Riječka stvarnost

Oslabljena ekipa Primorja EB definitivno u Europskom kupu, Liga prvaka otpala zbog 25 tisuća eura

Igor Duvnjak

Samir Barać/A. KRIŽANEC

Samir Barać/A. KRIŽANEC

Ne znači da nemamo rezultatskih ambicija, svi se nadamo da ćemo priređivati ugodna iznenađenja navijačima - kaže predsjednik Samir Barać



RIJEKA Iznova pomlađena momčad vaterpolista Primorja Erste Bank i ove će sezone igrati u Europskom kupu u kojem je prošle sezone nanizala ugodna iznenađenja, tolika da je ostvarila bombastičan uspjeh plasiravši se u finale gdje su je pred punim tribinama na Kantridi svladali favoriti iz dubrovačkog Juga AO. Treće mjesto u hrvatskom prvenstvu je Riječanima bila viza za nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali s obzirom na oslabljenu momčad, a naročito zbog velikog nesrazmjera u troškovima, riječki je klub odlučio prepustiti svoje mjesto pojačanoj Mladosti. Sve je morala odobriti LEN, europska federacija, koja je na koncu prihvatila ovu željenu rokadu hrvatskih klubova u europskim nadmetanjima. Visina klupskih proračuna jako je bitna, odlučujuća stavka u ovim odlukama klubova, konkretno kotizacija za Ligu prvaka je 25 tisuća eura, to je za Primorje EB u ovom trenutku očito astronomski iznos, još ako se pridodaju troškovi utakmica i odlasci na putovanja, sve zajedno je to pretežak novčani teret za klub s Kantride.


Inače, odmah nakon proljetnog kontinentalnog uspjeha počela se osipati momčad riječkog sportskog hita. Sastav je ostao bez najzvučnijeg imena, Crnogorca Darka Brguljana, otišli su uz to prvi centar Lovro Paparić, istaknuti mladi napadač Niko Čubranić, također i ljevoruki nizozemski golgeter Kas Te Riele i prvi bek, Slovenac Jaša Kadivec. Sve ovo je ceh uspjeha, zapaženim su si nastupima podigli cijenu, očito previsoku za Primorje EB. Angažirana su neka mlađa imena, koja se eventualno mogu afirmirati, no jasno da je to mukotrpan i poduži proces. Posljednje ime na toj listi je golman Jakov Kren, čiji je otac Zvonko također bio zapaženi riječki vratar.


Kren mlađi je bio u Italiji, za njim je određena sportska pauza, sada se vratio vaterpolu i odlučio je karijeru nastaviti na Kantridi. Primorjaši bi kompletirali sastav s jednim japanskim reprezentativcem, vanjskim igračem koji je nastupio na Olimpijskim igrama, no bude li povoljan rasplet tih, kako iz kluba poručuju, ozbiljnih razgovora, Japanac može doći u Rijeku tek za drugi dio sezone, sve nakon što izvrši fakultetske obaveze u svojoj zemlji.




– Pred našu mladu ekipu ne stavljamo nikakve rezultatske imperative – kaže o svemu čelnik kluba Samir Barać uoči sezone u kojoj krajem rujna počinju natjecanja u Europskom kupu te u Regionalnoj ligi u kojoj je Primorje EB član elitnog razreda. – S druge strane ne znači da nemamo rezultatskih ambicija, svi se nadamo da ćemo priređivati ugodna iznenađenja navijačima.