Veron Načinović

Riječki rukometaš o vrijednom potpisu uoči Igara: “Ponosan što je Kiel vidio moju kvalitetu”

Igor Duvnjak

VJERA U USPJEH - Veron Načinović/Foto A. KRIŽANEC

VJERA U USPJEH - Veron Načinović/Foto A. KRIŽANEC

Mislim da svi koji imalo prate rukomet znaju o kakvom je rukometnom pojmu riječ. Mišljenja sam da je to jedan od najvećih klubova te sam stoga ponosan - kaže 24-godišnji Načinović



RIJEKA Veron Načinović potpisao je za njemački Kiel, ugodna je tema za ćakulu u riječkim rukometnim kuloarima, brojna imena ovog sporta u gradu na Rječini ponosna su na dostignuća mladog asa, jednog od oslonaca hrvatske reprezentacije koji korak po korak, iz sezone u sezonu, ispunjava obećanja koja je njegov talent odašiljao od onih dječačkih dana u Zametu koji se danas doimaju davnima, iako su, ne samo visokom nego i velikom kružnom igraču, sinu slavnog i trofejnog asa Alvara, tek 24 godine.


Uz nastupe za reprezentaciju, iza njega je već bogat klupski opus u uglednim rukometnim družinama, prvo u Celju, a onda od 2021. godine u Montpellieru, čiji je još uvijek igrač.


– Nakon svega, samo mogu reći da mi je drago što sam dogovorio suradnju s klubom kao što je Kiel – prokomentirao je Veron Načinović, koji se »iz bijelog svijeta« vratio u Rijeku. Odmor je uistinu kratak, ali uz činjenicu da ipak ostaje još neko vrijeme na Kvarneru s obzirom na to da se pripreme hrvatske reprezentacije za Olimpijske igre održavaju u Opatiji. – Ne treba pritom nešto podrobnije objašnjavati, mislim da svi koji imalo prate rukomet znaju o kakvom je rukometnom pojmu riječ. Mišljenja sam da je to jedan od najvećih klubova te sam stoga ponosan.


Budućnost




Naravno da je klub s ovakvom reputacijom, višestruki gazda natjecanja kao što je Bundesliga, koji je 23 puta bio njemački prvak, itekako izbirljiv na rukometnoj tržnici, dovodi samo prvoklasna imena, što dovoljno govori o Veronovim kvalitetama i potencijalu.


– Nadam se da su u Kielu vidjeli moje kvalitete, moju igru, moj stil igranja i da ih je to zainteresiralo. Kontaktirao me njihov trener, isto tako i klupski direktor i, eto, dogodio se transfer. Ja sam pak htio, ako je moguće, što prije razriješiti svoju situaciju.


Načinović i Kiel su sklopili trogodišnji ugovor koji počinje teći iduće sezone, pred njim je, naime, odrađivanje još jedne, posljednje ugovorne sezone u njegovom sadašnjem francuskom klubu.


– Naravno, sada ostajem u Montpellieru s kojim me veže još godinu dana ugovora. Maksimalno ću se posvetiti odrađivanju te ugovorne obaveze do kraja jer je to još uvijek moja ekipa, ali znam svoju budućnost.


To je sve nešto dalja perspektiva, mnogo je svježija nedavna prošlost, Veronova okončana klupska sezona u Montpellieru.


Trofeji


– Na kraju nismo uspjeli osigurati Ligu prvaka. Završili smo na trećem mjestu u domaćem prvenstvu, što je možda na neki način neuspjeh, iako nije lako biti drugoplasiran, tu se Nantes i Montpellier izmjenjuju već nekoliko godina. Ali, sve u svemu, ja sam zadovoljan svojom igrom. Imali smo baš dosta problema s ozljedama. U Ligi prvaka smo od Kiela izgubili deset razlike i nismo otišli na Final Four, što bi bio lijep uspjeh, a možda bismo i na njemu napravili još korak dalje. Mislim da će iduća sezona biti bolja.


Bez obzira na ljetni rukometni mercato, Veron Načinović, kao i svi reprezentativci, itekako razmišlja o skorašnjim teškim izazovima na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska reprezentacija je u nekoliko desetljeća zbrojila čitav niz impozantnih trofeja na najvećim natjecanjima, među njima sjaje i dva olimpijska zlata. Sadašnja generacija poslije neuspjeha na Svjetskom prvenstvu čeka veliko natjecanje, dok su očekivanja sportske javnosti poslovično velika.


– Moje sportsko razmišljanje uvijek je da možemo sve pobijediti, s druge strane, možda je realno da nismo među top tri reprezentacije na svijetu. Ali, ponavljam, ne vidim zašto ne bismo mogli sve pobijediti.


I Veronu Načinoviću, kao i suigračima, motiv je velik dok razmišljaju o nastupu na najvećem skupu svjetskih sportašica i sportaša u Parizu.


– Olimpijske igre su svakako vrhunac rukometa, to je stvarno nešto posebno. To je poseban događaj, svi sportaši na okupu, svečana ceremonija na otvaranju, sve je jedna viša razina nego na ostalim natjecanjima.