Spektakl u Trstu

Talijanskoj Arci pripalo 55. izdanje Barcolane, najmasovnija regata na svijetu okupila 1773 jedrilica svih veličina

Zlatko Horvat

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Barcolana se održava svake godine druge nedjelje u listopadu od 1969. godine



TRST   Talijanska jedrilica Arca pobjednica je 55. izdanja najmasovnije jedriličarske utrke na svijetu, 55. izdanja Barcolane, održane u Tršćanskom zaljevu. Na startu su bile prijavljene 1.773 jedrilice svih veličina, a regata se odvijala »puževim tempom« zbog nedostatka vjetra. Zbog toga je regata skraćena i drugi put u povijesti regate jedrilo se samo do prve bove.


U zahtjevnim uvjetima plovidbe, najbolja je bila talijanska maxi jahta Arca pod vodstvom Furija Benussija, koji se nakon godinu dana pauze vratio na tron ​​Barcolane. Lani je slavila američka jahta Deep Blue. Na kraju regate kormilo pobjedničke jedrilice preuzela je 16-godišnja Marta Benussi, a Arca je ciljem prošla za 1:49.55 sati.


Najbliža pobjedniku bila je talijanska jedrilica Prosecco Doc (bivši Portopiccolo) sa slovenskim kormilarom Mitjom Kosminom, dok je treća u cilju bila slovenska jedrilica Way of Life.




Barcolana se održava svake godine druge nedjelje u listopadu od 1969. godine, a ime regate potječe od tršćanske četvrti Barcola. Na prvoj Barcolani 1969. godine sudjelovala je samo 51 jedrilica.


Tijekom Barcolane Trst se pretvara u svjetsku prijestolnicu jedrenja, a bezbrojna događanja i koncerti prate regatu u »Villaggiju Barcolana«.