Desni bek Istre 1961

Riječanin Moris Valinčić zapažen u U-21 reprezentaciji: “Želim Fince u ždrijebu, igrao bih protiv prijatelja”

Roberto Car

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL



PULA – Hrvatska U-21 reprezentacija pod vodstvom izbornika Ivice Olića upisala je dvije pobjede u zadnja dva susreta skupine G kvalifikacija za Europsko prvenstvo domaćin kojega će iduće godine biti Slovačka. Prvo su »Vatreni svladali Andoru s 2:0, a potom u utorak Grčku s 3:2 u direktnom ogledu za drugo mjesto. U obje je utakmice svih 90 minuta odigrao Riječanin Moris Valinčić, desni bek Istre 1961.


– Dobro smo ušli u utakmicu s Grčkom i zabili dva brza gola, ali su potom i oni uzvratili s dva gola u sudačkoj nadoknadi vremena u prvom poluvremenu. Dvije nepažnje skupo su nas stajale, a posebno nam je krivo što smo primili gol iz prekida jer smo znali da su jaki u tom segmentu igre – rekao je Valinčić. – Obranu iz prekida smo dodatno uvježbavali uoči utakmice, ali smo ipak primili gol, a odmah poslije toga i drugi. No, sabrali smo se u poluvremenu i drugih 45 minuta smo odigrali jako dobro. U oba smo smjera odigrali kvalitetnije nego u prvom poluvremenu i na kraju smo zasluženo pobijedili. Bila je to psihološki dosta teška utakmica jer su obje ekipe uoči susreta još bile u igri za prolaz, velik je bio ulog.


Paralelno s ovom utakmicom, igrale su se i druge koje su odlučivale o tome koje će najbolje tri drugoplasirane reprezentacije odmah izboriti EP.




– Nismo pratili ostale susrete, znali smo samo da nam se moraju poklopiti tri-četiri rezultata, ali nismo znali ni koji. Fokusirali smo se isključivo na našu utakmicu. Išli smo na pobjedu kako bismo sigurno izborili dodatne kvalifikacije, a ako nam se posreći izborimo nastup na EURO-u.


Zanimljivo je da je bek Puljana bio naknadno pozvan za ove dvije utakmice i odigrao je obje.


– Pričao sam s izbornikom Olićem i glavni razlog zašto nisam odmah pozvan je bilo to što sam prvo bio bolestan, na početku sezone, a poslije sam lovio ritam nakon ozljede. Nakon što sam u zadnjim susretima u HNL-u pokazao određenu kvalitetu, njemu se to svidjelo i odlučio me pozvati. Drago mi je što sam dobio poziv jer U-21 je na korak od A reprezentacije. Velika je to stvar i drago mi je da sam doprinio tim pobjedama kojima smo izborili dodatne kvalifikacije i uvjeren sam da ćemo se za mjesec dana kvalificirati. Koga bih želio izbjeći u današnjem ždrijebu? Pa ne znam baš. Zapravo, znam da je i Finska među tih šest reprezentacija u ždrijebu, tako da bih volio da izvučemo Finsku, ha, ha… Da igram protiv prijatelja i klupskog suigrača Villea Koskija – dodao je Valinčić.


Danas ples kuglica


Danas će se, s početkom u 12 sati, u Nyonu održati ždrijeb dodatnih kvalifikacija za U-21 EURO 2025. godine. U dvije utakmice u studenom odredit će se posljednja tri putnika za Slovačku. U bubnju je šest reprezentacija, Belgija, Hrvatska, Češka, Finska, Gruzija i Norveška. Nema povlaštenih, nema nositelja…


EURO su izborili Danska, Engleska (branitelj naslova), Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka (domaćin), Slovenija, Španjolska i Ukrajina.