– Jako mi je drago što će u Parizu postojati Hrvatska kuća, gdje će boraviti hrvatski sportaši, ali i turistički radnici koji predstavljati hrvatski turizam, naglasio je Plenković, koji je u jutarnjim satima posjetio hrvatske sportaše u Olimpijskom selu.
“Moram reći da su naši sportaši u Selu odlično raspoloženi Zadovoljni su i uvjetima, i smještajem i opremljenošću, motivirani su, treniraju i čekaju svoje dane kada izlaze na borilišta.


Vidjeli smo i rukometaše,  vaterpoliste, tenisače i veslače, te mislim da su u dobroj formi. Vaterpolisti su došli na Olimpijske igre kao svjetski prvaci i kao viceprvaci Europe. Ja pratim sve naše sportove, pogotovo kad je ovako veliko natjecanje, no vremena za pogledati imam danas tek za rukometaše u utakmici s Japanom – rekao je Plenković.




Premijer je u petak nazočio svečanom otvorenju Igara na Seini i podijelio je s novinarima dojmove s tog jedinstvenog i dosad neviđenog događaja.


– Jučerašnje otvaranje olimpijskih igara je imalo cilj biti drugačije nego inače. Dakle prvo otvaranje ikad izvan stadiona, sto godina nakon zadnjih Igara u Parizu i naravno poruka francuskih vrijednosti koje su ujedno postale univerzalne vrijednosti, uz jedan presjek francuske i pariške povijesti. Šteta je za domaćine i organizatore da je padala zaista velika kiša, no sam događaj je, koliko imam povratne informacije, bio zaista jako dobro primljen – kazao je Plenković, koji je na otvorenju sjedio pokraj španjolskog Kralja Felipea VI i kraljice Letizije te je priznao da im je čestitao na naslovu europskog nogometnog prvaka.


Uz premijera Plenkovića otvaranju Hrvatske kuće su nazočili i članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović. Svečanosti su nazočili i predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, ministar sporta i turizma Tonči Glavina i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.