Košarka

Preminuo je legendarni Dikembe Mutombo

Portal Novilist.hr

Foto USA TODAY Sports

Foto USA TODAY Sports

Smatran je jednim od najboljih centara svoje generacije, a dominirao je u blokadama. U NBA ligi je igrao od 1991. do 2009. godine.



Legendarni košarkaš Dikembe Mutombo preminuo je u 58. godini života u SAD-u od posljedica tumora mozga. Mutombo je od 1991. do 2009. godine igrao u NBA ligi, redom za Denver Nuggetse, Atlanta Hawkse, Philadelphia 76erse, New Yersey Netse i New York Knickse te na kraju Houston Rocketse.


S visinom od 218 centimetara smatran je jednim od najboljih centara svoje generacije, a dominirao je u blokadama.


“Dikembe Mutombo bio je veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih po blokadama i općenito obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan terena je svoje srce i dušu podredio pomoganju drugima. Volio je što košarka može pozitivno utjecati na zajednice, posebice u njegovu Kongu i cijelom kontinentu Africi”, napisao je, između ostalog, povjerenik NBA lige Adam Silver.




Mutombo je četiri puta dobio nagradu NBA lige za obrambenog igrača godine, tri puta je predvodio NBA po broju blokada, dvaput je bio najbolji u ligi po broju skokova, a osam puta je imenovan u All-Star momčad.