Triatlon

Otvoreno PH okupilo preko 250 natjecatelja u Kostreni, Gabriel Barac slavio u dramatičnom finišu

Katarina Blažević

Filip Vilenica, Marija Lukina, Nika Rimaj, Gabriel Barac, Roza Šporčić i Andro Sertić/Foto M. ĐEKIĆ

Filip Vilenica, Marija Lukina, Nika Rimaj, Gabriel Barac, Roza Šporčić i Andro Sertić/Foto M. ĐEKIĆ

Najbolji je osjećaj pobijediti na domaćem terenu - kaže Gabriel Barac, koji je za stotinku nadmašio Filipa Vilenicu



KOSTRENA Parkiralište Nova voda bilo je prepuno mladih i ponešto starijih triatlonaca, kao i njihove obiteljske podrške koja je iskoristila vreli dan u Kostreni za bodrenje u borbi za postolje. Doduše, bilo je tu i rekreativaca kojima rezultat nije bio primaran, ali zato je ovogodišnje izdanje Kostenskog triatlona, odnosno Otvoreno prvenstvo Hrvatske u supersprint triatlonu, kao i Alpe Adria Triathlon Cup, bio itekako važan profesionalcima. Posebice, kada se uzme u obzir da je triatlon natjecanje u Kostreni, što ga godinama organizira klub Rival, postalo dio Alps Adriatic Triathlon Cupa pa se tako ova utrka bodovala i za međunarodni kup.


A u konkurenciji preko 250 natjecatelja najbolji je bio domaći Gabriel Barac (Rival), koji je u uzbudljivoj završnici za samo stotinku (00:35.34) nadmašio Filipa Vilenicu iz Maksimira. Filipov klupski kolega Andro Sertić osvojio je broncu s vremenom 00:36.12. Kod djevojaka su se na postolje popele zlatna Nika Rimaj (Petar Zrinski, 00:40.04), dok je druga s tri stotinke sporijim vremenom bila Marija Lukina (Rudolf Perešin). Roza Šporčić iz Maksimira osvojila je brončano odličje (00:41.01), dok je od domaćih djevojaka najuspješnija bila petoplasirana Aurora Valinčić (Rival, 00:41.40).


Velika borba


Inače, supersprint triatlon utrka sastojala se od 375 metara plivanja, deset kilometara bicikliranja i 2.9 kilometara trčanja. Za Gabrijela Barca, koji godinama niže sjajne rezultate u mlađim kategorijama, ovo je bio mačji kašalj. Iako, ekipa iz Maksimira mu je »dahtala za vratom«.




– Nije bilo lako, konkurencija je bila dobra. Naravno, najbolji je osjećaj pobijediti na domaćem terenu. Plivanje je bilo dobro, zanimljiva je bila staza koja kreće s jedne obale, a cilj je na drugoj. Isplivao sam među prvima, na biciklu nas je troje vozilo u prvoj grupi i onda je u trčanju bila velika borba – kaže Gabriel Barac, pobjednik Otvorenog prvenstva Hrvatske u supersprint triatlonu. Prošle je sezone osvojio zlatnu medalju na Europskom juniorskom kupu, što mu je bilo prvo odličje na nekom europskom natjecanju. Od ove sezone više nije junior, već je dio starije U-23 konkurencije.


– Sezona u triatlonu uglavnom počinje oko travnja. Prva mi je godina u ovoj starijoj skupini pa je samim tim i velika borba. Skupljam iskustvo i nadam se da će sljedeće sezone biti još bolje – dodao je Barac.


Sve teže


Aurora Valinčić i dalje je juniorka te je unatoč neosvojenoj medalji u apsolutnoj konkurenciji, osvojila srebro u konkurenciji juniorki.


– Da, najbolja sam od domaćih natjecateljica i zadovoljna sam. Bilo je i jako toplo pa su uvjeti bili zahtjevniji nego što bi meni odgovaralo. Sve u svemu, prošlo je OK. U rujnu imamo jedno važno natjecanje sprinta, a moji ciljevi su da ove sezone što bolje odradim utrke. Medalje bi sigurno bile lijepe – kaže Aurora Valinčić.


Na postolje su se kod dama popele natjecateljice iz Zagreba i Gornje Stubice. Niki Rimaj ovo je bio prvi kostrenski nastup i odmah je došla do zlata.


– Triatlonom se bavim pet godina, počela sam s 19, nakon što sam slučajno prešla iz odbojke, što je i kasno za ovaj sport. Sada vidim da ima sve više mladih, što je super, samo trebaju ostati jer većina krene odustajati nakon srednje škole. Ostvarila sam svoja očekivanja i zadovoljna sam. Cure brzo napreduju i svaka utrka je sve teža i teža – rekla je Nika Rimaj.


Kostrena najbolji domaćin

Rivalovci imaju odličnu suradnju s Općinom Kostrena na čijem teritoriju su sjajni uvjeti za sva tri sporta koja su dio triatlona.


– Ono čime se ponosimo je to što je ove godine utrka bila još veća. Ponosni smo što smo u Kostreni koja nas najljepše ugosti i što smo upravo ove godine postali dio Alps Adria Triathlon Cupa. Rival? Jedan smo od najuspješnijih triatlon klubova u Hrvatskoj, a posebno smo ponosni na Gabriela Barca, višestrukog prvaka Hrvatske i najboljeg hrvatskog triatlonca na svjetskim natjecanjima – rekao je Miroslav Marić, predsjednik Triatlon kluba Rival.