Wimbledon

Počinje 137. izdanje Wimbledona: Alcaraz lovi slavnu petorku, Đoković ide po titulu

Zlatko Horvat

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Carlos Alcaraz, 21-godišnji Španjolac i branitelj naslova, ima priliku priključiti se Rodu Laveru, Bjornu Borgu, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću, koji su u istoj godini osvojili Roland Garros i Wimbledon



LONDON  Španjolac Carlos Alcaraz će po tradiciji kao branitelj naslova prvi odigrati meč na centralnom terenu, na savršeno pokošenoj travi. Tu čast imat će i Estonac Mark Lajal, 262. igrač svijeta visok 191 centimetar, koji je prošao kvalifikacije.


– Još uvijek gledam snimke Federera, Murrayja i Nadala, čak i Đokovića. Pogledao sam i snimke svojih mečeva lani. Neću lagati, želio sam vidjeti što sam i kako napravio prošle godine. A sada to želim ponoviti – rekao je Carlos Alcaraz, 21-godišnji Španjolac, koji je u London stigao kao branitelj naslova, ali i kao pobjednik Roland Garrosa. Posljednja dva meča u Parizu dobio je u pet setova, protiv Jannika Sinnera i Alexandera Zvereva. Sad ima priliku priključiti se Rodu Laveru, Bjornu Borgu, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću, koji su osvajali Grand Slam turnire koje dijeli kanal u istoj godini.


– Nije jednostavno osvojiti Grand Slam turnir. Pogotovo kada moraš promijeniti podlogu, zemlju za travu, što podrazumijeva i potpuno drugačiji stil igre. Recimo da ću pokušati. Naravno, želio bih dodati svoje ime na tu kratku listu pobjednika Roland Garrosa i Wimbledona u istoj godini. Bit će to velik izazov za koji sam spreman – dodao je Alcaraz.


Kopriva




Novak Đoković, sedmerostruki pobjednik Wimbledona, prvog suparnika također je dobio iz kvalifikacija. Bit će to Čeh Vid Kopriva. Iza Đokovića je operacija desnoga koljena, koje je dobro podnijelo sve napore uoči Wimbledona.


– Treniram tjedan dana. Bio je to dobar tjedan, pogotovo posljednja tri, četiri dana. Igrao sam setove sa Sinnerom, Tiafoeom, Medvedevom, Runeom… Dakle, igrao sam gotovo na maksimumu. Koljeno je sve izdržalo i to je bio dobar znak za nastup u Wimbledonu. Zato sam odlučio biti u ždrijebu. Razgovarao sam i s nekima koji su prošli operaciju meniska, svi su rekli da imam šanse zaigrati Wimbledon. Silno sam želio nastupiti, ipak je to turnir o kojem sam sanjao kao dječak. Sama pomisao o izostanku nije mi se svidjela. No, nisam došao igrati nekoliko kola da bih dokazao sebi i drugima da se mogu natjecati. Želim novu titulu! – poručio je Đoković.


Prvi igrač svijeta Talijan Jannik Sinner nije uspio dodati parišku krunu Australian Openu, ali probat će dodati Wimbledon. Kod tenisačica se krug favoritkinja vrti oko Arine Sabalenke, Ige Swiatek, Elene Ribakine i Cori Gauff.


– Fizički sam bolje nego uoči Roland Garrosa. Tada sam imao neke sumnje, sada ih nema. Više nisam opterećen je li sve u redu s mojim tijelom, ozljeda je prošlost – rekao je Jannik Sinner. – Sretan sam što mi je tenis bio hobi, a sada mi je posao. No, u mojoj glavi to je još uvijek hobi. Volim izaći na teren i igrati. Nema boljeg nego to činiti na velikom stadionu prepunom gledatelja.


Parovi


Hrvatski tenis će se još jednom pouzdati u one koji igraju parove, Matu Pavića, Ivana Dodiga i Ivana Mektića. Prošla su vremena Gorana Ivaniševića pa i Marina Čilića, pobjednika US Opena prije deset godina, finaliste Wimbledona prije sedam ljeta. Danas će nastupiti Donna Vekić i Borna Ćorić, koji je dobio jedan meč u pet nastupa. Jedina pobjeda datira još iz 2015. godine… Ćorić je jedini hrvatski predstavnik i u prvom kolu igrat će s kvalifikantom iz Brazila, Felipeom Alvesom Meligenijem. Dosad su igrali jednom, ove godine na turniru u belgijskom Ottigniesu, a hrvatski tenisač je slavio u tri seta.


Donna Vekić danas igra protiv Kineskinje Xije Wang, 51. igračice svijeta. Ako prođe, Osječanku čeka bolja iz dvoboja treće nositeljice Bjeloruskinje Arine Sabalenke i Amerikanke Amine Bektas.


Petra Martić sutra se sastaje s britanskom dobitnicom pozivnice Francescom Jones, a pobjeda joj donosi susret s pobjednicom dvoboja prve igračice svijeta Poljakinje Ige Swiatek i Amerikanke Sofije Kenin.


Danas

Centralni teren (14.30): Alcaraz (3) – Lajal, Alexandrova (22) – Raducanu, Dolehide – Gauff (2).


Teren 1 (14): Kovačević – Medvedev (5), Bektas – Sabalenka (3), Sinner (1) – Hanfmann.


Teren 6 (3. meč od 12): Vekić – Wang.


Teren 7 (12): Ćorić – Meligeni Alves.