Na buri 2024.

Na karting stazi u Šmriki vozi se Nagrada Matulja, Karlo Pelicar u lovu na titulu

Miroslav Krpan

Karlo Pelicar/Foto M. KRPAN

Karlo Pelicar/Foto M. KRPAN

Trening je od 11 sati, svečano otvaranje u 13, a prva od triju bodovnih utrka kreće u 13.15 sati



ŠMRIKA  Poslije dvomjesečne ljetne pauze i pet dosadašnjih natjecanja u Taru, Poreču, Vranskom i Ogulinu, na karting stazi Bura u Šmriki, danas se održava šesto, možda i odlučujuće natjecanje ovogodišnje sezone prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama. Turbulentna sezona u kojoj je pravilima najavljeno osam, a kalendarom HAKS-a devet natjecanja, »skraćena« je dosad za dva natjecanja koja su otkazana, a nepoznanica je i posljednje natjecanje predviđeno 20. listopada s obzirom na to da u zacrtanim rokovima nije objelodanjen pravilnik i program natjecanja u Varaždinu.


Stoga možda prvo automobilističko natjecanje na karting stazi Bura u Šmriki bude i odlučujuće u kronometar vožnjama čijih je pet natjecanja objedinilo čak 116 sudionika iz 29 klubova. Organizator Nagrade Matulja – »Na buri« 2024. je Autoklub Učka sport, a dobio je 61 prijavu vozača iz 14 klubova, među njima 20 juniora i tek tri vozačice. Vozi se na stazi dugoj 822 metra, za bodove tri vožnje, svaka po dva puna kruga.


Državni prvak iz 2022. godine, mladi Vrsaranin Karlo Pelicar (AKOK Skok racing 1993 Gambetići) u Citroenu AX, trima je pobjedama ove sezone stekao do sada osam bodova više od aktualnoga prvaka iz prošle godine, Zagrepčanina Danijela Šimunovića (AKK Fly with Kolman Zagreb) koji vozi Peugeot 106. Njih su dvojica favoriti ne samo za pobjedu u Šmriki, već i za naslov državnoga prvaka. Lina Cukrov (AKOK Skok racing 1993), mlada istarska nada, vozačica koja je ove sezone bljesnula u automobilističkom svijetu »odraslih« muškaraca, liderica je dviju zasebnih konkurencija, i to one juniorske, među 30 vozača ispod 23 godine, te ženske u kojoj je devet vozačica. Bodovno je na samom pragu titule najboljih, među ženama već s naslovom u džepu.




Današnji program počinje od 7.45 sati verifikacijom vozača i tehničkim prijemom automobila, trening je od 11 sati, svečano otvaranje u 13, a prva od triju bodovnih utrka kreće u 13.15 sati.