Bijeli i Bili

Razgovarali smo s Brajkovićem i Sharbinijem uoči Jadranskog derbija. Evo njihovih prognoza

Denis Frančišković

NOVI SUDAR - Josip Elez i Niko Janković tijekom posljednjeg ogleda na Rujevici/Foto V. KARUZA

NOVI SUDAR - Josip Elez i Niko Janković tijekom posljednjeg ogleda na Rujevici/Foto V. KARUZA

Koliko god im u Europi nisu cvjetale ruže, toliko im je HNL, barem zasad, priskrbio vedrije note. Oba sastava još ne znaju za poraz



RIJEKA Rijeka i Hajduk su pred vratima 175. Jadranskog derbija, 112. u okviru samostalne Hrvatske. Malo tko je mogao predvidjeti da će riječki Bijeli i splitski Bili nakon sedam kola na samome vrhu odlučivati o momčadi koja će zadržati ili preuzeti lidersku poziciju. No, ne kaže se bez razloga »ljestvica ne laže«. Iza oba sastava teško je europsko prizemljenje, umjesto borbe u skupinima Konferencijske lige, Rijeka i Hajduk su opet po tko zna koji put osuđeni na nadmetanja na dva hrvatska nogometna fronta.


I koliko god im u Europi nisu cvjetale ruže, toliko im je HNL, barem zasad, priskrbio vedrije note. Oba sastava još ne znaju za poraz, imaju pet pobjeda i dva remija. Riječanima su bodove otkinuli Varaždin i Dinamo, Splićanima Lokomotiva i Istra 1961. Riječani su posebno dojmljivi bili protiv Osijeka (2:0) i Dinama (1:1), Hajduk iznenađujuće dobar protiv Modrih (1:0) i raspucan protiv Gorice (4:1).


Što o svemu kažu oni koji će u nedjelju pohoditi Rujevicu, a nekad su branili boje Rijeke i Hajduka? Elvis Brajković, nekadašnji sportski direktor Bijelih s Kantride, te Ahmad Sharbini, još je uvijek najbolji strijelac Rijeke u HNL-u s 54 pogotka. Elvis je česti stručni komentator HNL-a, u nogometu aktivan i kao trener Krka.




– Malo tko je sigurno očekivao da će Rijeka i Hajduk igrati derbi s pozicija jedan i dva. Ponajviše na početku sezone i s obzirom na neka turbulentna stanja u Rijeci i Hajduku, što se na kraju prelilo na Dinamo – kaže Brajković. – Očito je kriza prošlost za ta dva naša kluba i to je dobro za hrvatski nogomet. Naravno, uz Dinamo i mogućnost da se u borbu za vrh priključi još koji klub.


Rutina


Obje momčadi imaju dosta pluseva, no minuse je lakše detektirati u ovoj fazi kod Hajduka. Riječani djeluju uigranije i domaći teren bit će im veliki poguranac, Hajduk pak gaji optimizam na gostujućem matiranju Dinama.


– Rijeka je standardno dobra, pogotovo na Rujevici. Izuzev Dinama, Rijeka nekako te utakmice dobiva dosta lako i na rutinu. To je znak kvalitete. Evo, primjer je posljednja glatka pobjeda protiv Šibenika, koji je kao povratnik u prvoligaško društvo mnogima radio probleme. Rijeka je uvijek dobra i za protivnike neugodna na Rujevici. To svi znamo i to traje već dugi niz godina. Ne iznenađuju njezini rezultati, postoji velika sinergija između momčadi i navijača. To je dobitna kombinacija.


Ono što ponekad nije imala, bile su utakmice u gostima. To se pogotovo vidjelo prošle sezone, kada se lomilo prvenstvo i kad je zaredala porazima. Hajduk je po meni manje uvjerljiv nego Rijeka, više se muči u nekim utakmicama. Splićani još uvijek nisu na optimalnoj razini koju mislim da imaju. Iza njih je turbulenti dio, odlazak Kalinića i Perišića. No, kako u nogometu nema uvijek logike i kako je kod njih sve nagovještavalo neku vrstu raspada, oni su to preokrenuli i iz toga izašli još jači. Samopouzdanje im je sigurno naraslo i dolaze puni vjere u sebe. Prije svega će nastojati ne izgubiti, a ako pobijede, bit će im to velik poticaj za dalje.


Derbi je ovo još uvijek rane faze prvenstva, ali već sada bi pobjeda jedne od momčadi mogla usmjeriti jesen u HNL-u. S te strane sigurno postoji pritisak u obje momčadi.


– Sigurno je ovo prilika i Rijeci i Hajduku da se odvoje na vrhu. Vjerujem da postoji pritisak, ne samo zbog rezultata i položaja na ljestvici, nego su to jednostavno takve utakmice. Obje momčadi mogu eventualnom pobjedom dobiti silnu energiju. Rijeka je pokazala da je svih ovih godina u vrhu ili se vrti oko njega, Hajduk također. U svakom slučaju, bit će jako zanimljivo. Očekujem pravi derbi u svakom smislu, igračkom i navijačkom. Sve je moguće.


Hajduk nije pokazivao neku stabilnost u obrambenom dijelu, očekujem da će biti bolji po tom pitanju. Gattusso će vjerojatno raditi na tome da momčad ne dobije raniji gol, igrat će po meni tvrđe i zatvorenije pa što se dogodi prema naprijed. Kao i u svakom ovakvom derbiju, ne vjerujem u neku veliku ljepotu igre. Ali očekujem zanimljivu utakmicu koja može ići u sva tri smjera. Za nas domaće navijače bilo bi lijepo da Rijeka pobijedi, ali iz nekog neovisnog kuta, dobro je i da Hajduk ima kvalitetu i da igra dobar nogomet u cilju boljitka cijele lige.


