Duje Maretić

Trener futsal momčadi Rijeke uoči starta priprema: “Želim da Dvorana mladosti ostane neosvojiva”  

Ivan Volarić

Duje Maretić/Foto Arhiva NL

Duje Maretić/Foto Arhiva NL

Teško je reći da je imperativ da budemo prvaci. Želim da na Trsatu nitko ne može pomisliti na bodove. To će biti dokaz da smo velika ekipa - kaže Maretić



RIJEKA  Duje Maretić, netipično miran i staložen južnjak na klupi futsal momčadi Rijeke, danas će u 18.30 sati u dvorani 3. maj na Kantridi okupiti momčad i započeti pripreme za premijernu sezonu Bijelih u SuperSport HMNL-u. Rijeka je prošle sezone na autoritativan način osvojila Prvu HMNL i prvi put u povijesti na parket Dvorane mladosti donijela najviši futsal rang u državi. Tu Riječani ne misle igrati sporedne, već glavne role. Ionako respektabilna momčad, dodatno je ojačana četirima reprezentativcima, na Trsatu stoga ne kriju visoke ambicije. Prvenstvo počinje 18. listopada, što znači da ima dovoljno vremena da se uglazbe sve note.


Sladak izazov


– Već smo pomalo nestrpljivi jer smo posljednju utakmicu odigrali krajem ožujka, a kako nismo igrali kvalifikacije, prvenstvo smo završili dosta rano. Budući da se igra Svjetsko prvenstvo, na kojem nastupa i naša reprezentacija, prolongirao se početak novoga prvenstva, tako da je pauza stvarno bila duga i svi smo se već zaželjeli rada. Nedostaje mi Rijeka, ljudi i igrači, da upoznam nove igrače i da vidimo kako će se sve to uklopiti. Nadam se da ćemo pokazati sve najbolje i da će navijači biti sretni i ponosni na nas – govori Maretić.


– Što se tiče prijelaznog roka, zadovoljan sam. Imali smo plan dovesti iskusnog igrača na poziciji zadnjeg igrača od kojeg će i mlađi igrači, poput Lorena Radića, moći učiti. To smo dobili u slovenskom reprezentativcu Žigi Čehu. Bio je višestruki prvak Slovenije s Dobovcem, igrao je Ligu prvaka. Đorđe Rosić je reprezentativac Srbije s epizodom u španjolskoj ligi, koja je najbolja na svijetu. On je jedan od najboljih mladih igrača na Balkanu na svojoj poziciji, uz Jurlinu i Gudasića. Stigao je i slovenski reprezentativac Maks Vesel, koji spada u istu kategoriju s Rosićem. Dobili smo i lijevu nogu Tea Turka, iskusnog, ali i dovoljno mladog igrača. Osim toga, zadržali smo kostur ekipe od prošle sezone i to mi je jako bitno. Oni su upoznati s mojim načinom rada, nadam se da će se novi igrači što prije uklopiti. Ako bude tako, čekaju nas sjajne stvari.


Kada se uzmu u obzir prošlosezonski uspjesi, atmosfera oko kluba, pune tribine i reprezentativna pojačanja, visoke ambicije, koje sežu do borbe za titulu, na neki su način logične?




– Prije svega, ne gledamo na to kao na opterećenje, već na vrstu izazova. Pojačali smo se kvalitetno na svim pozicijama s reprezentativcima kojima smo i željeli. Imamo slatke izazove. Teško je reći da je imperativ da budemo prvaci. Ono što želim ove sezone je da Dvorana mladosti bude neosvojiva tvrđava i da se tu osjećamo stvarno kao vladari te da nitko ne može doći i pomisliti na bodove. To će biti dokaz da smo velika ekipa. Prošle sezone je bilo tako, s izuzetkom nesretnog poraza od Šibenika u Kupu. U ligi smo bili stopostotni i to nam je puno značilo. Idemo iz utakmicu u utakmicu, cilj je dobiti svaki idući susret. Mi ćemo sigurno rasti i biti sve bolji kako prvenstvo bude išlo.


Konkurencija


Pojačale su se i druge hrvatske momčadi?


– Uz nas ima pet, šest klubova koji pretendiraju na prvo mjesto. Torcida je po imenima napravila najveći iskorak. Doveli su oba kapetana reprezentacije, Jelovčića i Marinovića, uz njih Hrstića iz Olmissuma, te Marića. To su četiri igrača koji imaju iskustva i na međunarodnoj razini. Oni ne smiju bježati od toga da moraju pretendirati na naslov jer stvarno imaju igrače s kojima bi to morali. Aktualnoga prvaka, Dinamo, napustili su Perić i Postrožin. Pomladili su ekipu i sigurno će uz prednost domaćeg terena i brojne navijače, biti prvi vrhu. Mislim da mogu biti primjer svima ostalima po pitanju organizacije i strukture kluba. Po tom pitanju im se približavamo. Moram se u tom dijelu zahvaliti cijeloj Upravi na čelu s predsjednikom Frelihom. Rade stvarno sve da imamo sve uvjete. Naše je samo da treniramo i pobjeđujemo. Olmissum mi je mala nepoznanica, ali to je moj bivši klub koji je u zadnjih pet godina najbolji hrvatski klub po rezultatima. Nikad ih se ne smije unaprijed otpisati, bez obzira na neke odlaske. Novo vrijeme iz Makarske je dosta internacionaliziralo momčad. Vratio se trener Božović. Uz njega su doveli Slovenca Dušćaka, jednog Ukrajinca i dva Francuza na pivotskim pozicijama. Imaju i dva Brazilca. Tu su i naši susjedi iz Pule, koji su možda i najstabilniji pretedenti na prvo mjesto. S njima otvaramo prvenstvo u Puli. Osijek je također jako puno investirao, doveo je trenera Talijana, slovenskog reprezentativca, imaju dva sjajna stranca. Liga je nikad jača i izjednačenija. Aurelija, Crnica i Square su pomladili ekipe, više su se oslonili na domaće igrače, ali liga je takva da nigdje ne možeš otići s mišlju da ćeš unaprijed osvojiti bodove. Vjerujem da će dvorane, kao što je trend posljednjih godina, biti pune. I to nas sve može veseliti.


Svjesno ste se odlučili na niz jakih provjera u pripremama?


– Hvala Upravi na tome. Moja želja nije jačati samopouzdanje na slabijim suparnicima. Želim da odmah osjetimo najvišu moguću razinu. Igrat ćemo protiv prvaka Srbije, Banjice, zatim protiv prvaka BiH, Hercegovine, te protiv poljskoga prvoligaša BSV Bochnije. To nas očekuje na našem pripremnom turniru od 27. do 29. rujna, fantastični suparnici. Nakon toga, 5. listopada, igramo s našim prvakom Dinamom na Trsatu. Dakle, sastajemo se s tri prvaka. Odmah ćemo vidjeti gdje smo i što nam nedostaje. Želimo biti na toj razini što prije, naravno, poštujući pritom procese koji su u ekipnom sportu neminovni.