Bilo je puno vrištanja i slavlja među osam jedriličara na palubi britanskog Ineos AC75 broda nakon što su prošli ciljem ispred Talijana i slavili u finalu Louis Vuitton kupa s 7-4. Britanci nikada nisu osvojili željeni “Auld Mug” pokal, iako je America’s Cup započeo upravo na južnoj obali Engleske daleke 1851., a zadnji puta su jedrili u finalu 1964. godine.


No, kormilar i kapetan Ineosa, te najuspješniji olimpijski jedriličar ikada Ben Ainslie, uz potporu britanskog milijardera Jima Ratcliffea, izgradio je za 131 milijuna dolara brod uz pomoć tima Formule 1 Mercedes za koji se nada da može ići do kraja.




“Ovo je veliki dan za našu momčad. Deset godina napornog rada da dođemo do ove točke. Ovo je veliki trenutak za britansko jedrenje”, kazao je Ainslie (47).


Britanska posada je vodila od početka dokraja ključne 11. regate  u petak, odupirući se opetovanim izazovima Talijana u savršenim uvjetima jedrenja.


“Teško je, ali to je sport i bit će nekoliko teških dana za našu ekipu. Bolja momčad je pobijedila”, kazao je talijanski sukormilar Jimmy Spithill.


Veliko finale America’s Cupa počinje 12. listopada, a pobjenik će biti ona jedrilica koja prva skupi sedam pobjeda.