Andrić i Livaja

Usporedba kvalitete i širina rostera zasebna su priča. Rijeka je doživjela veći redizajn, ali se dobro nadopunila, Hajduk je ostao bez Perišića i Brekala. Bijele nekako više krasi momčadska igra, Hajduk puno ovisi o Marku Livaji.


– Rijeka ima veću širinu i brzo je reagirala na tržištu. Otišao je Ivanović, a došao Andrić. Možda nema igrača poput Livaje koji sam rješava utakmice, ali Rijeka je više momčad. Ima Fruka, Pašalića i Jankovića, što joj daje drugačiji štih, za razliku od Livaje koji je poseban kao indvidualac i jednom akcijom može odlučiti pobjednika. Iskreno se nadam dobrom nogometu – dodaje Brajković.

Napadački arsenal


Utakmica bi mogla donijeti i dosta tvrdog nogometa. Vrlo bitne mogle bi biti i trenerske zamisli. Otkad je postao trener, Radomir Đalović uglavnom igra »na sigurno«, Gennaro Gattuso zna da s ovakvom momčadi koju ima sve polazi od obrane.


– Maksimir je bio dobar pokazatelj trenerske zamisli. Hajduk je tu bio stvarno dosta dobar u obrani, bili su gusti i kompaktni, linije su im bile blizu. Limitirali su Dinamo i nisu im ostavili puno prostora. Dinamo je bio bolji, imao je posjed, ali Hajduk je iskoristio priliku preko Livaje. To je ta kvaliteta pojedinca. Nešto slično očekujem i sada, kada će Hajduk pokušati neutralizirati ofenzivnu silinu Rijeke. Sad očekujem utakmicu na tragu toga derbija u Maksimiru. Rijeka ima širok napadački arsenal i puno igrača koji mogu ugroziti gol, Hajduk pak ima kvalitetu da može obrambeno dobro odigrati, a prema naprijed uvijek mogu zabiti. Sve je moguće – zaključio je Brajković.


Ahmad Sharbini aktivni je igrač OŠK Omišlja u četrdesetoj. Za Rijeku je odigrao više od sto utakmica, za Hajduk blizu četrdesetak.


– Nisam baš očekivao ovakvu ljestvicu jer je tu uvijek Dinamo koji je klasa za sebe. No, očekivao sam da će Rijeka i Hajduk biti među prva tri sastava – kaže Sharbini. – Derbi kao derbi, svaki put kada Hajduk dolazi na Rujevicu, naravno da se očekuje pobjeda. Rijeka ima kvalitetu i vjerujem da će to sada pokazati na terenu. Neće biti lako, Hajduk igra dobar nogomet i ima dobar niz. No, na Rujevici nitko ne može biti favorit osim Rijeke.


Obje momčadi ove sezone pokazuju dva različita lica. Na eurosceni donijeli su razočarenje, u HNL-u dašak svježine.


– U Europi su nas i Rijeka i Hajduk negativno iznenadili. U HNL-u je sasvim drukčija priča. Očekivao sam ipak Rijeku u vrhu, a istina, pomalo je neočekivana pobjeda Hajduka u Maksimiru, no to je derbi. Kod nas u krugu četiri najbolje momčadi, svatko svakoga može dobiti. Dinamo je sada malo u krizi, ostao je bez trenera, a znam da to bitno utječe i na igrače.


Kantrida i pobjede

Ahmad Sharbini ima puno iskustva iz Jadranskih derbija. U oba dresa, neki su za pamćenje, neki za zaborav.
– Lijepo je sjetiti se svih tih utakmica. Pogotovo onih koje smo igrali na Kantridi i pobjeđivali. Pamtim posebno onu kada sam u 92. minuti zabio za pobjedu. Sve su to emocije koje se vraćaju. Drago mi je da sam bio dio svega toga. Sada sve pratim s tribine – kaže Sharbini.

Đalović i Gattuso


Usporedba Rijeke i Hajduka često se svodi na onu – momčad i pojedinac. Svakako bi tu Rijeka trebala biti u prednosti.


– Rijeka je dobar spoj kvalitetnih pojedinaca, a naglasak je na momčadi. I konkurencija je oštra, za svaku poziciju konkuriraju najmanje dva igrača. Hajduk već nekoliko godina ovisi o Livaji koji je sad u odličnoj formi. Nikad se ne zna što može napraviti jednim potezom. A tu su i Rakitić i Krovinović. Bit će jako zanimljivo, pravi derbi i pun stadion. Na planu igre moglo bi biti malo više prekida uz čvršću igru. Iskreno, ne očekujem niti puno golova.


Koja bi dva igrača po načinu igre i svom guštu Ahmad Sharbini izabrao iz obje momčadi?


– U Hajduku je to sigurno Livaja, a u Rijeci bih izabrao Jankovića. Sviđa mi se kako igra i u dobroj je formi. Zabio je i nekoliko lijepih golova.


U najavi utakmice dosta se govori o brzom travnjaku Rujevice, ali i obostranim imperativima.


– Kad utakmica krene, zaboraviš na pritisak i igraš najbolje što možeš. Motiva ne nedostaje. Rujevica je nezgodna za protivnike, ali Hajduk je tu igrao već puno puta.


Đalović, s kojim je Ahmad igrao, na jednoj, te Gattuso na drugoj strani.


– Đale je na početku trenerske karijere, ali sigurno ima kvalitetu. Gattuso je tu malo iskusniji. Sve te trenerske zamisli su lijepe u pripremi utakmice. Ali kad sudac označi početak, sve to pada u vodu i samo su igrači bitni, nitko više – zaključio je Sharbini.