UOČI UTAKMICE

Parola “Šugava Rijeko” osvanula na više mjesta u Ljubljani. Gradonačelnik: “Osuđujem transparente mržnje”

Edi Prodan

Mislim da je riječ o nekolicini "pregrijanih" nogometnih navijača koje je ponijelo rivalstvom s Armadom, kazao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković



S obzirom na ponavljanje isticanja parole “Šugava Rijeko”, ovog puta u središtu Ljubljane, na pješačkom mostu Ribja brv, dakle izvan tribina, prostora koji u izvjesnom smislu možemo smatrati dijelom autonomije navijačkih skupina, s pitanjem, kao i pojašnjenjem sadržaja koji ide iza uvodne parole, obratili smo se gradonačelniku Ljubljane, Zoranu Jankoviću.


Molili bismo vas odgovor, stav Grada Ljubljane i župana po pitanju isticanja parole mržnje. Kako to da grad i država koji se toliko ponose svojim multietničkim karakterom, i općenito tolerantnošću prema baš svim skupinama društva dopušta u samom svom središtu, u zoni gdje se kreće mnoštvo stanovnika i gostiju Ljubljane, takve poruke?





– Najoštrije osuđujem transparent sa sadržajem mržnje koji se pojavio na tribini Green Dragonsa. Svako raspirivanje mržnje je nedopustivo i nema mu mjesta ni u Ljubljani ni bilo gdje drugdje. Ponosan sam na to što je Ljubljana multinacionalna i što živimo različiti jedni od drugih po stilu i poštovanju. Rijeka je također jedan od hrvatskih gradova s kojima smo pobratimljeni i imamo jako dobre odnose.



Mislim da je riječ o nekolicini “pregrijanih” nogometnih navijača koje je ponijelo rivalstvom s Armadom. Ne vjerujem da su dečki uopće svjesni izbačenih “stihova”, koji k tome vrijeđaju i klub za koji navijaju – momčad Olimpije nacionalno je vrlo izmiješana. I sam sam “čistokrvni mješanac” – otac Srbin, majka Slovenka – na što sam ponosan.


Vjerujem da će sutrašnja utakmica između Olimpije i Rijeke proći u sportskom duhu i bez incidenata. Pozivam navijače, posebno Green Dragonse, da sportski navijaju za Olimpiju i time dokažu da je Olimpiji mjesto u Europi, istaknuo nam je u svom odgovoru ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.