Motul Rally Kumrovec 2024.

Zagorski oktanski spektakl: Prodanu peto mjesto donijelo domaće slavlje

Miroslav Krpan



KUMROVEC – Sad već tradicionalni zagorski oktanski spektakl, 13. Mobil Rally Kumrovec 2024., u još jednoj kvalitetnoj organizaciji zagrebačkog Autokluba Delta Sport, okupio je 91 posadu iz osam europskih zemalja, koji su tijekom dva natjecateljska dana provezli 216,12 km itinerera širim okruženjem Kumrovca.


Najbrže vožnje s ukupnim vremenom 1:07:12,6 sati na 101,96 km dugih 11 brzinskih ispita prikazala je njemačka posada Dominik Dinkel i Kathi Götzenberger u Ford Fiesti Rally 2. Do cilja u kumrovečkom Muzeju Staro selo stigli su s prednošću od 39,7 sekundi ispred Mađara Andrasa Hadika i Istvana Juhasza u Ford Fiesti R5 MK II, dok je s 1:27,6 minuta za pobjednikom treću poziciju ukupnog poretka osigurala još jedna mađarska posada, često viđana na hrvatskoj rally sceni, Antal Kovacs i Gergely Istovics u Hyundai i20 N Rally2.


Kumrovečki rally bio je četvrto ovosezonsko natjecanje Prvenstva Hrvatske pa je zanimljiv bio ogled 36 posada iz 12 klubova na nimalo jednostavnim brzincima koji krase ovo natjecanje. Među prvih deset ukupnog međunarodnog poretka u konačnici je stigla tek jedna hrvatska posada iz Opatije Motorsport, na izvrsnoj petoj poziciji bili su Viliam Prodan i Marko Stiperski, ovog puta u prestižnoj Škoda Fabia Rally2 Evo. U hrvatskoj konkurenciji, iza njihovih leđa konstantan, na 11. poziciji, bio je mladi Jan Pokos, još jedan vozač Opatije Motorsport u tandemu sa Slovencem Vilijem Ošlajom u Ford Fiesti Rally3. D




Pokos je pobijedio u Klasi 1 domaćeg prvenstva ispred veterana Nenada Lončarića (suvozačica Tajana Vojvodić Pinky) iz Svete Nedelje (Subaru Sti), dok je s tek 25,3 sekunde prednosti pobjedu Klase 2 odnijela je posada Opatije Motorsport Paolo Mavričić-Tea Šac (Citroen DS3 R3 Max) ispred svojevremeno dvostrukog kumrovečkog ukupnog pobjednika Mađara Janosa Szilagyija, ovog puta uz Roberta Balaija kao posadu Delte Sport u Peugeotu 208 Rally4.


Najbrojnija klasa bila je klasa 3 s 18 posada na startu. Za pobjedu vikinška borba dvojice Hrvatina, u konačnici za 28,3 sekundi u Peugeotu 306 bolji Nenad Hrvatin sa suvozačicom Doris Labinjan iz Proracea Sv. Lovreč ispred Tomasa Hrvatina u Renaultu Clio RS (suvozač Đani Smičić, Rijeka).


Pobjedi se konačno vratila najtrofejnija hrvatska posada klase 4, članovi Opatije Motorsport Marsel Katić i Denis Rubinić (VW Polo). Pompozno najavljivan novi opatijski rally, predviđen za sredinu listopada, u organizaciji Opatije Motorsport, jednostavno je otkazan, kao i još nekoliko natjecanja različitih disciplina auto sporta, crvenim prekrižen u Kalendaru HAKS-a.


Opatijski rally otkazan


Pompozno najavljivan novi opatijski rally, predviđen za sredinu listopada, u organizaciji Opatije Motorsport, jednostavno je otkazan, kao i još nekoliko natjecanja različitih disciplina auto sporta, crvenim prekrižen u Kalendaru HAKS-a. Tako će odlučujuće natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske u rallyju biti prvog vikenda u studenom – jubilarni 25. Rally Poreč u organizaciji Poreča Motorsport.