Pripreme u Austriji

Rijeka danas igra generalku s RB Salzburgom. Taj će test Sopiću dati brojne odgovore

Denis Frančišković

NAPOKON PRAVE PRIPREME - Dejan Petrovič/Foto V. KARUZA

NAPOKON PRAVE PRIPREME - Dejan Petrovič/Foto V. KARUZA



RIJEKA Nogometaši Rijeke na vruhuncu su austrijskoga dijela priprema koje će začiniti današnjim ogledom s austrijskim doprvakom RB Salzburgom. Generalka je to Bijelih uoči premijere u novoj sezoni, europskog ispita, što će se, po svemu sudeći, igrati idućeg četvrtka u Rumunjskoj. Današnja utakmica igra se od 18 sati (MaxSport) i ovoga puta klasičnih 90 minuta.


Riječani su u dosadašnjem dijelu priprema ostvarili tri pobjede i doživjeli jedan poraz, i to u posljednjoj utakmici od njemačkog drugoligaša Karlsruhera (0:1). Bila je to utakmica s dva lica Bijelih, poraz koji nije posebno zabrinuo trenera Željka Sopića. Današnji sraz, kako je i sam istaknuo, dat će odgovore na još neka pitanja i pokazati koliko spremno Rijeka kreće u nove izazove.


– Bit će to naša najjača provjera nakon priprema koje smo odradili dobro, a igrači su dali maksimum. Uvertira je to u posebno važnu europsku utakmicu – kaže Radomir Đalović, pomoćni trener Rijeke. – Što očekivati? Prije svega da se postavimo kako treba u defenzivi i da u djelo sprovedemo još neke stvari na kojima smo radili u pripremama.




Rijeka je nakon dugo godina Kranjsku Goru zamijenila Schladmingom. Dojmovi su jako dobri.


– Prezadovoljni smo. Sve je na vrhunskoh razini, hotel, smještaj, tereni… Uz dobre protivnike, uvjeti su bili idealni. Napravili smo dobar posao. Rumunji? Gledali smo njihovu prvu utakmicu s Mađarima i mogu reći da su momčad koja ima glavu i rep. Drugoligaši su koji su uvjerljivo s 4:0 pobijedili mađarskog prvoligaša i osvajača Kupa. Gledali smo ih i gledat ćemo ih opet. Nema tu nikakvih tajni i očekujem prolaz – dodaje Đalović.


Dejan Petrovič jedan je od igrača na kojem je Sopić gradio dobar dio priprema. Velikim dijelom silom prilika jer se ozlijedio Selahi, a Sopić je ostao vjeran sustavu s jednim zadnjim veznim igračem. Odgovorna je to uloga igrača koji je spona obrane i napadačkoga dijela momčadi.


– Najteži dio priprema je iza nas. Sve smo dobro odradili i spremni smo. Sada jedva čekamo prvu europsku utakmicu – kaže Petrovič. – Nakon svih ozljeda, ovo su mi prve pripreme u kojima je sve kako treba. Stalno sam trenirao i odigrao sve utakmice. Očekujem pravu sezonu.


Salzburgu je u posljednjem kolu naslov preoteo Sturm. Petrovič pak ima podosta iskustva iz austrijske Bundeslige, nakon odlaska iz Aluminija za bečki Rapid je odigrao preko 80 utakmica.


– Sudar sa Salzburgom je za nas teška europska utakmica. Oni su prošle sezone prvi put nakon deset godina izgubili titulu i ove sezone sigurno žele povratak na vrh. Dok sam igrao u Austriji, obično je bilo samo pitanje s kojom će razlikom Salzburg osvojiti titulu, tako da je to bilo veliko izenađenje. Mislim da će to biti dobar test da vidimo gdje smo i što smo.


Mađarski Paksi na papiru je bio veliki favorit i vrlo izgledni protivnik Bijelih. No, čudo se dogodilo već u prvoj utakmici. Mađarski doprvak iza Ferencvaroša zaleđen je u prvoj utakmici s minus četiri na svom travnjaku.


– Rumunji su stvarno iznenadili u prvoj utakmici. Gledali smo ih i očekujem prolaz. A onda treba dogurati što dalje – zaključio je Petrovič.


Igrači koji će danas dobiti manju minutažu, sutra će dobiti više prigode u novoj kontrolnoj utakmici sa slovenskim drugoligašem Triglavom.