmica, pokušavao sam. Ali nekako je sada puno veća odgovornost na leđima u odnosu na prošlu sezonu, ja sam taj koji mora tražiti rješenje, povezivati linije. Nastojat ću i dalje upošljavati suigrače prema naprijed i da će ta rubrika biti povećana i u Ljubljani. Stvarno se dobro osjećam. U posljednje vrijeme nemam nikakvih problema. Na pripremama je bilo izgubljeno tjedan dana zbog gležnja, ali sada se stvarno vrhunski osjećam i vjerujem da ću kako utakmice budu tekle moći još više pomoći momčadi – kaže Toni Fruk.


Posljednja stanica




Njegova asistencija za Marca Pašalića donijela je potvrdu pobjede u Osijeku. Bit će prilike za reprizu takvih akcija na sjeveru Ljubljane, gdje je dom momčadi Olimpije.


– I jedna i druga momčad imaju veliki motiv i želju, ali mislim da će na kraju pobijediti kvaliteta. Mi smo u Rijeci pokazali da smo bolji. Trebamo jedino imati bolje odluke u završnici, u posljednjoj trećini terena, te riješiti problem drugoga gola. U tom slučaju ne bismo trebali imati problema.


Bijeli igraju veliku utakmicu. Na razini Olympiakosa, Stuttgarta, Kopenhagena, Sherrifa ili Ghenta, ali i PAOK-a i Lillea, kada nisu prošli u play-offu Konferencijske lige.


– Svi jedva čekamo početak. Ovo je posljednja stanica, nema popravnog ispita. Vjerujemo u sebe, kao i u svim utakmicama do sada. Vjerovali smo i protiv Elfsborga, a tako je i sada. Uvjereni smo da smo bolja momčad te da ćemo pobijediti. Ne treba se ni opterećivati. Treba biti opušten, ali i odgovoran. U Ljubljanu smo se došli »potući«, pokazati da smo kvalitetnija momčad i sretni se vratiti kući.


Brzi napadači


Rijeka i Olimpija u uzvrat kreću izjednačeni. Više nema pravila famoznoga gola u gostima koji bi poslije 1:1 na Rujevici bio teret za Bijele.


– Kada je dobar teren protivnika, gol u gostima ne znači toliko puno. Naravno, puno je ljepše igrati na Rujevici, ali kada je dobar teren, kada se može igrati nogomet, gostovanja više ne predstavljaju problem. Očekujem da ćemo mi voditi igru. Ne znam kako će se oni postaviti, ali sigurno će biti energičniji zbog same atmosfere. Čak nam i odgovara da se malo dignu, da ih izvučemo van. Imamo brze napadače i svi jedva čekamo tu tranziciju. Tu smo jaki i nadamo se da ćemo dočekati što više takvih prilika.


Zmajčeki nisu izgubili nijednu od 11 utakmica ove sezone, što Bijele mora natjerati na oprez.


– Iskreno, ne razmišljamo toliko o statistici, tu smo da tu statistiku razbijemo…


Franjo Ivanović je na odlasku u Royale Union Saint-Gilloise. Ljubljana bi trebala značiti njegov posljednji nastup za Bijele.


– Potpuno smo usredotočeni na ovu utakmicu. Posljednjih dana nije iskočio nijedan novi transfer, tko je znao za ovo, znao je i prije. Mislim da to nikome ne bi trebalo stvarati preveliki stres. Uostalom, tko je u nogometu, treba biti spreman na to. Po tom pitanju nema nikakvih problema.


Na Dalićevoj listi čekanja


Marco Pašalić i Toni Fruk ostali su u čekaonici, na pretpozivu za dva susreta Hrvatske u Ligi nacija, gostovanje 5. rujna u Lisabonu te domaći susret na Opus Areni 8. rujna protiv Poljske.


– Stvarno mi je jako drago zbog toga, na listi čekanja sam. Tu sam da radim i budem spreman. EURO u Njemačkoj? Ostaje žal za cijelom prošlom sezonom… Moramo krenuti dalje. Ponosan sam i sretan što sam prvi put bio na pretpozivu. Nije veliko razočaranje što nisam išao na Europsko prvenstvo. Mlad sam, vjerujem da će moje vrijeme doći – kaže Fruk.


OLIMPIJA


(4-2-3-1)


VIDOVŠEK


SILVA


RATNIK


MUHAMEDBEGOVIĆ


SUALEHE


AGBA


DOFFO


FLORUCZ


PINTO


MOTIKA


SCHWAIZER


DANAS, 19


MAXSPORT 1


Stadion Stožice – Sudac: Urs Schnyder (Švi)


RIJEKA


(4-1-4-1)


ZLOMISLIĆ


BOGOJEVIĆ


MAJSTOROVIĆ


RADELJIĆ


DEVETAK


PETROVIČ


PAŠALIĆ


HODŽA


FRUK


JANKOVIĆ


IVANOVIĆ