HNL

Rijeka danas gostuje u Varaždinu, Čabraja poručuje: “Nema plakanja, idemo što bolje zaključiti sezonu i osvojiti Kup”

Denis Frančišković

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Možda je teško vratiti se nakon svega, ali dečki su stvarno karakterni i jaki u glavama. Utučeni jesmo, ali nema plakanja. Svi smo zajedno u svemu tome. Idemo što bolje odraditi sezonu do kraja i osvojiti Kup - tvrdi Marijan Čabraja



RIJEKA – Današnjim gostovanjem kod Varaždina nogometaši Rijeke započinju gostujuću seriju koja će se protegnuti na tri utakmice u osam dana. Bijeli već u srijedu gostuju u Maksimiru kod Dinama u prvoj utakmici finala Kupa, a potom u nedjelju na Opus Areni kod Osijeka. Sezonu će zaključiti na Rujevici uzvratom finala Kupa te potom susretom sa Slaven Belupom.


Koliko god je nedjelja i pobjeda Modrih prelomila prvenstvo, današnji dan je u fokusu, mogao bi ponuditi iznenađenje koje priželjkuje momčad Željka Sopića, potvrditi naslov momčadi Sergeja Jakirovića (pobjeda Dinama uz poraz ili remi Rijeke) ili pak sve prolongirati za posljednja dva kola.


Riječani u svakom slučaju ne žele izvjesiti bijelu zastavu dok god igra teorija, žele Modrima otežati put prema jubilarnoj 25. tituli, ali ujedno slavljem u gradu baroka uhvatili zalet za Maksimir. Lov na sedmo Rabuzinovo sunce u povijesti nenadano se pretvorio u prioritet. Sezona s trofejom ili bez njega nikako neće biti ista za momčad Bijelih koja je nakon 2017. godine bila najbliže da pomrsi račune nedodirljivom Dinamu.




Trener Sopić priznao je da je najnoviji poraz, drugi u nizu, uzdrmao momčad, ali i da u njoj ima još dosta baruta za završnu bitku. I novi sprint s Dinamom.


– Idemo po pobjedu, igrat će dva, tri nova igrača, ali nema problema, svi smo spremni. Nakon Dinama nema nikakvih zamjerki, stvarno smo igrali jako dobro. Ranije smo možda imali negdje malo sreće, ali sada protiv Dinama, kad je možda i najviše trebalo, nismo – kaže Marijan Čabraja, lijevi bočni igrač, koji će vrlo vjerojatno zamijeniti Godu.


– Ne sjećam se kad je jedna momčad imala toliko udaraca prema golu Dinama. Moramo samo tako nastaviti. Ako budemo tako igrali, neće biti nikakvih problema.


Skupiti glave


Čabraja je ušao u završnici derbija, Sopić je vjerojatno računao na neku situaciju u zoni slobodnog udarca u čemu je Marijan pravi majstor.


– Dinamo ima tu indvidualnu kvalitetu Petkovića, a na kraju se pokazalo i Hoxhe. Mi smo imali više prilika i poluprilika. Dobro sam to vidio sa strane jer se neke stvari bolje vide nego kad igraš. Kad smo ušli u svlačionicu, nismo imali kome što prigovoriti niti nešto reći. To je jako bitno, a ljestvica je sada takva kakva je. Skupili smo glave i idemo dalje.


Nakon ovakvih stresnih poraza, kad momčad pleše na rubu uspjeha i neuspjeha, uvijek je teško vratiti se na pobjednički kolosijek i dodatno motivirati za dalje.


– Možda je teško vratiti se nakon svega, ali dečki su stvarno karakterni i jaki u glavama. Utučeni jesmo, ali nema plakanja. Svi smo zajedno u svemu tome. Idemo što bolje odraditi sezonu do kraja i osvojiti Kup.


Derbi je pokazao da se Rijeka ima čemu nadati u borbi za »utješni« trofej. Za početak treba dobro odigrati u Maksimiru.


– Bit će sigurno zanimljivo u te dvije utakmice. Idemo dati sve od sebe, »potući« se s Dinamom i igrati dobar nogomet kao i dosad. Tko bude bolji, neka pobijedi i digne trofej – tvrdi Čabraja.


Lepršavi nogomet


Rijeka još uvijek na papiru ganja dva trofeja. Osvajanje Rabuzinovog sunca dalo bi dodatan sjaj sezoni. Bez njega bi opet ostalo poprilično gorčine.


– S obzirom na to da smo dobar dio proljeća bili prvi i ušli u finale Kupa, s te bi strane završiti jednu ovakvu sezonu bez trofeja bio neuspjeh. Ali opet, da nam je netko uoči sezone ponudio da se do kraja borimo za oba trofeja i budemo u igri, odmah bih potpisao. Za nas igrače sezona je uspješna. Dosta smo razgovarali o tome. Igrali smo jako lijep nogomet, a to je po meni jako bitno i pokazatelj da iduće sezone opet možemo napasti vrh. Ništa nije bilo slučajno. Na kraju smo se malo poskliznuli kada nismo trebali, ali ova momčad je mlada i, nadam se, sljedeće sezone još jača.


Rijeka je od četiri ovosezonske utakmice s Dinamom tri izgubila. Očito, Modri ne leže Bijelima.


– Kad igrate protiv Dinama uvijek je to malo i psihološki teško. Teže nego protiv ostalih. I kad ne igraju dobro, kad smo mi bili bolji, imaju važnu individualnu kvalitetu. Moglo je i dosta toga otići na našu stranu. Po meni to ništa ne znači jer prvenstvo nije sprint nego maraton. Borili smo se mi protiv njih jako dobro i još uvijek se borimo. U zadnjoj smo utakmici zaslužili puno više, no ispalo je drugačije.


