Košarkašice FSV-a

Riječki premijerligaš zaključio roster za sljedeću sezonu: Mia Mašić najzvučnije ime ekipe

Katarina Blažević

VAŽNA KARIKA - Nerea Brajac/Foto A. KRIŽANEC

VAŽNA KARIKA - Nerea Brajac/Foto A. KRIŽANEC

Produžili smo suradnju s Nereom Brajac i Ivonom Krakić. Htjeli smo zadržati i Lauru Bašek te Ivonu Kajfeš, ali problem je jedino bio u financijskom dijelu, što u potpunosti razumijem - kaže Emil Baltić



RIJEKA U ženskom košarkaškom premijerligašu FSV-u brzo su prionuli poslu te su već sredinom lipnja kompletirali roster za sljedeću sezonu, a najveća vijest je povratak donedavne hrvatske reprezentativke Mije Mašić. Riječka se košarkašica odlučila vratiti u rodni grad nakon što je prošlu sezonu igrala za turskog prvoligaša Bursu, a potom u drugom dijelu sezone za talijanskog drugoligaša Rovigo. Uz to, Mia će pomagati i u trenerskom segmentu s mlađim kategorijama.


Klubu se pridružuje i Etna Rexhepi, 18-godišnja reprezentativka Kosova, a dogovor je da i Barbara Perić, nekadašnja viceprvakinja s Riječankom, odigra sezonu ako se uspije spremiti. Iz kluba su pak u odnosu na prošlu sezonu otišle tek Laura Bašek i Ivona Kajfeš.


– Važno je da smo produžili suradnju s Nereom Brajac i Ivonom Krakić, dok je Mia Mašić ipak najzvučnije pojačanje ovoga ljeta. Ona će sad upisati i Kineziološki fakultet u Splitu koji će pohađati online pa će pomagati i kao trenerica u mlađim kategorijama. Moramo biti zadovoljni rosterom. Htjeli smo zadržati i Bašek te Kajfeš, ali problem je jedino bio u financijskom dijelu, što u potpunosti razumijem. Ako do sredine kolovoza pronađemo neka dodatna sredstva, onda bismo i njih dvije zadržali – govori sportski direktor FSV-a Emil Baltić.




U riječkom klubu jedan dio financijskih sredstava, preciznije budžeta u iznosu od 177.800 eura, ipak žele usmjeriti na rad mlađih kategorija, koje su već nekoliko godina najuspješnije na području grada Rijeke kada su u pitanju loptački sportovi. Samo prošle sezone FSV je na prvenstvu Hrvatske osvojio srebro u mlađekadetskoj i broncu u juniorskoj konkurenciji, kao i peto mjesto s kadetkinjama.


– Cilj nam je da jednoga dana naše igračice budu nositeljice seniorskog pogona i onda bismo, primjerice, dodali dvije inozemne igračice te tako definitivno ciljali na neka viša mjesta u Premijer ligi. Makar bili sedmi ili osmi na ljestvici, želimo razvijati naše cure. Mlađe kadetkinje su jedna od najboljih ekipa u Hrvatskoj i one su priključene treninzima seniorske ekipe, ali teško da će sljedeće sezone već dobiti minutažu. Što možemo s ovim rosterom? Ciljamo ponovo na sredinu, odnosno šesto mjesto – dodaje Baltić.


Prva liga

Iako će Premijer liga još pričekati, mlađe kadetkinje i kadetkinje ipak bi mogle okusiti seniorsku košarku sljedeće sezone. Naime, FSV želi oformiti drugu ekipu koja bi igrala u drugom rangu natjecanja, Prvoj ligi, a vodila bi ih trenerica iz BiH s FIBA-inom diplomom Ognjenka Jovičić, za što je poslan zahtjev HKS-u.


– Ognjenka je već sudjelovala u našim akcijama te je radila na svim košarkaškim kampovima na ovom području, kao i u umaškom Aramisa Naglića. Sada čekamo hoćemo li dobiti dopuštenje da s drugom ekipom igramo u drugom rangu jer je inače pravilo da druga ekipa mora igrati barem dva ranga ispod. Ako nam to ne dopuste, igrat ćemo s drugom ekipom regionalno WABA natjecanje do 17 godina, kao i juniorsko te kadetsko natjecanje – kaže Baltić.

Iz kluba se najviše ponose velikim brojem reprezentativki. Točnije, čak 16 djevojaka protekle je sezone bilo na okupljanju reprezentacije, a ovoga ljeta njih pet sudjeluje u akcijama. Zbog svega navedenog definitivno je nelogično i razočaravajuće da u FSV-u još uvijek čekaju na obećanje Grada o prostorijama kluba…


– Daleko smo najorganiziraniji, nemamo duga, djeca nam osim članarine ništa ne plaćaju. Toga nema niti u jednom klubu. Radimo jedino na poboljšanju uvjeta. Dvorana na Kozali je mala za košarku i imamo obećanje od Rijeka sporta da ćemo dobiti termine u drugim dvoranama, odnosno nekim većim školskim dvoranama. Obećanje je da ćemo dobiti i prostoriju jer smo jedini klub u Gradu koji je trenutno nema. Ona nam ne treba za sastančenja, nego za gledanje videozapisa i analizu prije utakmica – zaključio je Emil Baltić.