Atletika

Predstavljen 73. Boris Hanžeković memorijal: Najbolji hrvatski atletičari najavili spektakl

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Na SP-u u Budimpešti se vidjelo da mi nedostaju natjecanja. No, kada su se dojmovi slegnuli, shvatila sam da je tih 66.57 respektabilan hitac, debelo preko olimpijske norme, koju svi ganjamo – istaknula je Sandra Perković



ZAGREB Boris Hanžeković memorijal bit će održan od 8. do 10. rujna, što znači da se startne liste popunjavaju punom parom. No, već sada se zna da će na atletskom stadionu na Mladosti sigurno nastupiti najbolji hrvatski atletičari, a u tu kategoriju spadaju Sandra Perković, Marino Bloudek i Martin Marković.


Njih troje ovog su utorka bili posebni gosti press konferencije posvećene 73. izdanju popularnog Hanžeka.


– Ova sezona je za mene bila prilično izazovna jer sam doživjela dvije ozljede. Iako situacija nije bila bajna, uspjela sam se izvući iz nemogućeg i vratila sam se. Podignula sam formu, ali na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti se vidjelo da mi nedostaju natjecanja. No, kada su se dojmovi slegnuli, shvatila sam da je tih 66.57 respektabilan hitac, debelo preko olimpijske norme, koju svi ganjamo – istaknula je Sandra Perković, koja na Hanžeku već godinama vlada ženskim bacanjem diska.




Za nju prva polovina rujna donosi svojevrsnu interkontinentalnu turneju jer joj nastup u Zagrebu stiže između natjecanja u Kini i SAD-u.


Već u subotu imam nastup na mitingu Dijamantne lige u Xiamenu. To je grad preko puta Hong Konga i do tamo se leti avionom sedamnaest i pol sati. Nakon toga se vraćamo u Zagreb, na moj najdraži miting, a zatim me očekuje finale Dijamantne lige u Eugeneu. Bili smo svjesni kakav je raspored i spremni smo na to. Vjerujem da smo psihički i fizički dorasli tome. Nadam se da će mi Hanžek vratiti osmijeh na lice i pripremiti me za finale Dijamantne lige. Ovdje nikada nije bilo lako pobijediti jer je konkurencija uvijek žestoka, a posebno se veselim nastupu pred našim navijačima – dodala je Sandra.


U muškom bacanju diska hrvatske boje će braniti Marković, kojem je ova sezona donijela dosta razloga za zadovoljstvo.


– Ne bih rekao da je to eksplozija rezultata. Jednostavno, dugo smo čekali, i to se moralo dogoditi. Bude li zdravlja, mislim da će se taj napredak nastaviti, uz teški rad i fokus na treningu. Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti nisam postigao rezultat kojim mogu biti zadovoljan. Nisam uspio ostvariti svoj cilj, ali kvalifikacije su takve. Zato se nadam da ću na Hanžeku pokazati koliko sam spreman u ovom trenutku. Koliko znam, u Zagreb stižu Kristjan Čeh, Matthew Denny i Fedrick Dacres. Znači, već tu imamo tri finalista Svjetskog prvenstva, koji su sam vrh svjetskog bacanja diska – objasnio je Marković.


Bloudeku je, pak, u Budimpešti nedostajao korak do plasmana u polufinale utrke na 800 metara. Suvišno je isticati da i on ima posebnu motivaciju za Hanžek.


– Dojmovi sa Svjetskog prvenstva su se slegnuli, a ja i dalje ostajem pri tome da sam prezadovoljan svojim nastupom. Vjerujem da sam tamo predstavljao hrvatsku atletiku. U Budimpeštu sam stigao kao 46. u svijetu, a kući sam se vratio sa 27. mjestom. Sada imam još više motivacije za dalje – kazao je Bloudek, koji ove sezone želi ostvariti jedan cilj.


Naime, on je, po tablicama Hrvatskog atletskog savez ima treći najbolji rezultat na 800 m u povijesti Hrvatske. Ispred njega su samo legendarni Riječanin Luciano Sušanj (1:44,07) i Milovan Savić (1:45,52) koji je trčao za Istru iz Pule, s time da su ti rezultati postignuti 1974. i 1977. godine. Bloudekov cilj, pak, predstavlja spuštanje ispod 1:46,00.


– Iskreno, mislim da sam spreman za to. Hanžek je moj domaći teren, obožavam ovaj miting. Konkurencija će biti zanimljiva i nadam se da ću ostvariti taj cilj. Znam da dolazi Ben Pattison, osvajač bronce u Budimpešti. Obožavam jake utrke i jedva čekam Hanžek – zaključio je Boludek.