EP u atletici

Sara Kolak nakon plasmana u finale: “Bilo je napeto, to iščekivanje bilo je sve samo ne lako”

Ivana Vaupotić

Sara Kolak/Foto REUTERS

Sara Kolak/Foto REUTERS

Sada se moram resetirati, smiriti i pripremiti se za finale - rekla je atletičarka Kvarnera



RIJEKA   Sara Kolak lakše diše, plasirala se u finale bacanja koplja na Europskom prvenstvu, domaćin kojega je Rim. Atletičarka Kvarnera i olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine napokon je razbila prokletstvo kvalifikacija i hicem od 57,73 metara iz treće serije, koji joj je bio dovoljan za deseto mjesto osigurala večerašnji ogled 12 najboljih kopljašica Staroga kontinenta (21.36 sati).


– Neki to gledaju kao prokletstvo, čovjek uči dok je živ, boriš se i ne smiješ odustati, daješ sve od sebe i vjeruješ u sebe. To je najbitnije. Presretna sam, konačno sam u finalu – kratko je poručila Sara Kolak, čiji je hitac na Olimpicu bio 2,77 metara kraći od kvalifikacijske norme za plasman u finale.


Doha


Dvadesetosmogodišnja Ludbrežanka zauzela je šesto mjesto u prvoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj su normu od 60,50 metara prebacile tek Norvežanka Marie-Therese Obst, koja se hicem od 61,45 metara ujedno s prvog mjesta plasirala u finale, te 20-godišnja Srpkinja Adriana Vilagoš, dvostruka svjetska juniorska prvakinja i srebrna iz Münchena prije dvije godine, čije koplje se zaustavilo na 60,57 metara. Sara je tako s nestrpljenjem čekala ishod druge kvalifikacijske skupine u kojoj je normu prebacila jedino Poljakinja Maria Andrejczyk (60,61).




Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine zbog triju neuspješnih hitaca ostala je bez plasmana, godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu ponovila je tokijski scenarij, a onda nekoliko tjedana kasnije na Europskom prvenstvu u Münchenu hicem od 57,31 metara, ostala devet centimetara kratka za finale. Bez ogleda 12 najuspješnijih kopljašica ostala je i prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Jučer je nešto iza 12.30 sati mogla odahnuti. Plasirala se u svoj prvi finale na velikim natjecanjima nakon 30. rujna 2019. godine i Svjetskoga prvenstva u Dohi na kojem je zauzela sedmo mjesto hicem od 62,28 metara.


Iščekivanje


– Bilo je napeto, to iščekivanje jesam li u finalu ili ne, bilo je sve samo ne lako. Sada se moram resetirati, smiriti i pripremiti se za finale – kaže Sara, koja je početkom svibnja u češkim Domažlicama bacila svoj najbolji rezultat sezone od 58,89 metara. Jučer joj je za plasman u finale bio dovoljan 1,16 metara kraći hitac. Kvalifikacije je otvorila hicem od 56,60 metara, u drugoj je seriji koplje bacila 57,52 metra.


– Kakav god da je hitac, ako me doveo u finale, znači da je dovoljno dobar. Najbolji je bio zadnji hitac, u njemu sam dala sve od sebe, ali je išao previsoko. Vidim da imam još dosta rezerve, ali kvalifikacije sam odradila psihički onako kako sam htjela. Naravno da je bilo nervoze, ona je uvijek prisutna, što nije nužno loše, ali je moraš imati pod kontrolom da ne izgoriš. Ona se jučer kod mene najviše vidjela u prvom hicu, ali nasmijala sam se i krenula dalje. Znam da mogu bolje. Slabi rezultati u kvalifikacijama? To su kvalifikacije, da dođeš s ne znam kakvim rezultatom, može biti zeznuto. Finale je opet novo natjecanje, potpuno drugačija priča. Što očekujem u finalu? Natjecati se, baciti i dati sve od sebe pa ćemo vidjeti – zaključila je Sara Kolak.