Pripreme

Ozljedama desetkovana Rijeka minimalno poražena od RB Salzburga. Šansu dobio i novopridošli Rukavina

Denis Frančišković

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

U izostanku velikog broja ozlijeđenih igrača, trener Željko Sopić morao je miksati u najvažnijem pripremnom testu



ANIF Nogometaši Rijeke poraženi su u generalnoj probi pred europska iskušenja i novo domaće prvenstvo od austrijskog doprvaka Red Bull Salzburga, minimalno pogotkom primljenim u 60. minuti na igralištu Anife nedaleko Salzburga. Ozljedama desetkovani Riječani, na ugodnih 19 stupnjeva Celzijusa, pružili su nešto bolju igru u prvih 45 minuta kada su djelovali kompaktno i stvorili dvije jako dobre prigode, u nastavku su Bijeli poprilično blijedi i bezopasni. Praktički nisu ozbiljnije zaprijetili Austrijanacima.


Rijeka – RB Salzburg 0:1

Prijateljska međunarodna utakmica: Rijeka – RB Salzburg 0:1 (0:0). Sudac: Sebastain Gishamer. Pomoćnici: Riedel i Grabner. Strijelac: 0:1 Daghim (60′).


RIJEKA: Zlomislić, Bogojević (89′ Kitin), Galešić (67′ Majstorović), Radeljić, Čabraja (67′ Dujmović), Petrovič, Butić (60′ Rukavina), Hodža, Banda (67′ Djouahra), Janković, Obregon (46′ Ivanović).




RB SALZBURG: Krumrey, Blank, Capaldo, Kjaergaard, Diambou, Ratkov, Forson, Mellberg, Yeo, Dedić, Piatkowski.


Još su igrali: Hamzić, Oelz, Van der Brempt, Baidoo, Konate, Šimić, Lukić, Gourna-Douath, Daghim, Morgalla, Nene, Wallner, Diabate.

Drugi je to poraz Rijeke na pripremama nakon onog od Karlsruhea (0:1) u kojem je Sopić tražio neke odgovore i rješenja, ali ih vjerojatno nije dobio s obzirom na nekompletnost momčadi i probleme u kadru. Rijeka je ovu utakmicu odigrala bez pet igrača koji bi sigurno bili u udarnoj postavi, ali dobar dio toga problema mogao bi Sopića dočekati i u prvom europskom ispitu.


Šansu je krajem utakmice dobio i Rukavina, u protivničkim redovima zaigrao je Šimić, dok Sučić koji je u potrazi za novim angažmanom nije bio u konkurenciji.


U izostanku velikog broja ozlijeđenih igrača, trener Željko Sopić morao je miksati u najvažnijem pripremnom testu. Među vratnicama je ovog puta prigodu dobio Zlomislić, a standardnom stoperskom paru u obrani (Galešić – Radeljić) pridružili su se Bogojević ovog puta na desnom beku kao zamjena za Smolčića i Čabraja na lijevom boku. Petrovič je očekivao dirigirao vezom, a Butić dobio prigodu od prve minute na desnom krilu umjesto Pašalića. Središnji dio veze kontrolirali su Hodža i Banda, uz Jankovića na lijevom krilu i Obregona u vrhu napada.


Pašalić, Fruk i Smolčić ozlijeđeni

U konkurenciji za generalku neočekivano se nisu našla tri stožerna igrača. Pašalić, Fruk i Smolčić koji su zadobili ozljede i tako propustili pomoći momčadi u najvažnijoj pripremnoj utakmici.


Od ranije ozlijeđeni su Selahi Goda i pitanje je kad će moći zaigrati što trener Željku Sopići samo stvara dodatne glavobolje.

Bandin udarac


U prvom poluvremenu Rijeka je bila prisiljena na obranu i čuvanje vratiju, refuli Salzburga s čestim visokim pritiskom prisilili su Bijele da se brane s deset igrača i čekaju svoju prigodu iz kontri. No, prvu pravu šansu imala je Rijeka, u 12. minuti Janković je s lijevog boka u naletu gurnuo loptu pored istrčalog vratara, ona poletjala prizemno prema golu gdje ju je Dedić metar ispred crte odnio ispred Obregona koji je zakasnio da je ugura u mrežu.


Početne dvadesete minute donijele su dva udarca Austrijanaca i jedan zanimljiv volej. Ratkov (21′) i Yeo (23′) pucali su kraj gola s 14, odnosno 20 metara, a Diamboa s vrha šesnaesterca opalio iz prve, ali pravo u naručje dobro postavljenog Zlomislića na crti.


Po istom obrascu nastavilo se igrati do odmora, a posebno dojmljiv bio je udarac Bande u 30. minuti. Riječki veznjak opalio je silovito s više od 25 metara, a vratar Krumrey majstorski se protegnuo i spasio pogodak. Bio je to najljepši trenutak prvog poluvremena nakon kojeg su pljesak zaslužila oba pojedinca.


Tri poteza


Rijeka je u nastavak krenula s Ivanovićem u napadu, a nakon primljenog gola i Rukavina, posljednja prinova Bijelih, dobio je svoje prve minute u riječkom dresu zamijenivši Butića. Riječani su prvi zaprijetili i to u 59. minuti kad je Bogojević nakon Butićevog dodavanja petom, iskosa pucao preko preko vratiju.


Austrijska akcija u tri poteza dovela je Bijele u minus u 60. minuti. Van der Brempt je s desne strane ubacio prizemno za Ratkova, on iz prve dodao za Daghima koji je iskosa s nekoliko metara rutinski matirao Zlomislića – 0:1.


U nastavku susreta Sopić je pružio prigodu Djouahri na desnom krilu i Dujmoviću na lijevom bočnom, Majstorović je pojačao zadnju liniju, ali Salzburg je nastavio dominirati posjedom. Ipak Rijekina igra nije dobila željenu kvalitetu.


Nije bilo prave ideje niti poduzetnosti, a Ivanović je u napadu djelovao potpuno odsječen. Ipak u 85. minuti sjevnula je jedna riječka kontra po lijevom boku na kraju koje je lopta došla do Hodže. On je na drugoj vratnici dočekao ubačaj, ali njegov udarac netko od braniča domaćina odbio je s gol linije.