“Trenutno smo prva kontaktna točka za Međunarodni olimpijski odbor (MOO)”, rekao je Diego Zueger, izvršni sudirektor Švicarskog skijaškog saveza.


On je u utorak govorio u Lenzerheideu na Forumu Nordicumu, okupljanju što ga  je organiziralo Udruženje međunarodnih novinara koji prate zimske sportove.




“Bit ćemo domaćini svjetskih prvenstava u gotovo svim olimpijskim sportovima tijekom sljedećih nekoliko godina, kao što su biatlon, hokej na ledu, snowboarding/freestyle, alpsko skijanje i bob”, rekao je Zueger.


Dodao je kako Švicarska razmišlja i o organizaciji Svjetskog prvenstva u nordijskim disciplinama.


“Želimo iskoristiti svu infrastrukturu i pomoć brojnih volontera kako bismo bili spremni.”


Do 2027. razmjena mišljenja s MOO-om i revizija svih relevantnih čimbenika trebali bi dovesti do konačne odluke o domaćinstvu.


Švicarska se kandidirala i za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030., ali je domaćinstvo dodijeljeno Francuskoj, koja će Igre organizirati u alpskoj regiji i Nici.


Referendum za dobivanje suglasnosti stanovništva trenutačno nije planiran, a financiranje vjerojatno neće doći iz javnog novca.


Švicarska je do sada dvaput ugostila Zimske olimpijske igre, a oba puta je domaćin bio St. Moritz. Tamo su 1928. održane II. ZOI u povijesti, a 1948. i V. ZOI, prve nakon Drugog svjetskog rata.


Domaćin sljedećih ZOI 2026. je Italija (Milano – Cortina d’Ampezzo), a nakon Francuske 2030., domaćin ZOI 2034. će biti američki Salt Lake City.