Sjećanje na 1984.

Zlatne kapice zajedno nakon četiri desetljeća. Okupljaju se olimpijski pobjednici iz Los Angelesa

Igor Duvnjak

WATERPOLOLEGENDS.COM

WATERPOLOLEGENDS.COM

Dolazi i »trener svih trenera« Ratko Rudić, s 36 godina tada debitant na izborničkoj funkciji, čovjek koji je kao i mitski Mida, u neponovljivoj karijeri pretvarao u zlato sve što je doticao



RIJEKA – »Kako je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena«, mogli bi u subotu, kao i Novi fosili, zakantati stari nezaboravni vaterpolski asovi svjetske klase okupljajući se u Opatiji u povodu osvajanja olimpijskog zlata 1984. godine, u spomen na »ona stara dobra vremena«. Riječki ponos Zoran Roje, kapetan te legendarne generacije, onako kapetanski radio je na oživljavanju te lijepe sportske uspomene, a sada će zadovoljan dočekati svoje brojne prijatelje iz momčadi ondašnje Jugoslavije koja se u Los Angelesu popela na vaterpolski Olimp.


Riječ je o sportskoj kremi, imenima koja se i danas s velikim poštovanjem izgovaraju u vaterpolskom svijetu, u Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta dolaze, redom, vratari Milorad Krivokapić i Andrija Popović, ondašnji najbolji centarski par svijeta Tomislav Paškvalin i Igor Milanović, umjetnik s lijeve strane Milivoj Bebić, Veselin Đuho, koji je, kao i Roje, bio i hrvatski izbornik, Perica Bukić, alfa i omega hrvatskog vaterpola, potom i Goran Sukno, Dragan Andrić, Deni Lušić, Zoran Petrović, Božo Vuletić, neće biti jedino Zorana Petrovića, koji je u Kanadi.


Zoran Roje / Foto: V. KARUZA


Remi za zlato


Naravno, dolazi »trener svih trenera« Ratko Rudić, s 36 godina tada debitant na izborničkoj funkciji, čovjek koji je kao i mitski Mida, u neponovljivoj karijeri pretvarao u zlato sve što je doticao. Svjedoči to i popularni i nagrađivani dokumentarni film o njemu imena »Dogodio se« Dejana Aćimovića, glumca, redatelja i producenta, jednog među slavnim imenima ovog simpatičnog okupljanja. Zauvijek im ostaje u pamćenju kako su u Kaliforniji pronašli zlato, prvo s tri pobjede u skupini A, s Kanadom, Kinom i Nizozemskom. Prema ondašnjem sustavu, finalna faza igrala se sa šest reprezentacija, u kojoj je Jugoslavija redom pobijedila Australiju, ondašnju Zapadnu Njemačku i Španjolsku. To je, međutim, bila samo uvertira za mukotrpni uspon na tron, za odlučujući susret sa SAD-om, utakmicu u kojoj su dva sastava odlučivala o zlatu. Zbog bolje gol-razlike Jugoslaviji je bio dovoljan i remi, ali pred nakrcanim tribinama domaćini su poveli s čak 5:2, ali Roje i prijatelji znali su i mogli reagirati za izjednačenje i tih 5:5, za remi ravan pobjedi.


Istarski nastavak




»Zlatnike« iz Los Angelesa pozdravit će Predrag Sloboda, legendarni predsjednik trofejnog Primorja Erste Bank, i sadašnji trofejni hrvatski izbornik Ivica Tucak. Ovo ugodno prijateljevanje davnih sportskih junaka iz Los Angelesa nakon opatijskog noćenja ima nedjeljni istarski nastavak u popularnoj vinariji Veralda u Brtonigli, nedaleko od Buja, »drugi set« je u omiljenom stjecištu vaterpolista u Zalukima, ugostit će ih tamošnji popularni restoran »Villa Plasa«.