Veliko pojačanje

Rakitić donosi kreativnost koja je Hajduku nedostajala. Nema razloga da ne ponovi igre iz Primere

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Statistika Liga petice je utvrdila da se prošle jeseni Rakitić nalazio pri vrhu poretka veznjaka čija dodavanja su otvarala situacije za udarac po golu. Nema razloga da to ne ponovi u HNL-u



SPLIT Nedjeljni doček Ivana Rakitića na Poljudu savršeno je pokazao koliko dolazak igrača takvog kalibra znači navijačima Hajduka koji ga, sasvim sigurno, žele vidjeti na terenu već u četvrtak, kada, u sklopu drugog pretkola Konferencijske lige, u Split stiže HB Torshavn s Farskih Otoka. Takav scenarij ima realnu podlogu jer svaki klub može do 24 sata prije početka utakmice naknadno prijaviti dva igrača UEFA-i, ali pitanje je što o tome misli Gennaro Gattuso. Naime, on je već nekoliko puta istaknuo da svima u svlačionici pristupa jednako, ne gledajući imena.


U svakom slučaju, svima je jasno da Rakitić nije doveden zbog okršaja s Faranima i momčadima sličnog kalibra. Od tako plemenitog igrača očekuju se odlučujući potezi u sučeljavanjima s osjetno jačim suparnicima, s time da je u ovom dijelu sezone naglasak stavljen na Europu. Ždrijeb trećeg pretkola Konferencijske lige Hajduku je namijenio sraz s poraženim iz dvoboja drugog pretkola Europske lige, između slovačkog Ružomberoka i turskog Trabzonspora. Naravno, pod uvjetom da Splićani eliminiraju HB Torshavn.


Veliko pojačanje


Te utakmice su na rasporedu 8. i 15. kolovoza i lako bi mogle označiti Rakitićev međunarodni debi u novom dresu. Kada je, pak, riječ o SuperSport HNL-u, tu u obzir dolazi 4. kolovoza i ogled sa Slaven Belupom na Poljudu u prvom kolu. S obzirom na to da se Rakitić tek sada priključio pripremama, spomenuti datumi nekako djeluju najrealnije za njegov debitantski nastup koji će, bez ikakve sumnje, izazvati golemo zanimanje sa svih strana.




Na kraju krajeva, dolazak takvog plemenitog veznjaka, koji ima 106 nastupa za hrvatsku reprezentaciju i sedamnaest velikih klupskih trofeja u karijeri, sasvim sigurno predstavlja nadrealno veliki doseg, i za Hajduk, i za HNL. Naravno, Rakitić više nije onaj igrač za kojeg su se otimali najveći europski klubovi, ali i s 36 godina na leđima predstavlja veliko pojačanje za Splićane. Povrh toga, na službenom predstavljanju je istaknuo da se osjeća kao onda kada je prije dvadeset godina potpisivao prvi ugovor s Baselom, a to, pak, sugerira da je maksimalno motiviran.


U ovom trenutku samo Gatusso zna na kojoj poziciji u veznom redu ga namjerava koristiti. No, bez obzira na njegovu konačnu odluku, to ne bi trebalo predstavljati problem jer Rakitić je tijekom karijere često imao različite uloge zbog taktičkih zamisli i svaki put je pokazao zbog čega mu treneri vjeruju. Zapravo, može se reći da se puno puta žrtvovao za dobrobit momčadi, kako u klubovima, tako i u reprezentaciji.


Kilometraža


Tu postoji i određena bojazan zbog njegove fizičke spreme, ali to nikako ne bi trebalo biti problematično iz nekoliko razloga. Za početak, Gattuso je jasno istaknuo da mu igrači koji nisu fit neće biti u momčadi, bez obzira na njihovo ime. Zatim, Rakitić je istaknuo da je ove godine za vrijeme ljetovanja trenirao više nego kad je bio u Barceloni. Na kraju, u prvom dijelu prošle sezone, dok je nosio dres Seville, bio je među trojicom igrača s najvećom pretrčanom kilometražom. Prema tome, sve govori da fizički gabariti nisu upitni. Bolje rečeno, ako i jesu, brzo će stići na traženu razinu.


Uglavnom, jasno je da Rakitić sa sobom donosi kreativnost koja je Hajduku nedostajala u proteklim sezonama, a pri tome važnu ulogu igra njegovo prebogato iskustvo na najvišoj razini. Na primjer, statistika Liga petice je utvrdila da se prošle jeseni nalazio pri vrhu poretka veznjaka čija dodavanja su otvarala situacije za udarac po golu. Ako je u Primeri mogao preuzimati rizik i suigračima slati »lopte s očima«, nema razloga da to ne ponovi u HNL-u.