Eurokup vaterpolista

Vaterpolisti Primorja EB teško stradali u Budimpešti, Riječani zabili samo tri gola Pro Reccu

Igor Duvnjak

Tin Brubnjak/Foto Arhiva NL

Tin Brubnjak/Foto Arhiva NL

Talijani su u jednom trenutku vodili 10:1



BUDIMPEŠTA Veliki favorit Pro Recco Waterpolo je na startu budimpeštanskog turnira LEN Europskog kupa imao monolog u vodi s Primorjem Erste bankom u kojem su njegovi asovi izrešetali riječku mrežu, a obrana je malo ili nikako dozvoljavala pristup Del Lungu. Kilometarskom serijom od čak 10:0 Talijani su odmaknuli na čak deset pogodaka razlike i zadovoljni su samo čekali kraj utakmice okončane s itekako uvjerljivih čak – 13:3.


Igor Hinić na klupi Riječana i Sandro Sukno za kormilom Talijana, dvije veličine hrvatskog i svjetskog vaterpola, svaki su iz svog kuta dočekali pogodak Darija Rakovca koji je realizirao akciju s igračem više postavši prvim strijelcem Primorja EB u ovoj europskoj sezoni. Napadač, povratnik na Kantridu je tako 34 sekunde prije prvog odmora odgovorio slavnom Španjolcu Echeniqueu, koji je sinoć deblokirao rezultat u akciji iz igre. Primorjaši ipak do odmora nisu uspjeli sačuvati vratara Maura Ivana Čubranića od kapitulacije.


Samo dvije sekunde do kraja prve četvrtine Canella je našao put do mreže u napadu s igračem više. Razvoj situacije kao da upućuje na zaključak da je Rakovac svojim pogotkom zazvonio kao budilicom opuštenim gostima iz Ligurije, koji su nakon Canellinog vodstva nastavili nizati pogotke u drugoj četvrtini.


Paljba favorita




Poslije tri i pol minute nastavka nakon isključenja Marina Dašića do izražaja je došao Condemi odvojivši dodatno favorite. Poslije sredine ove druge četvrtine Amerikanac Younger je demonstrirao kakav udarac ima, snažno i precizno je gađao sa šest metara i povisio vodstvo talijanske momčadi. Kao da se pritom pokrenula paljba favorita, traka za golove Suknine momčadi nije stajala ni do “poluvremena” koje su njegovi igrači dočekali serijom 4:0. Neposredno prije “velikog odmora” pogodio je Canella, također strijelac udarcem iz daljine.


Pro Recco Waterpolo je u trećoj četvrtini nastavio u istom ritmu golova odmicati i samo povećavati ionako visoku razliku. Pritom je seriju nakon onog prvog i jedinog izjednačenja produžio već na pet, i uskoro i na čak osam pogodaka, potom i rijetko viđenih devet golova bez da mu je obrana kapitulirala.


Naravno, da su brojke na semaforu sve zornije govorile o odnosu snaga i o tome tko će odnijeti bodove na spavanje iz ovog talijansko- hrvatskog obračuna očito neravnopravnih suparnika. Bilo kako bilo, Condemi, Cannella, Echenique, Vujošević i društvo imali su neku vrstu pucačkog treninga s nemoćnom obranom iz Rijeke, slijedom toga rezultat semafor je pokazivao čak – 10:1.


Igra mačke i miša


I da bude sve u tonu kada je riječ o odnosu snaga u toj vaterpolskoj igri mačke i miša, sastav s Kantride nije dočekao više strijelca nakon Rakovca, napad Primorjaša je zamuknuo. Nije pak onaj talijanski koji je nastavio tažiti glad za golovima, početkom posljednje četvrtine Dimarchi je zaključio seriju na čak 10:0. Tek onda je stigao riječki gol čekan više od 16 minuta, evidencije radi Gabrijel Burburan je prekinuo nezapamćeni niz 12:0, pogodio je za 12:2 dok su i jedni i drugi jedva čekali izaći iz vode pošto su već odavno odlučili pitanje pobjednika.


U ranijoj utakmici domaći BVSC je opravdao ulogu favorita, nadavavši se golova, očekivano je potopio španjolsku Terassu 16:13.


U drugom kolu budimpeštanskog turnira Primorje EB od 18 sati u subotu igra s Mađarima koji dočekuju susret opet u ulozi favorita, nakon njih sastaju se Pro Recco Waterpolo i Terassa.


Pro Recco Waterpolo – Primorje EB 13:3

 


Utakmica 1. kola H skupine LEN Euro kup: Pro Recco Waterpolo – Primorje Erste bank 13:3 (2:1, 3:0, 5:0, 3:2). Plivalište u Budimpešti. Suci: Ivan Raković (Srbija) i Konstantinos Vasileou (Grčka).


PRO RECCO WATERPOLO: Del Lungo, Di Fulvio 1, Demarchi 1, Cannella 4, Younger 1, Vujošević, Presciutti, Echenique 2, Iocchi Gratta 1, Scarmi, Condemi 3, Hallock, Negri.


PRIMORJE ERSTE BANK: Čubranić, Dragošević, Dujmić, Tončinić, Brubnjak 1, Dašić, Snel, K. Babić, Burburan 1, L. Babić, Crippa, Rakovac 1, Kren.