Čabraja od dolaska iz Škotske nije puno igrao. Ozljede su učinile svoje. Skupio je tek šest nastupa i pritom zabilježio jednu asistenciju.


– Imao sam dosta problema s ozljedama, tri mjeseca jesenas, tri na proljeće. Vratio sam se i čekam svoju šansu. Dečki su igrali dobro i konkurencija je bila jaka. Sada sam spreman i važno mi je da mogu sam sebi reći da mogu odigrati 90 minuta.


Varaždin je još jedna »plutajuća mina« HNL-a. Lokomotiva mu je odmakla, ali ga s ostatkom lige čeka borba za šesto mjesto. Varaždinci su u posljednjem kolu uzeli i puni plijen na Poljudu. Jesenas su osvojili bod na Rujevici (2:2) na kojoj su vodili do kraja kada je Obregon skrojio remi.


– Oni su jako zanimljiva momčad koja igra lepršavi nogomet. Tu su Dabro, Drožđek… Uvijek netko može zaprijetiti. Ali ako budemo pravi, mislim da stvarno nemaju šanse. Znači, samo maksimalna koncentracija i pristup. Očekujem dobar nogomet od obje momčadi, vjerujem da će gledatelji vidjeti puno uigranih akcija i lijepih poteza – zaključio je Čabraja.


 


Utakmice 34. kola:


Gorica – Rudeš       2:1


Varaždin – Rijeka       17.00


Dinamo – Osijek       19.30


Lokomotiva – S. Belupo       ned 17.00


Istra 1961 – Hajduk       ned 19.10


TABLICA


Dinamo       33       23       6       4       60:25       75


Rijeka       33       22       5       6       64:25       71


Hajduk       33       19       4       10       46:22       61


Osijek       33       14       9       10       58:42       51


Lokomotiva       33       11       14       8       45:36       47


Varaždin       33       9       12       12       36:42       39


Istra 1961       33       9       10       14       33:51       37


Gorica       33       9       8       16       30:47       35


S. Belupo       33       9       6       18       40:60       33


Rudeš       33       1       4       28       15:77       7


Sljedeće kolo (18. svibnja): Istra 1961 – Varaždin (17. svibnja), Hajduk – Gorica (19. svibnja), Rudeš – Lokomotiva, Slaven Belupo – Dinamo, Osijek – Rijeka (19. svibnja).


VARAŽDIN


(3-4-3)


ZELENIKA


LESJAK


BA


ŠKARIČIĆ


VUKČEVIĆ


LUSAVEC


POSTONJSKI


BORŠIĆ


MITROVSKI


DABRO


DROŽĐEK


RIJEKA


(4-1-4-1)


LABROVIĆ


SMOLČIĆ


GALEŠIĆ


MITROVIĆ


ČABRAJA


SELAHI


PAŠALIĆ


FRUK


JANKOVIĆ


PJACA


OBREGON


Bez Gode, Hodže i Radeljića


Kartonska žutica poprilično je zahvatila redove Bijelih nakon derbija s Dinamom, u tolikoj mjeri da u Varaždinu pravo nastupa nemaju trojica važnih igrača, Goda, Hodža i Radeljić.


Godu, koji vuče i ozljedu, zamijenit će vjerojatno Čabraja, možda i Bogojević, a Radeljića prije Mitrović nego Dilaver. Hodža je u ranijim utakmicama imao prednost ispred Jankovića s obzirom na njegovu ozljedu koja je osjetljiva i zahtijeva vrijeme. Zaigra li Janković u ofenzivnom dijelu veze, sve je manje-više jasno, u suprotnom je moguće da Bijeli zaigraju i s dva zadnja vezna igrača. Tada bi se Selahiju vrlo vjerojatno priključio Petrovič. U napadu je moguće osvježenje, Obregon ili Marić umjesto Ivanovića.


Prodaja ulaznica za Maksimir


Nogometaši Rijeke u srijedu 15. svibnja gostuju kod Dinama u prvoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog kupa čiji je početak zakazan u 19 sati, a prodaja ulaznica za Maksimir počela je na zapadnoj blagajni i trajat će do utorka.


Cijena ulaznice je pet eura, nema online prodaje, a na dan utakmice ulaznice se neće prodavati.


Varaždin vs. Rijeka


3       pobjede Varaždina


2       remija


10       pobjeda Rijeke


14       golova Varaždina


28       golova Rijeke


Dosadašnji susreti u HNL-u


03.03.2024.       Rijeka – Varaždin       2:0


25.11.2023.       Varaždin – Rijeka       0:2


03.09.2023.       Rijeka – Varaždin       2:2


14.05.2023.       Varaždin – Rijeka       2:0


12.03.2023.       Rijeka – Varaždin       3:1


06.11.2022.       Varaždin – Rijeka       0:3


27.08.2022.       Rijeka – Varaždin       1:2


16.05.2021.       Varaždin – Rijeka       2:3


21.03.2021.       Rijeka – Varaždin       2:0


23.01.2021.       Varaždin – Rijeka       2:1


17.10.2020.       Rijeka – Varaždin       2:1


12.06.2020.       Varaždin – Rijeka       0:0


14.12.2019.       Rijeka – Varaždin       3:1


28.09.2019.       Varaždin – Rijeka       0:2


20.07.2019.       Rijeka – Varaždin       2:1